Mandula (beszélgetés)
aha, lehet nem ér még össze, viszont nekem annó a tüszőkből lett 1 jófajta tályog, ami perforált, és míg nekem szerencsém volt, mert a garat felé lyukadt, apámnak tini korában, már nem mondhatni, h az volt. Neki befelé fakadt ki, és ráhúzódott a központi idegrendszerére. 1kg cukrot nem tudott megfogni.... Nem túl jó emlékei vannak a lumbálásról, és társairól.
Kell ez valakinek?
engem se altattak annó (7-8 éves voltam), viszont én bosszút álltam a dokin a vérengzésért :)
Amikor kérték, h köpjek, szemközt köptem a dokit, aki szemben ült velem egy széken :) ( műtős szék volt, és csak a végtagjaimat rögzítették)
Hát Istenem, ha nem mondták, hogy a vesetálba! :))))
Azért halk kacaj volt rá a reakció, nem dorgálás :)
Engem akkor egy tünemény doki műtött, és meg se kottyant a dolog!
Sziasztok!
Nekem az orr és a garat mandulámat is kivették 3 illetve 4 évesen. A garat mandulámat azért ellett kivenni,mert sokszor be volt gyulladva és ha nagyon bedagadt volna,akkor megfulladok tőle (majdnem összeért normál állapotban). Nem vészes a műtét, egy éjszakát kellett bent lenni a kórházban,altatással végzik. Utána lehet sok-sok fagyit enni. Arra nem emlékszem,hogy sokat szenvedtem volna a műtét után. Azóta egy kezemen meg tudom számolni,h hányszor volt torok gyulladásom. Barátnőmnek 17 évesen vették ki a manduláját,ő nagyon sokat szenvedett. 4 nap kórház,haza engedték, még aznap éjjel vissza a kórházba,mert felszakadt a seb (alvás közben,majdnem meg is fulladt a vértől), + 1 hét kórház. És még utána is napokig szenvedett.
Kicsit hosszú lett.
Az én orrmandulámat kétszer vették ki, ötévesen és tízévesen.
Egyszer sem altattak, és emlékszem - sajnos - minden egyes véres pillanatra, úgy ahogy itt előttem is írta már valaki... :-(
persze manapság már biztos altatásban csinálják....
A lányom orrmandula műtéte idején volt a kórteremben egy kislány,akinek a torokmanduláját vették ki.Elég volt látni szegényt,hiába altatták,mikor felébredt nagyon kínlódott.Elég fájdalmas is lehet,és ráadásul nem 1-2 napig fáj.
A torokmandulát a lányom dokija is ki akarta venni-"egy füst alatt"-de szó se lehetett róla.Főleg hogy 5 év alatt 3-szor volt torokgyuszija.Nem véletlenül van az ott.
Sokszor a dokik is úgy állnak hozzá,hogy egyszerűbb kikapni,mint megkeresni a megfelelő kezelési módot,sajnos :-(
Persze van hogy ez a megoldás,akkor nincs mit tenni.Érdemes több orvost kérdezni,úgy azért objektívebben lehet látni a helyzetet.
Először is neked/nektek kell eldönteni, hogy akarjátok-e a műtétet?
Mert ha nem, sok mindent lehet tenni, hogy elkerüljétek! El lehet kerülni, ha tényleg ezt akarjátok, méghozzá úgy hogy nem térnek vissza a tünetek, vagy nem olyan súlyosan, nem olyan gyakran, meg kell tanulni a kezelést.
Könnyen írják itt többen is, hogy engedd csak hogy kikapják!
Hát a kicsi gyereknek ez nem egy "csak kikapják", hanem komoly trauma, már egy vizsgálat is az lehet, ha nem megfelelően végzi az orvos (tapasztaltam ilyet, a kislány hónapokig minden fehérköpenyestől félt, pedig már 4 éves volt, mégis elég volt egy durva fül-orr-gégész :-S).
a mandulán kívül bőven elég nyirokszervünk/ csomónk van még!
Nem felesleges, de bőven mellőzhető, és nem létfontosságú!
Sőt! Tényleg sok, és súlyos bajt tud csinálni, ha beteg!
Mit jelent, hogy sokszor volt begyulladva?
Azért kérdezem, mert engem általános iskolás koromban évekig "kergetett" a gyerekorvos, hogy ki kéne venni a mandulámat, de én ezt mindig megtagadtam és így nem is vették ki.
Azóta viszont nem volt mandulagyulladásom. Ez azt jelenti, hogy akkor nem kell hozzányúlni?
Sajnos én még azt se nagyon birom, mikor a faspatulával lenyomja az orvos a nyelvemet, hogy megnézhesse a torkomat, mindig elkezdek öklendezni. El sem tudom képzelni, hogy bírnék ki akkor ébren egy mandulaműtétet. Ráadásul a többhetes felépülési idő... állandóan csak arra gondolnék, mikor vérzik be a garatom... :-(
bar mondjuk ez csak a sajat velemenyem amit irtam!meg azt mondta a doki hogy a szivizmomnak is baja lehet..!több orvos velemenyet is megkerdezhetned ha nem tudod mi tevö legyel!
amugy nekem azota miota kivettek semmi bajom,de komolyan! :)
Nálunk az orrmanduláját vetették ki...semmit nem javult a helyzet,hiába mütötték.Így utólag nem túl sok értelmét látom.
Nekünk a BronchoVaxom vált be.Érdemes kipróbálni.Az idei télen egyszer sem volt lázas,max kicsit náthás.Neki gyakran van makacs orrfolyása,meg van vastagodva a orrnyálkahártyája,de ezen is sokat segít e a szer.
hagyd, hogy kikapják azt a fránya mandulát! Kevesebb nem lesz tőle a gyerek, és most még, ebben az életkorban egyáltalán nem viseli meg! Aztán meg, ha iskolás korú lesz, csak kárát látja annak, ha most nem veszik ki neki, és akkor is folyton beteg lesz. Lemarad a többiektől, folyton pótolnia kell, még a tanulást is meg útálhatja, ha ezek miatt folyamatos kudarcok érik!
Arról ne is beszéljünk, hogy egy beteg mandula miminden csúfságra képes....
Nekünk annak idején bronho vaxom-ot írták ki, a lányomnak használt a fiamnak nem.
De ha sokszor van mandula gyulladása a gyereknek akkor jobb ha minél előbb kiveteted neki,sok gondtól megszabadulsz.
szerintem ha azt mondjak hogy kikell venni akkor engedjed
en 29eves vagyok..,kiskoromban nekem is kiakartak venni,mert sokat voltam beteg a mandulam miatt!anyu nem engedte merthogy annak ott kell lennie stb...meg feltett ö is!aztan 20 eves lettem addig mindig vissza vissza tert a problema!es vegül kivettek,mert tönkre ment volna a vesem meg stb..a sok gyulladastol meg ilyesmi!de szörnyü volt felnöttkent megelni a mandula mütetett,föleg hogy ilyenkorban mar nem is nagyon szeretnek alatatni,csak vegszükseg eseten altatnak!szerintem ha megkell tenni akkor meg kell,es emlekezni se fog a mütetre..
szia! az én kisfiam is beteges volt, oviban, és mindenféle vitamint, meg immunerősítőt kipróbáltunk. nálunk sokszor az orrmandulájával volt baj, nem a garattal. 4 évesen kivették az orrmanduláját, azóta kb. egy évben 2x beteg...
én nagyon féltem a műtétől, főleg az altatástól, de szerencsére nem volt semmi probléma!
További ajánlott fórumok:
- Segítség! Mandulaműtét előtt és után!
- Gócos, gyulladt mandulák, műtét. Van/volt valakinek hasonló problémája?
- Torokgyulladásom van pedig nincs is mandulám..segítsetek, mitől lehet ez?
- Tüszős mandula meggyógyul antibiotikum nélkül?
- Volt-e már valakinek 30 év felett mandulaműtéte?
- Volt, akinek mandulagyulladásra több gyógyszert is írtak, de egyik sem hatott?