Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Mákkrémes szilváslepény (Lajos Mari) recept

Mákkrémes szilváslepény (Lajos Mari) recept

A Mákkrémes szilváslepény (Lajos Mari) hozzávalói:
a tésztához: 400 g finomliszt
1 tasak instrant élesztő (7 g)
80 g cukor
1 csipet só
150 g vaj/margarin
1 dl tej
2 tojás
továbbá: 2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
300 g darált mák
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tojássárgája
40 g margarin + a tepsihez
100 g finomított kristály vagy sütőcukor
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 kk őrölt fahéj
1 (bio) citrom héja
1,5 kg érett, de nem túl lágy szilva
3-4 ek morzsa-(jég-)cukor


A Mákkrémes szilváslepény (Lajos Mari) elkészítési módja:
Keverő-/dagasztótálban összevegyítjük a lisztet az élesztővel, a cukorral és 1 csipet sóval. A vajat/margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük, majd a robotgép dagasztóspriáljával fényesre kidolgozzuk (sűrű, tömör tésztát kapunk). Konyharuhával/ a tál fedelével letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Közben a töltelékhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10 percig főzzük-szikkasztjuk. 1 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat/margarint, a kristály-/sütőcukrot, a vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. A rakományhoz megmossuk a szilvát, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szárakat eltávolítjuk. Félbevágjuk és kimagozzuk a szilvaszemeket, majd hosszanti irányban, közpen, mélyen bemetsszük őket. A sütőbe való (kb 30x40 cm-es) nagy zománcos tepsit vastagon kikenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Megkenjük a mákkrémmel, kissé egymásra csúsztatva-döntve kirakjuk a szilvaszirmokkal, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, azonnal megszórjuk a szilvát a morzsacukor felével (ez szinte azonnal a tetejére olvad), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a süteményt a maradék morzsacukorral (vagy fahéjas porcukorral), és kb 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formára-méretre vágva kínáljuk. Mélyhűthető! Kiadós, finom, különleges! Tipp: készíthetjük élesztős omlós tésztával is (amelyből a zserbószeletet vagy a bejglit szoktuk sütni)

Sütés utáni tapasztalataim: A mák kicsit lehetett volna szikkadtabb, kicsit több liszt kell bele a receptben írtnál, és kevesebb szilva is elég.

Isteni finom lett!!! Ha jön a szilvaszezon, első dolgom lesz megint megsütni :)


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A mákkrémes szilváslepény (lajos mari) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook