Lisztérzékenység - megvédhetem a gyermekem? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Lisztérzékenység - megvédhetem a gyermekem?
Nem biztos, hogy a hugodnál "most jött ki". Lehet, hogy már rég óta az csak tünetmentes mint ahogy anyukád is. Egyébként miért nem akar tükrözésre menni??? Jó, az ember nem szivesen megy, de a homokba dugott fej nem vezet sehová. Beszéld rá, igy legalább korrekt a kivizsgálása. Ha dolgozik még adókedvezményt is kaphat de csak akkor ha a protokollnak megfelelően megvannak az eredményei. Addig ne diétázzon amig meg nincs a biopszia eredménye.
Ha Te 1-2 év múlva is megszüreted magad és negatív vagy már kevés az esélye hogy előjön. Egyébként nem is biztos, hogy hordozod a gént. Lehet, hogy soha nem is lennél az!
A hugomnak idén tavasszal - 33 éves korában- derült ki a lisztérzékenység. Elmentünk családi szűrésre, vagyis Anyu-Apu és én. Apuval és velem minden ok, de anyunak nem lett jó a véreredméyn mennie kéne gyomortükrözésre, de nem akar. Semmilyen tünete nincs.
Én nem értek ehhez, de ha ez a tesómnál most jött ki és Anyutól örökölte, akkor ez bármikor bárkinél kijöhet aki hordozza ezt a gént... vagy rosszul gondolom? Lehet korán szűrni, ha tudnak róla de megakadályozni nem lehet...
Sziasztok!
Van már egy "lisztérzékeny lettem" topik. Jó lenne a kettőt összevonni :)
sziasztok! A lisztérzékenység tényleg nem nőhető ki, a férjem lisztérzékeny, 13 éves kora óta körül vették észre. Lefogyott, étvágytalan volt, stb..
Azóta diétázik.
Kislányunk 2 éves, 7 hónapos kora óta kap gluténtartalmú ételeket. szerencsére eddig semmi tünete nincsen, de figyelni kell rá nagyon.
Előszőr 3 éves korában megyünk szűrésre.
Köszi a cikket:) Én is lisztérzékeny vagyok és félek, hogy ha oda kerül majd a sor, hogy babát vállalok, akkor veszélyben lesz ő is ilyen téren. Sajnos nálam is bizonyították a genetikát és hogy tovább adhatom, de bízok benne, hogy az orvostudomány addig még sokat fejlődik és esetleg (mint a tejcukorérzékenyeknél) nálunk is kifejlesztik a gyógyszert, ami ugye már folyamatban van évek óta:)
Annadorka teljesen igazad van, felháborító, hogy mennyire kevés támogatást kapunk, holott mindennek az ára az egekben van. De sajnos amíg egy befolyásos embernek valamilyen családtagja nem fog ilyen cipőben járni ne is várjunk döntő változásokat. Na meg ők a pénztárcájukon észre se vennék ezeket az óriási árakat.
Szia!!
Sajnos sok esetben a diabetesszel együtt jár a cöelakia...
Van lisztALLERGIA és a lisztÉRZÉKENYSÉG-helyesebben gluténérzékenység.Az előbbinél nincs genetikai defekt,az utóbbinál igen.Van több eltérés a diétában:Az allergiás beteg a búza féléken kívül pl.mást ehet,teszem azt rozskenyeret.Lazább a diéta annyiból.hogy szélesebb a választék,több mindent ehet.Az EMA szintje a vérben is másképp mutatkozik meg,amit ilyenkor néznek.Klinikai tünetek egyeznek,pusztán szerológiával lehet kimutatni,hogy melyikről van szó.
A lisztallergiás gyerekek a diéta bevezetése után 18 hónappal már "kinőhetik" ezt a kórságot és kezdődhet a fokozatos visszaterhelés,a glutén tartalmú ételek bevezetése újra az étrendbe.
Kedves Lilimia!
Amiről én írtam, az a coeliakia, azaz a gluténintolerancia, ennek a konyhanyelvi megfogalmazása a lisztérzékeny. Sokan keverik a lisztallergiával, ami egészen más betegség például.
Nem tudom, hány éve történt a Te eseted (nem néztem az adatlapod), de pl. 20 éve még tényleg úgy szólt a gluténérzékeny diagnózis, hogy kinőhető. Az újabb kutatások igazolták, hogy nem.
Én úgy látom, még az általános orvosok sincsenek túlságosan tisztában ennek a betegségnek a legújabb ismereteivel. A gyerekorvosunk és a védőnőnk is csak meresztgette a szemét, hogy miket mondok, "miket mondtak Pesten"...
Nálam 4 éves koromhoz közeledve alakult ki a lisztérzékenység. A terápia fél éves diéta volt. Azt mondták, vagy kinövöm, vagy nem. A szüleim nagyon komolyan vették a dolgot szerencsére. Anya sütötte a gluténmentes kenyeret, valamint átírattak egy olyan óvodába, ahová speciális diétát igénylő gyerekek jártak. Én voltam az egyetlen lisztérzékeny, és pokolian irigykedtem a cukorbeteg társaimra, hogy ők sütit kaptak, én meg túrórudit :)
A familiáris szűrés negatív volt, még Dédimet is nézték. Bár én alapból súlyos kevert immunhiánnyal születtem, és már 1-2 éves koromban allergiás voltam elég sok dologra.
A lényeg, hogy a fél év diéta után elmúlt a lisztérzékenység, bár még egy ideig korlátozott mennyiségben kaphattam csak gluténtartalmú ételeket a biztonság kedvéért, de 5 éves koromban már normálisan étkezhettem.
Ezért nem értem azt a cikkben, hogy a jelenlegi álláspont szerint "nem lehet kinőni", "egy életre szól".
Mindenkinek jó egészséget!
Nekem 6-7 hónapot mondott a fiam kezelőorvosa és lehetőleg még szoptatás alatt,fokozatosan.pl.főzelék liszttel sűrítésével.
A kislánynál már így jártunk el.
A fiam 1 éves korig nem kapott glutént,tejet,mert akkor még az volt az ajánlás.(2000).
Jó,hogy megírtad a cikket,mert unom már,hogy van "Egy csepp..." világnap,meg minden azt meg nem is tudják sokan,,hogy van lisztérzékeny világnap is.Lendítene a helyzeten,ha valamelyik beteg híresség az egyesület arca lenne(Szujó,Valkó,stb)talán jobban felhívnák a figyelmet erre a betegségre,amiben mind többen szenvednek.
Engem időről-időre megpróbálnak megkörnyékezni sarlatánok,különböző csodabogyókkal,ami gyógyulást hoz.Felháborító.Ezeknek a csalóknak fogalmuk nincs a vékonybél élettanáról,a glutén érzékenység kórtanáról.
Örömmel hallottam,hogy törvény módosítás készül a gyerekek étkezési hozzájárulásáról,stb.Ideje lesz már,hiszen ez egy drága,kilengést nem tűrő diéta.
A családunkban a középső fiam a beteg,a kicsit még nem tudjuk.Familiáris szűrés negatív lett.A kicsi lányunkról még nem tudjuk.
Köz a cikket!
Ugrás a teljes írásra: Lisztérzékenység - megvédhetem a gyermekem?