Lemaradt mozgásfejlődésű babák anyukái (beszélgetés)
Érdemes lenne megmutatni a dokinak a kisfiút most és megköszönni az ijesztegetést:)
Néhány orvos és védőnő egyenesen sportot űz belőle, hogy ijesztegesse a kismamákat, a szülés utáni lelkiállapotban meg persze sikerül is nekik.
Mi ma megyün a egy magánrendelésre mert sokat kellene várni a rendes időpontig.
Majd beszámolok mi újság.
Mert a hipotómia oxigénhiányos állapottól alakul ki. És a motoros képességes és a tanulási képességek szorosan összefüggnek.
Tudod az bánt, hogy a csípőszűrésen át sem mehetett volna.
Januárban született, májusban vizsgálta meg a doktornő a rehabon, s júniusban kerültünk be masszázsra a várólistáról. De mi a fura lábfejtartása miatt kerültünk oda, azt kellett helyrehozni, a hipotón izomzata az csak egy "plussz" dolog. Amit sose felejtek el, az első vizsgálatkor a doktornő azt mondta: "Anyuka ez a gyerek 14 hónapos kora előtt nem fog egyedül menni, mert az ilyen izomzattal, izületekkel rendelkező babáknál ez a jellemző"
Nem tudom, miből gondolod, hogy az értelmével is baj lehet/lesz, az eddigi írásaidból azt vettem ki, hogy egyedül a mászással van "elmaradva" - de ez se igaz, mert bővel belefér a normálisba. :)) Ne aggódj, hogy még nem szalad, nézd a jó oldalát, van még pár hónapod, amíg nyugisan babakocsizhattok, nem akar kimászni, elszaladni, nem esik-kel... :)))
Attól félek hogy az értelmével is baj lesz.
Ti mikor kezdtétek a tornát?
Ez nem a világ vége, ne haragudj maradra, ne sírj, hisz ez nem betegség, hanem egy alkati sajátossaág!!! Az én kislányomnak is hipotón az izomzata, ő is mindent később csinált, de mára (16 hónapos lesz a napokban) semmi különbség nincs közte és azon gyerekek között, akik már 10-11 hónaposan mentek.
10,5 hónaposan kezdett mászni, 1 évesen állt fel, 14,5 hónapos volt, mikor először lépegetett, s akkor állt meg először kapaszkodás nélkül. Ez bőven belefér a normálisba, sőt, ha még késnek ezek a dolgok pár hónapot, akkor is beleférne. S biztos vagyok benne, ha a tornával nem kínozzuk, akkor hamarabb elindult volna. De ezen utólag kár keseregni. :)
A Te kislányod is mindent szépen fog csinálni, ha viszed tornára akkor is, ha hagyod, hogy magától érjen meg mindenre, akkor is!!! Én az utóbbit választanám, ha újra kellene kezdeni. :)
Hypotómiás sajnos a kislányom.
Járni fogunk Dévény tornára. Nagyon el vagyok keseredve mert ezt már elég késő hogy mentünk. Behozható. De ..
Nagyon sírok, nagyon haragszom magamra.:((((
Sziasztok!
Az én lányom sem mászott, 14 hónaposan állt fel először, nagy nehezen, csak úgy remegtek a kis lábai. 19 hónaposan indult el, de azt is nagyon nehezen, ha nem tanítgatom, még később indult volna. Egy darabig éppenhogy csak lépegetni tudott, ugrálni pl. egyáltalán nem. Én is nagyon aggódtam érte, de semmit nem tudtak mondani, hogy mit csináljunk. Aztán valahogy utolérte magát, tornászbajnok nem lett, de örökmozgó.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy hasra pl. még mindig nem fordul, pedig már 31 éves. Okos, értelmes nő lett, több nyelven beszél, diplomás, és most várja az unokámat.
Kedves Szélike!
Ne izgulj és főleg ne hibáztasd magad!
Én gyógypedagógus vagyok, de anyaként kezdtem. A 3. gyerekem született betegen, ezért lettem/ váltam gyógypedagógussá. Nagyon le volt maradva a mozgása. 10 hónaposan tudott először fordulni, de akkor is maga alatt maradt a keze és csak az egyik oldalra sikerült.Kúszni 14 hónaposan kezdett, mászni 17 hónaposan, felállni 15 hónaposan, önállóan ülni is 15,5 hónaposan tudott csak. Egy cumisüveget nem bírt el, annyira gyenge volt.
17-18 hónapos volt amikor elkezdett járni, azt viszont stabilan, hibátlanul.Kúszni 14 hónaposan is csak féloldalasan tudott, a bal felét vonszolta. A furcsa az benne, hogy baloldalt van az agyában sérülés (tehát pont a jobb testfélt kellett volna érintenie).Agyon idegeskedtem magam abban az időben. Állandó pánikban éltem, alig volt időm a 2 nagyobb gyerekemre. Horror mennyiségű pénzt költöttem el a fejlesztésekre.
MA EZ A GYERMEK 12 ÉVES. A mozgása TELJESEN HELYREJÖTT.Dicséretes tornából. A többi képessége hullámzó, a matek jól megy neki, magyarból bukdácsol, de tőle ennyire telik.Elfogadtuk így, nem zavar,hogy ő csak ennyit tud.
A legnagyobb fiam is ilyen volt, csak akkor még nem volt MRI meg CT, nem nézték neki.Nagyon lassan kezdett mozogni, a kúszást pedig teljesen kihagyta,... most írja a matek érettségit.
A legkisebb gyermekem szintén 1 napig kúszott, estére már átváltott mászásba, szép, okos, értelmes kislány 4,5 éves.Játékosan pótolom vele a kúszást: mászóalagút, székek alatt csúszunk, stb.
Ezt még az iskolába is helyre lehet hozni.
Én alsós torna órákon a fiúkkal csúszunk/mászunk katonák vagyunk, a lányokkal pedig kisbabák.
Élvezik a játékot és közben fejlődnek. Nem vagytok tehát elkésve, de tény hogy minél hamarabb pótoljátok,annál előbb hozza be a lemaradást. DÉVÉNY ANNA módszere NAGYON JÓ, de nem mindenre.
Óriási a kenyérharc ezen a piacon is. Nehéz kiismerni magad,hogy kinek higgyél/ kinek ne.
Ne rokkanj bele! Én is a határán voltam, sőt óvd a házasságod, mert az bizony sokszor megsínyli az ilyet!
Ha kérdésed van írj! Szívesen válaszolok! Címem: gyorgyifazekas@gmail.com
Még annyit, hogy én egy magánbölcsiben is dolgozom és ott is nagyon sok az ilyen kisgyermek. Játékosan fejlesztem őket, általában néhány hét alatt beindul a mozgásuk. Igen is vannak apró csodák.Ez a korai fejlesztés lényege. (nem az, hogy az egyik módszer a másikat leszólja).
Ha tudok segíteni akár gyógypedagógusként/ akár az anyai tapasztalataimmal írj, nyugodtan!
Barátsággal: B. Györgyi
Ez így van. Anyukám mondta, hogy én másfél évesen már szinte folyamatosan dumáltam és a pisit-kakit is meg tudtam mondani, de járni is csak akkor kezdtem el, mászni pedig csak a járás után tanultam meg.
Amúgy van a rokonságban olyan, aki mindent a nagykönyv szerint csinált csecsemőkorában, aztán mégis diszlexiás lett és hiperaktív...
szerintem nem feltétlenül van gond. Az én lányom sem mászott még 10 hónaposan. Előbb feltérdelt, felült és csak utána mászott kb 11 hónaposan. menni pedig 15 kezdett. Azóta rohan.
Az, hogy 1 évesen állni kell egy b.ság. Minden baba más. Az enyém előbb beszélni szeretett volna megtanulni. Már 8 hósan mondta, hogy kutya, kapaszkodik, kösz stb stb. Ha előbb nyelvileg feljlődig, sztem normális ha a mozgásfejlődés lemarad. kettőt nem képesek egyszerre tanulni. Ezt a védőnő is mondta
A motoros képességek és a tanulási képességek összefüggnek
ezért izgulok annyira. Nem azt akarom hogy már járjon hanem ne maradjon le ami később okoz gondot.
igen, ez így van, olvass utána
a nagymozgások váltják ki az agyban azokat a szinapszisokat, amik majd a finommozgásokhoz (írás) kellenek
vannak kivételek, akik "megúszták" ezt, s mászás nélkül sem lett ezzel gondjuk, de fordítva megnézve szinte minden gyerekről, akinél ez gond, kiderül, hogy kimaradt a mászás (vagy természetesen egyéb betegsége is lehet)
tudom,hogy nem egyformák,de az én lányaim már álltak 10 hónaposan..igaz,hogy az kisebbik előbb állt,mint mászott,mert a védő nő ráijesztett..megmutatta,hogy hogy tudjuk ösztönözni a mászásra és a gyerek megijedt tőle..elég sokáig nem mászott..azt mondták,ha kimarad a mászás,akkor írás zavarai lesznek..????????????
könyörgöm,hogy jön ez össze?????