Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Lemaradt mozgásfejlődésű babák anyukái fórum

Lemaradt mozgásfejlődésű babák anyukái (beszélgetős fórum)


1 2 3 4
2016. szept. 19. 14:55
Sziasztok. Kisfiam 6 hónapba lépett 10.-én, de nem akar hasról hátára fordulni. Hason elvan, körbe forog, támaszt alkaron és ki is nyomja magát, de visszafordulni nem akar/tud. Annyit látók, h könyökével mindig betámaszt és ezért nem megy neki. Próbálom mutatni neki, forgatom, lepedőbe is, de semmi. Kórházi gyógytornász szerint van ideje még. Védőnő szerint már tudnia kellene. Ja és már ül egy kis ideig magától. Mi lesz ha előbb fog kúszni mint visszafordulni? Nem tudom mivel ösztönözhetném.
2016. máj. 23. 07:21

Időközben voltunk ismét a fejlesztőben... Mégis csak fogunk menni Dévény tornára. Igaz a kérdésre, hogy miért kezdi a dolgokt később annyit mondtak, hogy valószínű, hogy azért mert az Apukája is ilyen volt (1,5évesen indult el). A torna pár hét múlva lesz esedékes, nálunk az ára sem vészes. Nagyon meg nyugodtam mostmár.

Ja és azóta négykézlábra áll és így hintázik csak még nem indul semerre. :)

91. AnitaB0617 (válaszként erre: 88. - Kata0220)
2016. máj. 6. 18:15

Ej ha...igen én is csak nézek hogy telnek a hónapok és várom mindennap, hogy talán most..., talan most. Igaz a forgással is ez volt aztan egyszer csak elkezdte!

Nálunk is ez van, ha nem éri el a játékot vagy amit szeretne...nálunk el kezd sírni. Ülni Ő os csak parszor ült fel. Nekünk figyel mindenre, utánoz...szóval neki a hallás látás szerintem rendben van.

Én el vinném tornázni HA kell...vagy bárhová...csak mondanák hogy ide és ide vigyem de semmi... :/ Kíváncsi leszek, hogy önöknél mit derítenek ki...!?

90. AnitaB0617 (válaszként erre: 87. - Mazsinka)
2016. máj. 6. 18:07
Nem tudom :) komolyan mit higgyek, nekem egyébként nem gond :) Én sem másztam...igaz ennyi idősen mentem már..., lehet csak a mai "elvárások" miatt túl aggódom. Köszönöm:)
89. AnitaB0617 (válaszként erre: 86. - Nefaria)
2016. máj. 6. 18:05

Igen látta...de akkor os hihetetlennel tűnik, hogy ennyivel később kezd mindent és minden rendben van... :)

Így meg várom a keddet, ekkor viszem újra. Ha semmi...akkor elviszem máshová...magánba. Inkább ketten mondják, hogy nincs gond mint hogy netán egy nem vette észre.

88. kata0220 (válaszként erre: 85. - AnitaB0617)
2016. máj. 5. 19:03
Igen, múlnak a hónapok - unokám már 16 hónapos.Most a fülét vizsgálgatják, lehet, h a hallásával (IS) baj van. De ezt alig tudják pontosan bemérni - sír, stb. Az a baj, h azt észleljük, h nem figyel annyira a külvilágra, mint kellene. Sokat szopja az ujjait - mindkét kezén a nagyujját, egyszerre. Így aztán nem is tudna mászni. Ha valamit el akarna érni kicsit próbálkozik, és amikor kiderül, h távolabb van, egyszerűen bekapja az ujjacskáit és ezzel megnyugszik. Amúgy mindig is nagyon nyugis baba volt. már ültetve játszadozik, de magától csak párszor ült fel. Viszont könnyen és régóta forog mindkét irányban. Mindenféle dokinál, vizsgálaton, "kiképzésen" voltak már vele és most is járunk - aztán csak várunk és reménykedünk.
87. Mazsinka (válaszként erre: 10. - Szélike)
2016. máj. 4. 09:31
Húgom lánya se mászott. Aztán felállt, elindult. Most ez tényleg ekkora ügy?
86. nefaria (válaszként erre: 85. - AnitaB0617)
2016. máj. 4. 09:14

Hát....én elvinném máshová.


Dévényesnél jártatok már? Oké értem, hogy a fejlesztőben van, de látta-e már? Ha nem, mindenképp vidd el magánba.

2016. máj. 3. 20:57

Látom rendszeresen nem jár már senki erre a fórumra..., de le írom az Én "történetem": A kisfiam természetes úton született, vákum+meconiumos volt a víz, de ennek ellenére 9/10es értéke volt :).

2 hónaposan egyéb okból vittük fejlődés neurológiára, ott nem tálaltak semmit, annyit mondtak, hogy többet legyen hason nappal (nem szeretett hason lenni...). 4 hónaposan még mindig nem szeretett hason...ekkor nyomta ki magát amúgy először..., szinte mindig balra forditotta a fejét..., el vittem egy konduktorhoz(korai fejlesztőbe); nem tálalt semmit egy aszimmetrián kívül ami még a pocakban alakulhatott ki. 7 honaposan még nem forgott újra elvittem ismét semmi ekkor mutatták meg, hogy hogyan "tanítsam" forogni, nagynehezen 8(!!!) hónaposan kezdett forogni. Úgy őrültem neki...erre most 11 hónapos és nem kúszik, a fejlesztőben ismét megmutatták, hogy tanítsam kúszni de semmi csak körbe körbe néha hátra sikerül neki. Hamarosan viszem újra egyszerűen olyan hihetetlen, hogy nincs "gond". Igaz alapból egy nagyon nyugodt baba. Kíváncsi leszek, most mit mondanak. Azt hozzáteszem, hogy a fejlesztőben van Dévényis is. Néha én is úgy érzem nem foglalkozom vele eleget, de olyan jól el játszik egyedül is, persze jatszunk együtt is azért, de lehet többet kellett volna!? ...

84. kata0220 (válaszként erre: 80. - Anyacika1980)
2016. febr. 22. 18:06
Szia! Hogy vagytok? Kisfiad elindult egyedül? Sajnos én is érintett vagyok az én unokám 13 hónapos, de még csak forog - nem ül fel , nem áll fel. Nagyon aggódok - természetesen járnak vele Dévény tornára, maszek gyógytornászhoz, neurológushoz. De nem sok eredménnyel jár. Fejlődik de nagyon lassan. Ő császárral született és szintén 9/10-es apgar értékkel.
2015. szept. 1. 17:10

Anyacika!


Szia! Az én fiam 2,5 éves generalizáltan hipotón. Mi jártunk gyógytornászhoz, dévényeztünk is. Öt hónapos korában még nem volt lemaradva, csak kis súllyal született és most is vékonyka gyerek. Hat hónaposan nem akart forogni, hason vagy sírt vagy bealudt. tornásztatnom kellett, de a lemaradás így is megvolt. Sokáig kúszott és egy évesen kezdett el mászni, addig is tudott volna de mindig a kövön kicsúsztak a lábai. Ülni is kb. ilyenkor kezdett, előtte is tudott de nem szeretett. 11 hónapos kora körül már tárgyak mellett felált és fokozatosan oldalazott majd elindult kapaszkodva. 13 hónapos koráig szépen fokozatosan fejlődött a járása, de csak kapaszkodva tárgyak mellett. 18 hónapos korában tette meg önállóan az első lépéseket. Most már fut, páros lábbal ugrani is tud, de az egyensúlyérzéke még mindig nem a legtökéletesebb. Folyamatosan fejlesztjük, hintával, gimnasztik labdával, jó hatással van a játszótér, a homokozó, Rody lovunk is van. Nálunk az a baj, hogy nagyon rossz evő, ezért az izomzata is lassabban fejlődik. Villával, kanállal ezért nálunk még nem eszik olyan ügyesen, poharat nem bízok rá mert mániákus öntögető, vagy magára vagy az ágyra. Nem lehet folyadékot pohárban előtte hagyni. Folyamatosan fejleszteni kell, beszédben is van elmaradása, de más területeken is kb. 6 hónap elmaradása van. Értelmes érdeklődő gyerek, de sajnos ha a mozgásban elmarad egy gyerek, az magával visz más területeken történő lemaradását is. Nagymotorika, finommotorika, stb. dévényire 1,5 éves korig érdemes vinni a gyereket mert onnantól már nem hatásos. de van a korai fejlesztő intézet ami állami, és a szülő kérésre megvizsgálják a kicsiket. 3 éves koráig még várni se kell sokat, hamar behívnak felmérésre. mi voltunk de én jártam vele egyéni fejlesztésre a gézengúz alapítványhoz is, én tudtam pontosan mire számíthatok. De anyagilag azért GYES mellett már nem könnyű maszekon hordani. Ne várj vele sokat, inkább vidd el, hogy mielőbb foglalkozhassanak vele. Egyébként mozgás szempontjából az úszás is nagyon jó, mi 7 hónapos kora óta járunk. Azt meg soha nem késő elkezdeni. Ha tudok valamiben szívesen segítek, mi nagyon sok vizsgálaton túl vagyunk.

2015. aug. 29. 07:57

[link]


Lesz iskolai osztály is a logopédiai, és egyéb beszédproblémásoknak..


Csak belinkelgetem pár helyre, szóljatok azoknak, akiket érdekelhet.


A fiaim ide jártak, a mai viszonyok között nagyon jó helynek tartom. Csak eddig nem volt logopédiai osztály, csak ovi, utána nem tudtak hova menni a gyerekek...


Egyébként komplex fejlesztés van, alapozó, meg egyéb tornákkal, stb..

81. zebracsikó (válaszként erre: 80. - Anyacika1980)
2015. aug. 28. 13:44

Bizony, hogy nem normális!!!


Nem hordtad Dévény terapeutához a hipotóniája miatt??


Még most se lenne talán késő, a gyógytorna erre nem igazából a legmegfelelőbb módszer

2015. aug. 28. 13:31

Sziasztok!


Jó ideje nem írt senki új kommentet, de megpróbálkozok vele, hátha kapok választ.


Kisfiam szeptember végé lesz 2 éves de még mindig nem megy egyedül.


Járunk gyógytornászhoz, supinált szandit hordunk és a járássegítővel szépen megy, illetve szalad ha olyan kedve van.


A gyerekorvosunk nem gondolja hogy bármi baja lenne a hipotón állapoton kívül ( gyenge az izomzata), mivel mindent időben kezdett el csinálni, és egy ideje egyedül villával eszik, a falatkákat is ügyesen a szájába rakja már régóta, pohárból is egyedül iszik ( egyedül a kanállal ügyetlen még).


De én így is aggódom, szinte rettegek.


Annyira szeretném ha végre elindulna.


Időben született 40. héten császárral ( mind a 4 gyerekkel császároztak) 9/10-es apgar értékkel.


Nyaki hipotónia volt nála, de az egy hetes kontrolon nem volt semmi gond. Mindent a "nagy könyv szerint" csinált, csak az ülés volt kicsit nehezebb, azt eléggé görbe háttal csinálta, mára az is sokat javult.


Remélem tudtok nekem valami biztatót írni.


Sokan azt mondják hogy ne aggódjak, főleg a nagymamakorú emberek mondogatják hogy "ugyan a én gyerekem 2 évesen indult el".


De ez engem valahogy nem vigasztal.

79. much
2015. ápr. 19. 09:10
jár még valaki ezen a fórumon???
78. csillak (válaszként erre: 77. - Aminti)
2015. febr. 26. 23:55

Szia Aminti!

Az én kislányom most lesz 9 hónapos. Kb 6 hós kora óta ül egyedül, egyenes háttal (viszont önállóan nem ül fel), hátrafelé kúszik, egyik oldalára oda-vissza fordul. Nem voltam még szakembernél, de félek, hogy kicsit hipotón lenne…

Ti hogy álltok azóta?

77. aminti
2014. szept. 6. 17:02

Húúú nem tudom jár-e még erre valaki, de megpróbálom hátha.

Az én kislányomról most derült ki, hogy hipotón. Nagyon-nagyon el vagyok keseredve. Elég későn derült ki ugyanis. Most leszünk 10 hónaposak, és nem kúszik-mászik. Ellenben felül magától, és gyönyörű egyenes háttal tartja magát.

Kedves Szélike vagy bárki aki hasonló cipőben jár ÍRJATOk! Valami biztatót! Most olyan reménytelennek érzem a helyzetet!

76. jak27
2012. máj. 25. 21:30

Szélike, ne hibáztasd magad egy percig sem!!! Óriási amúgy is a káosz a fejekben, mindenkinek más a véleménye a mozgásfejlődésről, és hogy mi a jó. Hallottam olyat, hogy elmúlt 1 éves a baba, mikor Dévényeshez került, szóval nyugi! A hipotóniás babáknál még ekkor is nagyon sokat tud segíteni a módszer, a feszes izmú babáknál fontos, hogy lehetőleg 5 hónapos koruk előtt elkezdjék.

Én is halálra rémültem az oxigénhiány szó hallatán, és szerintem hasonló dolgokat érezhettem, mint Te, de hidd el, ahogy beindul a babád, megnyugodsz, csak elsőre ijesztő.


Kicsit beleolvasgattam a hozzászólásokba, és két dolgon fennakadt a szemem:

1. Attól, hogy valakinek mind a két gyereke 10 hónaposan felállt, ettől NEM kell mindenkinek!!!


2. A Dévényes szakképzés NEM pár hónapos abrakadabra, 4 féléves, melynek 2 év szakmai gyakorlat a feltétele.

"A Dévény-módszer elsajátítására összesen 164 óra elméleti és 390 gyakorlati óra áll rendelkezésre, ez havi három oktatási napot jelent a hallgatók számára, a teljes képzés befejezésére tehát mintegy két év alatt kerül sor." (forrás:www.deveny.hu)

75. Szélike (válaszként erre: 74. - Nefaria)
2012. máj. 25. 10:55
Azt érzem tennem kell valamit. De megáll minden tudományom olyan bénának ésestlennek érzem magam.
74. nefaria (válaszként erre: 70. - Szélike)
2012. máj. 25. 10:03

Ne várd a csodát, az nem egyik pillanatról a másikra következik be! Ez egy folyamat, amit a torna csak segít, hogy normális(abb) ütemben menjen.

Egyszer majd észreveszed, hogy jé, már sokkal jobban csinálja ezt vagy azt, jé, elindult. Nem fog egyik nap úgy felkelni, hogy hopp. már nem is hipotón, csak rossz álom volt. sokat kell vele foglalkozni! Aztán pár hónap, év múlva olyan lesz mint egy rossz álom. Én is ebben bízok.

73. igazság hol vagy? (válaszként erre: 50. - Margitnéni)
2012. máj. 24. 22:22
??,ez vicc ugye?Hasra Pl.még nem fordul,pedig már 31 éves.
72. igazság hol vagy? (válaszként erre: 54. - Szélike)
2012. máj. 24. 22:15
Először is ne haragudj magadra!Kérj fejlődésneurológiára beutalót,ott az orvos megfogja mondani,hogy milyen tornát kell Neked otthon alkalmazni.Igaz,ez sok időt és kitartást igényel,de megéri.
71. igazság hol vagy? (válaszként erre: 56. - Cimoka)
2012. máj. 24. 22:09
Ne haragudj,egy észrevétel:Ha nem tornáztatod"Kinzod"akkor nem biztos,hogy elindul.Pl.erre:egytörött kart vagy lábat miért kell tornáztatni a gipsz levétele után?Lehet számodra ez egy "hülye"hasonlat,de tudod én már láttam sok "tornáztatott"gyermeknél teljes sikert és sajnos olyant is ahol ez elmaradt,mert a szülő ezt nem tartotta fontosnak.
70. Szélike (válaszként erre: 69. - Nefaria)
2012. máj. 24. 21:57

11 hós lesz.

Voltunk tornán kétszer de várom a csodát.

Annyira bánt hogy nem vettem észer a nagyobb gyerekre koncentráltam jobban.

2012. máj. 24. 20:56

Én tornásztatom itthon is. A tornász javaslatai szerint persze:) pl. fitball labdával erősítettük a fejtartást, illetve most hengerpárnával a "kutyázást" tanulja :) Meg pléddel segítek neki forogni (azt már tudja magától is, csak lusta. Ja, és állandó hasonfektetés.

Mennyi idős a babád egyébként?

68. nefaria (válaszként erre: 66. - Szélike)
2012. máj. 24. 20:54

Szia!


Én januárban kezdtem a kislányommal a Dévény tornát (3 hónapos volt akkor), azóta is járunk sajnos minden héten, és még mindig sír:( szokj hozzá. Sajnos nekik fáj, de hidd el, nagyon sokat használ! A torna nélkül a kislányom még szerintem mindig nem tartaná a fejét sem... csoda ez a módszer.

És egyébként ő sem volt oxigénhiányos. Császárral született, én olvastam valahol, hogy a hipotónia gyakoribb a császáros kislányoknál. erre biztos röhögne most egy orvos :) De tényleg, lehet, hogy náluk ugye kimarad a nagy út, a nagy küzdelem, és ez nem indít el valamit a pici testében...

2012. máj. 23. 07:46

Ne legyen ellkifurdalásod, most megtetted, amit kellett, és innentől előre kell néznetek inkább, és a mostra koncentrálni.

Nehogy feldjátok azért, mert nehezen viselte a kislányod! Majd lesz jobb is, ahogy hozzászokik ezekhez az érintésekhez, nyomásokhoz.

Végül Józsára hordod akkor?

Nekünk nem kellett otthon külön tornáztatni, ha volt valami "házi feladat" akkor azt a gyógytornászunk mindig külön elmondta. Esetleg nála rákérdezhetsz.

2012. máj. 23. 07:05

Sziasztok!


Már két tornán vagyunk túl és nagyon sír ez a lány. De úgy látom mintha élénkebb lenne.

Otthon tornáztatjátok a gyerekeket? Mennyi időt naponta. Egyébként mennyi idő után van látványos fejlődés vagy egyénileg nagyon eltérő.

Nehezen tudok túllépni azon hogy nem mentem hamarabb. :(

65. cimoka (válaszként erre: 60. - Szélike)
2012. máj. 11. 13:42

Igen, tényleg olvastam ezt is valahol, hogy az oxigénhiányos állapot következményeként tartják számon, de ez pl. az én kislányom esetében nem igaz. 38. héten, programozott császárral született (sajnos van egy betegségem, ami miatt fel sem merült más lehetőség), nem volt vajúdás sem, nem volt meconiumos a magzatvíz, úgyhogy a mi esetünkben az oxigénhiány kizárt.

Hidd el, nem lesz semmi baj nálatok se, szépen fejlődik majd a maga ütemében,s pár hónap múlva csak rossz álom lesz ez az egész. :)

64. Bcicus (válaszként erre: 63. - Ancsa19860211)
2012. máj. 11. 13:14
Igen godnolkodtam rajta. A dévény tornászunk mondta, hogy ez a doki, rengeteg anyukával csinála ezt.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook