Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kutyát törzskönyvvel vagy törzskönyv nélkül? fórum

Kutyát törzskönyvvel vagy törzskönyv nélkül? (beszélgetős fórum)


1 2
2012. dec. 19. 07:22

Kedves Krisz!

Mi októberben kerestünk Németjuhász kölyköt-az árak nagyon eltérőek voltak,10-12 ezertől a csillagos égig.

Nem hívtam olyan számokat,ahol tenyésztők díjnyertes szülőktől,mindennel ellátva kínáltak kölyköt,viszont fajtatiszta kutyust kerestünk.

6 hetesen,messziről,magánháztól hoztunk egy kutyust.A hirdetéseknél fontos a képeken fajta jelleget keresni!Megnézhettük a szülőket,akik gyönyörűek voltak,megtudtuk,mit eszik a kutyus.Féregtelenítve volt,oltva nem,de már haza felé útközben bevittük az állatorvosunkhoz,oltatni.A Parvo elleni nagyon fontos,nálunk egy kölyök sok éve azért pusztult el,mert azt az oltást halasztgattuk,addig,míg késő lett...

Szerintem a törzskönyv inkább annak lehet lényeges,aki szeretné a kutyát tovább tenyészteni!

Menhelyen fajtiszta kutyák inkább felnőttként vannak,kölyökként nem,és ott sem minden esetben adják ingyen a kutyákat.Vannak menhelyek,ahol le akartak beszélni a kölyökről,helyette inkább vigyünk felnőtt kutyát-pl. a fajtamentésnél,de mi mindig is magunk neveltük fel,hisz akkor tudjuk az előéletét,felnőtt kutyánál nem.

Sok sikert,legyetek körültekintőek,akkor nem érhet meglepetés!

35. Bcicus (válaszként erre: 34. - Turkkati)
2012. dec. 16. 20:47
Van külön Német Dog fajtamentés és rengetegnek keresnek gazdát.
34. turkkati (válaszként erre: 26. - Bibity)
2012. dec. 16. 18:48

Volt fajtatiszta kutyám is,most van 3 menhelyi, de lesz német dogom újra. Az menhelyen ritka, tehát csak fajtatiszta és törzskönyves.


A menhelyinél mindegy, de ha sok pénzt adok érte, akkor adjak többet, de kapjak biztosítékot az eredetére.

33. viva70
2012. dec. 16. 12:49
Nekünk két törzskönyv nélküli dalmatakutyánk volt. Vásárban vettük még őket anno. Az elsőt nyolc hónapos korában sajnos ellopták, a másodikat 12 éves korában kellett elaltatni. Voltak vele problémák, de azért nem kellett lépten-nyomon állatorvoshoz futni vele. Nekünk nem volt fontos a törzskönyv. Hogy valódi dalmaták voltak-e..., nem tudom... Ránézésre annak tűntek. Tény, hogy szerettük mindkettőt.:)
32. acuko (válaszként erre: 1. - Krisz 18)
2012. dec. 16. 11:03

Ha fajtatiszta kutyát szeretnél venni (és miért is ne lehetne?) akkor az a legjobb megoldás, hogy a neten keresel a fajtára. Rengeteg hirdetés van, kisebb, nagyobb tenyészetek, rengeteg információval.

Meg kell nézni a szülők adatait, fotóit, a tenyésztő eredményeit, és nem utolsó sorban a képeken a hátteret és ezzel egyidőben sok mindent.

Ha találtál megfelelőnek tűnőt, akkor egy hozzáértővel, esetleg egy másik tenyésztővel, vagy sok-sok éve kutyával foglalkozó ismerőssel kellene elmenni a helyszínre. Legalább fél órát szánj az ott létre, (de inkább többet) megfigyelve a gazdikat, a környezetet, a szülőket, és a kiskutyák viselkedését egyaránt. Beszélgessetek, kérdezősködjél. Ha úgy látod, minden ok, akkor rendben, ha valami nem stimmel, akkor nem szabad onnan választani.

31. acuko (válaszként erre: 29. - A9e26193e7)
2012. dec. 16. 10:56
Köszönjük. De ez most miért volt fontos??
2012. dec. 16. 10:55
mindegy csak kutya legyen!!!!!!
29. a9e26193e7 (válaszként erre: 1. - Krisz 18)
2012. dec. 16. 10:50

A MEOE díjjegyzéke itt:


[link]

2012. dec. 16. 10:47
A kutyára ugyanaz igaz, mint az emberre. A szeme... Lehet bármilyen fajta, lehet keverék, akármi... Ahogy néz, az a fontos... :)
27. acuko (válaszként erre: 25. - Zse pi)
2012. dec. 16. 10:44

NEM feltétlenül! Szép dolog igen, megmenteni egy kidobott, elárvult kutyust. Az is igaz, hogy sokszor egészségesebbek, ellenállóbbak mint a fajtatiszták. De!

nem kell elítélni azt az embert, akinek tetszik a fajtatiszta kutya. nem véletlenül találták ki a különböző fajtákat.

Nagyon sokféle fajta kutya van. Vannag gyönyörűek és vannak kevésbé szépek. Mindneki megtalálja a magának legjobban tetszőt, megfelelőt. A tenyézstés során nem csak a külsőt veszik figyelembe, de a használhatóságot is.

A legtöbb fajta kutya valamilyen szolgálatra lett kitenyésztve. ha valakinek házőrző kell, olyat keres, akinek vadászkutya, az meg olyat. Nyilván előre lehet tudni, hogy mit várhatunk tőle, nem érhet nagy meglepetés. Ezért vannak a tenyészkutyák

Egy keverék lehet nagyon okos, aranyos, szerethető, de lehet másmilyen is. Sosem lehet tudni, mi lakozik benne, mivel nem tudjuk, miből van "összerakva" . Hasonlít erre vagy arra a fajtára.. Az még semmit nem jelent. Attól az még nem az.

Hangsúlyozom, nem vagyok a keverék kutyák ellen, járok rendszeresen a Rex állatotthonba kutyázni, sétáltatni, gondozni. Természetesen keverékekkel foglalkozom.

Viszont ha valakinek tetszik valamelyik kitenyésztett fajta kutya, és ragaszkodik hozzá, ő olyat szeretne, azt tiszteletben kell tartani.

26. bibity
2012. dec. 16. 07:18

A törzskönyv a bizonyíték arra, hogy a tenyésztett ebeknek nincs öröklött betegsége, ami később derül majd ki!

Anyósom kétszer vett ócsó "fajkutyát", az előzőt el kellett altatni, már nem is tudom, mi baja volt, a mostani meg majdnem teljesen megvakult. Idegrendszerük is labilis lehet, a beltenyészetnek köszönhetően! Hála a zugtenyésztők genetikai rombolásának.


A menhelyi keverék jó ötlet! Azoknak legtöbbször bivalyerős a genetikájuk, immunrendszerük, merthogy ott legtöbbször nem közeli rokonok párosodnak ugyebár. Nekem volt keverékem, ügyes-okos-egészséges kutyus volt!

25. zse pi (válaszként erre: 24. - Evamaria0803)
2012. dec. 16. 07:05
egyet értek!!! menhelyről csakis!!
2012. dec. 16. 07:01
menhelyről
23. Rozália (válaszként erre: 21. - Acuko)
2012. dec. 16. 04:48

Én is teljes jogú családtagként kezelem a két német juhászomat:))

Lehet, hogy kijárom, legközelebbi választásnál már ők is ott lehessenek... a jelöltek között!:))

22. timycat (válaszként erre: 19. - 3532273647)
2012. dec. 16. 00:45

A németek ilyenek :)


Anyuék egy óriás schnauzert importáltak a fritzektől, ők is kaptak hozzá teljeskörű használati utasítást az ebhez. Vicces volt :D

21. acuko (válaszként erre: 20. - 3532273647)
2012. dec. 16. 00:31

Ez aranyos.. :)

És valóban, a németeknél ez is nagyon precíz. De más nyugati országokban is, ahol van a kutyatartásnak és tenyésztésnek kultúrája. Ott szinte emberként, teljes jogú csaldádtagként bánnak a kutyákkal. Az összessel, ami otthon van nekik. Példa értékű.

2012. dec. 16. 00:05
+ annyiba került utazással egütt,mint egy itthoni,hasonló fajtájú kutya(ez még a DDR-es idők végén)Mondtam is neki,hogy németnek születtél,Magyar Népköztársaságba érkeztél,utána jött a köztársaság és az EU
2012. dec. 16. 00:01

A tkv. sem 100% garancia sajnos.Tenyésztő ismerősöm a terrier és a középuszkár véletlen szerelmét terrierként törzskönyveztette,más esetben apaállatnak egyéb kutyát jelölt meg.A komoly tenyésztők természetesen utálták-jogosan-de ki tudja,mi folyik egy tenyésztőnél?(ebből az esetből kiindulva.)

Én a kutyámat Németországból hoztam,törzskönyvvel, két szuka volt a tenyésztőnél,a lányok anya-lánya kapcsolatban,a kan külön vérvonalból.A lányok kétszer szültek,utána ivartalanítás.Én a lány első alomjából választhattam(mint külföldi,első választási jogom volt)10 hetesen-előte nem lehetett,törzskönyvvel,oltásival,útlevéllel,tetoválva.+ 10 kölyökből csak hatot tartottak meg,hogy normálisan fejlődjenek.Azért azt túlzásnak tartottam,hogy 2naponként mérte a súlyukat,ill. értendet is kaptam.Egy napot ott maradtam,az étrend úgy kezdődött,hogy reggel 6 óra(ez 6-6.10-ig csúszhatott),az utolsó este 10-kor.Mindig le volt írva,hány dkg.főtt marhahús+rízs,egy kanál zabpehely,kis kanál méz,szóval csupa természetes dolog.Nagytestű kutyaként megmutatta az összes felnőtt kutya diszplázia szűrés eredményét.Búcsúként megkaptuk gazdiasszony kötényét,óriási puszikat és jó néhány könnycseppet,a végén már szinte én is bőgtem..A tenyésztő civilben kozmetikus volt.

Jártunk kiálításokra nagyon szép eredménnyel,de ami fontosabb volt,a küllembírálatról mentünk át a bemutatóra,engedelmességi és agility szinten.A csibészelés nem ment,de az nem is volt a fajta jellege miatt fő profilja.10évesen kapott egy gyereket-a lányomat,hempergett rajta a gyerek,soha eszembe nem jutott,hogy bántaná.15évesen hagyott itt,nekem nem lesz több kutyám..

Az első sorban a tenyésztő helyett a szaporító szó a helyes

18. acuko (válaszként erre: 9. - F3000dc5ef)
2012. dec. 15. 23:17

Pontosan! Én 20 évig tenyésztettem, tisztességesen. Amennyit hozott, annyit el is vitt . A kiállitások, az orvosi költség, a minőségi táp beszerzése, etetése, ez mind akkora költség, hogy ha az ember itthon adja el a kölyköket, akkor kizárt, hogy nyereséges legyen.

Akinek van külföldön kapcsolata, tud nyelveket, azoknak igen, azoknak megéri és jól keresnek vele, mert sokszorosát fizetik ki az itteni áraknak egy kölyökért. Viszont az ilyen tenyésztő nem ad el itthon 50-60 ezerért kiskutyát.

Már nem tenyésztek, mert úgy alakult az életem.

Viszont van egy mopsz kiskutyánk. Nem kiállitási és nem tenyésztési céllal vettük, hanem "csak" kedvencnek, családtagnak. Nem kértem a törzskönyvet, )Ezért fele anmnyiba került) viszont nagyon megnéztem, honnan veszem. Megnéztem a szülőket, azoknak a törzskönyvét, a testvéreket, és az egész kis csapatot.

Normális, kultúrált körülmélnyek között tartották őket. A kicsik bent voltak a lakásban, egy kis szobában, szép környezetben, tisztán tartva. Jól szocializáltak, szaladgáltak, odajöttek, nem féltek, midnen rendben volt. Szépek és tipusosak is voltak, úgy hogy a legszebbnek tűnőt elhoztuk. nem csalódtunk. A kutya gyönyörű lett, nagyon jó idegrendszerrel, okos, értelmes, nem agressziv és senkitől és semmitől sem fél. Mopsz. (Kép)

Szóval azt akarom ezzel mondnai, hogy nem kell 100 ezerért venni kutyát, ha valakinek nincs sok pénze rá, de nagyon alaposan meg kell nézni hogy honnan, kitől és milyen körülmények közül való. Ki kell kérdezni a tenyésztőt a szülőkről, arról hogy mivel etet, milyen oltásokat adat és mikor, stb. Ha láthatóan ért hozzá, és minden rendben valónak tűnik, akkor lehet olcsóbban tkv nélkül is jó kutyát venn.

17. Krisz 18 (válaszként erre: 12. - Timycat)
2012. dec. 15. 22:59

Vááá....Hát durva dolgok vannak.

Hát úgy látom, ezt alaposan át kell gondolnom.

16. Krisz 18 (válaszként erre: 3. - F3000dc5ef)
2012. dec. 15. 22:55
Most néztem a kutyáidat. Nagyon szép mind a kettő!:)
2012. dec. 15. 22:51
És gondolkodtunk azon is, h menhelyről is hozhatnánk, de végül mivel fontosak a paraméterek (pl h pici és remélhetőleg nem túl ugatós,meg h jól kijöjjön a gyerekekkel-remélhetőleg így lesz), ill. h az az elképzelésünk h kölyköt szeretnénk és nem nagyobbacskát, valószínű marad a havanese.
2012. dec. 15. 22:46

Értem. Már látom, milyen jó, h megkérdeztem ezt.

Hosszas fontolgatás után a havanese mellett döntöttünk.. Kis lakásba jön, gyerekek mellé.


(Bár az én örök szerelmem a dobermann, de hát egy ekkora helyre eszembe sem jutna dobermannt hozni...)

13. f3000dc5ef (válaszként erre: 12. - Timycat)
2012. dec. 15. 22:44
Ez a másik, hogy kamu tk-t adnak, aminek semmi, de semmi köze az adott kutyához :(
12. timycat (válaszként erre: 1. - Krisz 18)
2012. dec. 15. 22:42

Aki csak és kizárólag törzskönyvvel árul kutyát az garanciát vállal azért az állatkáért, hogy egészséges, megfelelő küllemű, jellemű kutyát ad át neked.


Akik felajánláják hogy vagy így vagy úgy az már sántít, ha kérsz is törzskönyvet akkor sem biztos hogy a megfelelőt kapod egy ilyen szaporítótól. Nekem volt olyan westies ismerősöm aki simán törzskönyvezte a kevésbé jó szülőktől származó kölyköket más kutyától származó alomba, de olyan is előfordult, hogy elpusztult, díjnyertes szülők "kontójára"

11. f3000dc5ef (válaszként erre: 8. - Maruszja)
2012. dec. 15. 22:41

Bocsánat, nem bántásként. De amelyik kutyának nincs törzskönyve az nem számít fajtatisztának.


persze attól még lehet, de hivatalosan nem.

10. Bcicus (válaszként erre: 8. - Maruszja)
2012. dec. 15. 22:40
magyarul te is szaporítottál. gratulálok.
9. f3000dc5ef (válaszként erre: 7. - Kiszvorosz)
2012. dec. 15. 22:40
Vagy még annyi sem. Aki nem lát bele, azt hiszi ez egy aranybánya. Pedig aki normálisan tartja a kölyköket, fizet a fedezésért meg amiket leírtál, az örülhet ha nullára kihozza az almot.
2012. dec. 15. 22:38

Sziasztok!

Nekünk két törzskönyv nélküli kutyánk van. Apa és fia. Mindketten egészségesek, imádjuk őket.

Nekünk nem hiányzik a törzskönyv, így is tudjuk, hogy fajtiszták. Annak idején, amikor az apukát vettük 30 ezer forint volt, törzskönyvezve meg 100-ba került volna.

7. kiszvorosz (válaszként erre: 1. - Krisz 18)
2012. dec. 15. 22:38
"Tapasztalt" kutyásként az alábbit javasolnám: nem feltétlenül kell a törzskönyv, amit viszont semmiképp ne hagyj ki, nézd meg az anyaállatot a kölykével/kölykeivel. Semmi esetre se vegyél kutyát "csomagtartóból", "parkolóban", beazonosíthatatlan helyen. Ha nem ragaszkodsz kölyökhöz, keresgélhetsz fajtamentőknél is, tőlük ingyen kaphatsz kutyát. A mi kutyánk anyakutya volt egy szaporítónál, onnan kobozták el. Kb.2 nm-en élt évekig, csak szült és szült.A kölykeit 30 ezerért árulták törzskönyv nélkül, 50ért törzskönyvvel.Mikor elkobozták a kicsimnek nem volt szőre,alig hallott, mindez a rossz tartás következménye.A kölykei baromi édesek voltak, de tuti nem lehetnek egészségesek se törzskönyvvel,se nélküle, hisz SOHA nem kaptak oltást ott a kutyák (se nagyok, se kicsik, se könyvvel, se nélküle). Egy korrekt tenyésztőnél azért kerül 60-70 ezerbe egy kiskutya, mert minőségi táppal eteti az állatokat (anyát, apát), rendszeres orvosi ellátásban részesülnek (egy ellés kb.50 ezer egyes fajtáknál egy kölyök szülése ennyi), a kölyköket 8 hetesen lehet elhozni, addigra már oltani kell őket, annak is van költsége. Hidd el, 60-70 ezerből a legjobb esetben is 10 ezer a nyereség.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook