Kürtőskalács sütőhengerét mivel lehet helyettesíteni? (tudásbázis)
Lehet, hogy én vagyok a béna, de itt nem tudok keresni:(
?
Szia Itt a blog elérhetősége:
Itt van popy receptje és Ő is papírgurigát használ.
Kürtőskalács házilag
Kürtőskalács: mennyei íz, csodás testbe zárva. Legelőször talán ez jut róla eszembe. Aki érezte már a sülő kürtőskalács illatát, ahogy a karamelizálódó cukor édes, vaníliás illata egybeolvad a sülő kelt tésztáéval, nem hiszen, hogy ellent tudott volna állni neki. Engem nem pusztán a végeredmény fogott meg: már maga az elkészítése is szép. Jóideig eszembe sem jutott, hogy lehetne ezt otthon is gyártani, anélkül, hogy lennének speciális sütőkellékeim, vagy kemencém, vagy tudásom az ilyesmihez. A vágy és a leleményesség elég volt nekem, hogy legyűrjem a félelmeimet és megpróbálkozzak vele. Nem is nehéz, a siker pedig garantált.
Nálam csak két személyre készült, így kisebb mennyiségű tésztát készítettem.
Hozzávalók (kb. 3-4 darabhoz):
A tésztához:
37 dkg liszt (nálam 10 dkg Graham lisz + 27 dkg hagyományos fehér liszt)
5 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
20 g élesztő (frisset használtam)
2 ek. cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
A hempergetéshez:
ízlés szerint vaníliás cukor, darált mák vagy dió, kakaópor
Elkészítése:
Először is a sütőformát kell elkészíteni. Ehhez néhány papírgurigára lesz szükség. Én a papírtörlő belső gurigáját használtam, ez kellően vastag. Középen félbevágtam 2 darabot, s mindet bevontam alufóliával úgy, hogy kissé a belsejükbe is belógjon.
Ha ezzel megvagyunk, készítsük el a tésztát. Ehhez először 1 dl langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt és futassuk fel.
Szitáljuk tálba a lisztet, adjunk hozzá egy fél tojást (maradék a megkenéshez kell), vaníliás cukrot, sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Gyúrjuk alaposan össze, vagy robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze az egészet. Szükség szerint lágyítsuk tejjel a tésztát. (Lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel a tészta, a lényeg, hogy kellemesen puha tésztát kapjunk.) Ezután meleg helyen kelesszük duplájára. (Gyorskelesztéses módszer itt!)
Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra, vágjunk belőle ujjnyi vastag csíkokat. A formánkat kenjük le vékonyan olajjal, hogy biztosan lejöjjenek a kalácsok sülés után. Csíkonként szépen tekerjük rá folyamatatosan a tésztát, de legyen egy kis átfedés a sorok között, szóval ne hagyjunk üres lyukakat a kalácson. Legyünk résen a feltekerésnél, mert az olajos rétegen könnyen megindul lefelé a tészta. Pici helyet hagyjunk felül, így könnyen le tudjuk majd szedni a formáról.
Tojással kenjük le, forgassuk cukorba (ha ízesítettet szeretnénk, a cukrot előzőleg keverjük össze dióval, mákkal vagy kakaóporral).
Állítsuk őket tepsibe, előmelegített sütőben 200 fokon süssük aranybarnára. Nálam kb. 15 perc alatt megsültek. Kínszevedés volt ez a negyed óra is: olyan illatok terjengtek, hogy percenként kukkoltam a sütőt, mikor lesz már kész. Csak erős idegzetűek tartózkodjanak a sütési idő alatt a konyhában!:) Én szóltam...
Még melegen takarjuk le a kalácsokat, hogy ne száradjanak meg.
Három darabot azonnal, még forrón elpusztítottunk, a maradékot kihűlte után folpackba csomagoltam, másnap tízórai lett belőle, Így is fennséges volt.
Én azzal fogom, csak jó lenne találni egy bevált receptet, amit valaki már megsütött...
Ötlet?
Még én se sütöttem, de már receptem van, meg gurigát is gyűjtöttem hozzá.
Az őzgerinces megoldás egyszerűbbnek tűnik, lehet hogy kidobom a gurigákat.
Pénteken lehet hogy sütök is, most úgy rákívántam :-))).
A fém őzgerinc formát szoktam használni.
Nem kell fóliázni, csak lekenni vajjal és mehet rá a cucc. Akkor sütőben szépen megsüthető, igaz, hogy "felezettek" lesznek, de nagoyn jó.
Hú, de jó, nem gondoltam, hogy papír mehet a sütőbe, olvastam papírtörlő gurigát is...
Esetleg valami finom bevált receptetek van? Apát szeretném meglepni, szereti a fahéjasat.Még most sütnék először.
Köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- A kenyérről/tésztáról leszokni, olcsón... Hogyan? Mivel helyettesítsek?
- Szeretném a kenyeret kiiktatni az étkezésből, de imádom. Mivel lehetne helyettesíteni?
- Ha nincs a habfixálóm mivel helyettesíthetem?
- Gabonafélék, avagy mivel helyettesítsük a fehér lisztet
- 13 napos diéta: Mit mivel lehet helyettesíteni?
- Érintõképernyõs telefonnál, vagy tabletnál mivel helyettesíthetem a buckó ujjamat?