Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A nap poénja:
Kisebbik lányomhoz (másodikos) átjött a barátnője. Nézegettek egy szép tollat az asztalon, mikor a lányom megszólalt: Én ezzel a tollal fogom írni a felvételit! :-D :-D
Mi komolyan készültünk, mert menekülni szeretnénk az ált.suliból. (6.oszt) Gyerekem végigcsinálta 2001-től az összes alap és pótfelvételit, mindet a felvételi követelményeknek (2x45 perc, közte 15 perc szünet) megfelelően. Ezek átlaga mind magyar, mind matek esetében is 42 körüli pont volt. Volt 48-49-es és 36-37-es véglet is. Külön tanárnál 4x volt 1,5 órát, ahol az alap feladattípusokat vették át, tanári szemmel, mert hiába tudok megcsinálni bizonyos feladatokat, az ő szintjükön elmagyarázni nem tudom. (pl. sok feladatot én egyenlettel oldok meg, de ők az még most tanulják majd) Ill. jártunk a kiszemelt iskolába felv.előkészítőre (4 vagy 5 alkalommal, mert későn értesültünk róla), itt inkább azt tartottam fontosnak, hogy kicsit bekerüljön a suli "körforgásába", hátha szóbelin esetleg összefut a felkészítő tanárral :)
Nálunk a fő suliban 3 matek feladat lesz szóbelin, azokat kell megoldani és szóban ismertetni (matek szak). Erre nagyon nem tudunk készülni, esetleg más sulikból, ha látok mintafeladatsort, azt megoldjuk.
A másik suliban pedig vagy matek vagy term.ism-ből kell felkészülni 2 "tétellel" és abból az egyiket kell majd elmondani szóbelin. Ez utóbbira épp most rakjuk össze az anyagot.
De az írásbeli óta gyakorlatilag nem volt felkészülés. Most a Zrínyi matek versenyre készül, ami jövő hét pénteken lesz, szóval teljesen azért nem szakadt ki az "emeltebb matekból". :)
Kérdezz rá 19-én a kiszemelt suliba, megérkezett-e a papír.
Mindn papírt ala kell írnotok, amit továbbküldenek. Ha ez megtörtent, akkor nem hiszem, hogy ne továbbítanák megfelelően
Mi is kèszültünk mindket gyerekkel a nyolcosztàlyosba, mert òràn nem csinàlnak ilyen jellegű feladatokat, mint a felvèteliben szereplők.
Most a szòbelire nem kèszülünk direkt mòdonz mert itt a Pangea, a Zrìnyi, Nyelvèsz verseny ès az iskolaiak is most zajlanak. Ezek szinten tartjàk azt a logikàt, amit ìràsbelire felvett a gyerek.
Valaki írta, hogy ők 6 magyar 6 matek felvételit írtak meg felkészítésként.
A gyerekem 8 osztályosba készülve kb. 15 matek 10 magyart írt meg a nyár óta. Amit nem tudott megoldani azt átbeszéltük. A gyerekmnél ez rengetegnek számít, mert amúgy soha semmire sem tanul, max. verset.
Kiváncsi lennék, hogy mások mennyit készültek vagy külön tanárhoz is jártatok?
A szóbelire készültök? A kiszemelt iskolánkban nincsenek tételek vagy hasonló.
Mostmár muszáj lesz bíznod benne vagy kérdezz rá te a jövő héten.
Őszintén szólva én szeretek mindent magam intézni, annak se örülök, hogy az nyolcadikost a sulikra bízzák :D
Nem baj az, ha hosszú lett, mi még az a generáció vagyunk, akiknek megy az olvasás ;)
Kifejezetten örülök, hogy ezt leírtad, mert tényleg nagy dilemma, hogy ha valahová befér a pontok alapján a gyerek, akkor menjen oda vagy inkább válasszon egy olyan sulit, ahová bármikor felveszik. Melyikben ér majd el jobb eredményeket, hol fogja jobban érezni magát stb.
A döntsünk-e a gyerek helyett témához.
A nagyobbik fiammal mi 3.-ban félévkor, egyik napról a másikra, iskolát váltottunk, teljességgel szülői döntés alapján. Szófogadó gyerek volt, nem háborgott, de megtörte a váltás. Nem szerette az osztálytársait, nem kötött barátságokat, a tanárai közül is csak 1-2-t kedvelt, többet utált, magába fordult, de tette a dolgát. Iszonyú teher volt, hogy mi tettük ezt a gyerekkel, de akkor is úgy gondoltuk, hogy ez volt a logikus döntés.
8.-ra ott tartottunk, hogy csak az Illyést mondta, hogy írjuk be, a többit rám bízta, nem érdekelte. A remény a szóbelik alatt kezdett éledezni, amikor azt láttam rajta, hogy lelkesíti Bp. nyüzsgése (addig a Budaörs-XII.ker. közötti sulis autózás jelentette neki a várost), a sulik épülete, a tanárok különbözősége az addigiaktól, a gimis diákok közvetlensége. A baj az volt, hogy minden suliba beleszeretett. Végül az döntött az Api mellett (amit egyébként csak brahiból, és a vitt pontok számunkra kedvező számítási rendszere miatt írtam be neki), hogy ott a felvételiztető tanár is teljesen lenyűgözte.
És itt megint jött a teher, hogy bár bejutott az “oda esélye sincs” gimibe, nem szúrtam-e el végképp a gyerek iskolás éveit, hiszen egy ilyen rideg, követelőző iskolába, csupa zseni közé behajtottam a művészlelkű gyerekemet. Ennyit “tudtam” az Apiról, utána sem néztem, hogy milyen, mert minek, úgy se jut be, de jól mutat a jelentkezési lapon, és több esélyünk nincs, hogy belülről is megnézhessük. Akkor még nem fórumoztam.
Az első hónapban derült ki, hogy révbe ért, megköszönte, hogy odahajtottam. És szóta is sokszor megteszi.
Hiszem, hogy minden lépésem logikus volt, végkifejletét tekintve roppant szerencsés, de az ált. iskolás éveit megkeserítettem. Megérte? Szerinte igen, én még mindig nem vagyok biztos benne. Nem biztos, hogy újra megtenném, akkor sem, hogy már tudom a végét. Nem irigylem azt, akinek most vannak kétségei.
Hosszú lett, bocsánat!
:)
Az általános iskolájuk is régi épület, az Istvánba jár fagottozni+ járt előkészítőre és ezeket is nagyon szereti.
Azt én sem tudom, hogy miért szóbeliztetnek mindenkit, de van egy-két ilyen iskola, ahol így van.
(Nekünk küldtek egy e-mailt, hogy másik időpontban várják a gyereket, mint előzőleg tervezték.)
Csak az általános tagozatra jelentkezünk.
Igen, igen, sejtettem, hogy mindenkit behívnak, mert már akkor megmondták a szóbeli időpontját, amikor bevittük a jelentkezési lapot. Mondjuk csak halkan jegyzem meg, hogy van annak értelme, hogy ennyi gyereket odahívnak, azt is akinek elméletileg nincs esélye? Még az enyémnek is egy nagyon pöpec szóbeli kell ahhoz, hogy esély legyen, de azért aki mondjuk nagyon nagyon keveset írt írásbelin, ott miért?
Mondjuk azt írták is, hogy max. 10 perc lesz az egész.
Ha megérkezik, es a borítékon rajta van a feladás napja, márpedig rajta van, akkor nincs semmi gond. A sulik tisztában vannak, hogy a feladás napja 19-e. Van, ahol már aznap elkezdik kirakni a beérkezett jelentkezések alapján a szóbeli beosztást, és folyamatosan frissítik.
Felvételi ügyben a portás bácsik, portás nénik, adminisztrátor hölgyek, mind megbízhatóak. Nem hallottam, hogy ebből gond lett volna, szóval ne izguljatok.
Olyat viszont nem egyszer hallottam, mint már idén is irta itt valaki, hogy telefonálnak, ha valami lemaradt a jelentkezési " csomagból".
Szerintem semmit nem számít, emiatt ne aggódj. Ez egy plusz lehetőség a gyakorlásra, a gondolkodásra. A helyszíni forduló is egyfajta tapasztalatszerzési lehetőség a gyerekeknek.
(Szóbelire mindenkit behívnak.)
Mind a két tagozatra jelentkezik a gyerkőc?
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?