Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nem hiszem, hogy 12 vagy 14 évesen többet tanulna. A gyerekeim egyszerűen képtelenek tanulni. :D
A kicsinek 'szerencséje' volt, neki jól sikerült. A nagynak sajnos kevésbé, holott ő nagyon el akart menni. Most azt a következtetést vonta le, hogy nem érdemes tanulni. :(
Szerintem egy 10 vagy 12 éves is tudhatja már, hogy mi a jó neki, ha eleve önállósághoz van szokva. Persze vannak dolgok amiket nem lát át. Pl. távolság, hiányzó menza stb. stb. De ezeket el lehet mondani neki és akkor tud kompetens döntést hozni.
Ahol felnőttem ott már 11ik osztálytól mi választottuk meg a tantárgyainkat (bizonyos keretek között, pl. Mateket, idegen nyelvet muszáj volt tanulni). Az osztályomból mindenki egyedül döntötte el, nem szóltak bele a szülők, max tanácsot adtak.
Köszi :)
Nézegetem a weboldalukat, több tábort is szerveznek a tanév során is, nem csak nyáron.
Sziasztok,
a Veres Pálné és az Újbuda Széchenyi esetén hova tippelitek a behívási ponthatárt?
(4 ill. 5 évfolyam)
Azt nem tudom, mert nekem egyik gyerekem se jár oda, de a pár oldallal fentebb említett 88 pontos gyereket is kb ezért pontozták le a szóbelin, más oka nem volt, mert a tudása penge, végül a Fazékba örömmel felvették és szereti. A Fazék egyébként, amennyire én látom, sokkal jobban tolerálja az ilyen nem átlagos gyerekeket. (A lányom oda nem mehetett, mert teljesen humán emberke.)
VMG-be járt gyerekemtől megkérdeztem, mert ott is ez volt benyomásom, és igen, szerinte is, ott is jóval több aaz extraavertált személyiség, mint az intro. Őt is csak zért vették fel, mert bbaan az évben volt még szóbelimentesség. ;)
Na, ebből is látszik, hogy mennyire máshogy jön le ugyanaz a hely, egy teljesen más típusú embernek. Valószínűleg az nem az ő helye és ezért nem is "szerelmesedett" bele abba a gimiben. Így feltételezem, nem is vette annyira zokon, hogy nem választották ki.
Amikor mi iskolát váltottunk (általános), akkor sokan nem értették, hogy miért tesszük. Miért gondoljuk, hogy máshol máshogy lesz. De önmagában már a környezet is sokat számít, mert hiába ugyanaz a program, mégse mindegy, hogy mennyire passzolnak egymáshoz a szereplők :)
Bocs, kicsit lányomra vonatkozóan írtam a frizuráról. :) Neki egyenes haja van, ami kiengedve olyan "semmilyen", mégis legtöbbször úgy megy suliba. Neki muszáj valami frizura, hogy rendezettnek tűnjön.
Szóval lényeg, hogy szóbelire rendezett frizurája legyen a diákoknak.
Egy ismerősöm lánya oda jár, eléggé introvertált személyiség... Nem hiszem, hogy egy ilyen jó iskola ez alapján válogatna a szóbelin. Nyilván az összbenyomásba beleszámít, de hogy “nagyon nem jön be nekik”, azt kicsit túlzásnak érzem.
Vagy az Eötvötvösbe csak extrovertált gyerekek járnak?
Hát mindenki arról szokott beszámolni, hogy az E5 szóbelin kérdezgetik őket azzal kapcsolatban, amit magukról írtak (ott a felvételi csomagban be kell adni egy ilyen fogalmazásfélét, amit fontosnak tartanak saját magukról), tőle meg effektíve egy szót sem kérdeztek erről. Pedig nagyon érdekeseket írt, tényleg. :)
Amúgy neki az E5 egyáltalán nem volt szimpatikus, sem az előkészítőn, sem a szóbelin, sem az egész. Ezt most csak azért írom, hogy legyen egy kis ellenpontja is a sok E5 fényezésnek. ;)
Érdekes. Miből jött le, hogy nem kíváncsiak rá?
Mondjuk, hogy nem olvasták el - vagy látszólag nem emlékeztek rá, az egy dolog. De volt valami más, amiből ez a benyomása? Kellemetlen lehetett ilyen helyzetbe kerülni, főleg ilyen fiatalon.
VMG sem pontozza le.
E5-ben én már nem vagyok teljesen biztos, lányom tapasztalata alapján. Pontosabban E5 esetében ami nagyon nem jön be nekik, az az introvertált személyiség.
Írásbelire ünneplőbe menni, számomra értelmezhetetlen, bár az írásbeli érettségire is abban kell menni ugye, amit szintén nem annyira értek, mert kit érdekel, miben ír? A szóbeli az már más.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?