Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

73920. virgilius (válaszként erre: 73919. - Chelsey)
2021. febr. 16. 18:55
...merthogy ha van reál osztály is, akkor a fiúk inkább azt választják, őszerinte (szerintem is), a lányok viszont inkább a nyeket. De ahol nyekes osztály van és punktum, ott mindenki oda megy, és kb egyenlően oszlanak el a nemek. :)
73919. Chelsey (válaszként erre: 73915. - Virgilius)
2021. febr. 16. 18:49
Lehet abban valami, amit mond.
73918. szilkszilky (válaszként erre: 73908. - Reges10)
2021. febr. 16. 18:45
Szia,az ofőnél el kell érni, hogy generálják újra a lapokat, utána azt az új vonatkódos tanulói lapot el kell küldetni Győrbe és az új iskolába is el kell postáztatni a jelentkezési lapot. Hogy a többi iskolába is újra eljuttattatod-e a jelentkezési lapokat, azt rád bízom, arról volt itt beszélgetés, hogy az Oktatási Hivatal szerint nem szükséges. Szerintük a vonalkódkülönbség a leadott papír és a KIFIR között az iskolákban nem okoz gondot.
73917. Chelsey (válaszként erre: 73910. - Teglagyarimegallo)
2021. febr. 16. 18:44

Lehet, hogy nem feltétel, de gondolj bele, hogy milyen diskurzusokat kell megérteni és bekapcsolódni egy egyetemi előadáson vagy konferencián! Persze, ha matekról van szó, akkor nem feltétlenül szabnak a gátat a nyelvi hiányosságok, de egy társadalomtudományi, bölcsész vagy akár üzleti témakörben eléggé le tudja csökkenteni a mondandó színvonalát, ha az illető nem tudja a gondolatait szóban és írásban magas szinten kifejezni (az meg inkább a C2-nél kezdődik). És igen, fel lehet szedni ezt a tudást az egyetemi tanulmányok során is. Láttam jó pár ilyet magam körül, de addig rendre kapták is a C-ket, D-ket, ami nem túl felemelő. :(

Manapság már könnyen elérhető élő, anyanyelvi angol segítség a neten keresztül, sokszor akár ingyen is. Szerintem, aki komolyan gondolja, az sokkal könnyebben el tudja sajátítani az angolt itthon, mint akár 20 évvel ezelőtt.

73916. levia (válaszként erre: 73915. - Virgilius)
2021. febr. 16. 18:43
Igaza is lehet, most jutott eszembe, hogy a Szabó Lőrincben is kiegyenlítettebb a nemek aránya.
73915. virgilius (válaszként erre: 73914. - Levia)
2021. febr. 16. 18:40
Lányom szt ahol van másféle osztály is, ott valószínű, hogy ez a helyzet, de ahol csak nyekes osztály van, ott nem.
73914. levia (válaszként erre: 73913. - Virgilius)
2021. febr. 16. 18:39
Madách, Jóska, Veres Pálné szintén lányban dúskál.
73913. virgilius (válaszként erre: 73912. - Levia)
2021. febr. 16. 18:30
Ez azért nem mindenhol van így, de az E5-ben, VMG-ben biztos. Lányoméknál a sima nyeken pl nem.
73912. levia (válaszként erre: 73909. - Minpins)
2021. febr. 16. 18:28
A NYEK bárkinek jó lehet. De fiúk kevésbé célozzák. A nyekes osztályokban rendszerint csak a gyerekek harmada, negyede fiú.
73911. Flame02 (válaszként erre: 73884. - Aquarius76)
2021. febr. 16. 18:24
Köszi a drukkolást és a biztatást is! :o)
73910. Teglagyarimegallo (válaszként erre: 73892. - Chelsey)
2021. febr. 16. 18:18

A külföldi tanulás plusz nyelvtudás témához azt fűzném hozzá, hogy az egyetemkezdéshez nem kell feltétlen a C1-en túl gondolkodni. Sőt. A legtöbb angol nyelvű egyetemi szak pl. IELTS 6.5-re lövi be az elvárt szintet, ez a B2-C1 határa. De 6-ot is szoktam látni olykor.

Ettől függetlenül persze egyértelmű, hogy minél magasabb szinten tud a jelölt, annál egyszerűbb lesz neki.

73909. minpins
2021. febr. 16. 18:18
Nem először jött itt szóba, hogy lányoknak való a NYEK. Nem teljesen világos, hogy miért írjátok, miért függ vele össze a nem?
73908. reges10
2021. febr. 16. 18:07

(8) TANÁCSKÉRÉS, SÜRGŐS... :)

Szitu: iskola már beszedett és feladott mindent Győrbe + egyes suliknak... kipréselte belőlem.

Tudom, hogy 19-edike éjfél a postára adási dátum.

Most viszont megtetszett egy suli pluszban.

Ilyenkor PONTOSAN, mit kell tenni.

Gondolom...

- Újraíratni a lapot, ami Győrbe megy, kiegészítve a konkrét sulival...

- Plusz ofőnek kell egy újabb levelet gyártania...

Van esetleg más is....?

Köszönet előre is...

73907. Chelsey (válaszként erre: 73903. - Malter)
2021. febr. 16. 17:46
Ó, én meg azt hittem, hogy viccelsz (a megszólítás miatt) :D
73906. gviksi
2021. febr. 16. 17:44
A Kölcsey gimnázium sport osztályába készül valaki?
73905. levia (válaszként erre: 73903. - Malter)
2021. febr. 16. 17:36
Ugyan már, semmi gond. :-)
73904. Chelsey (válaszként erre: 73902. - Levia)
2021. febr. 16. 17:36
Angliában nagyon sokszor tapasztaltam, hogy a srácok a saját nyelvüket beszélőkkel keresték a kapcsolatot. Főleg az olaszok és a spanyolok. Nem is nagyon haladtak az angollal. Persze voltak kivételek köztük is, akik komolyan vették, hogy nem azért vannak ott, hogy saját honfitársaikkal partizzanak.
73903. Malter (válaszként erre: 73899. - Levia)
2021. febr. 16. 17:31
Semmi gond, azt hittem, hogy privát üzenetbe küldtem, de úgy tűnik nem. Elnézést mindenkinek a bénázásomért.
73902. levia (válaszként erre: 73900. - Mcsv)
2021. febr. 16. 17:28

Szép történet és sajnos nem példátlan. Lányom portugál szobatársa német nyelvű - sajnos távolléti - képzésben vesz részt. A lakótársakkal csak angolul beszél és kikönyörögte, hogy angolul is vizsgázhasson. (Lefordítottak neki mindent). Elment német nyelvterületre gyakorolni a németet és semmivel sincs beljebb, csak az angoltudása erősödött.

Tanulság: németbe inkább csak elszántak kezdjenek. Főleg angol mellett.

73901. Borian
2021. febr. 16. 17:26

Nyek-nem nyek:

Mi általában fontosnak tartjuk a nyelvtudást, de nem a legfontosabbnak. De az is látszik, hogy ma már előny, ha nem csak egy, hanem legalább két idegen nyelven is jól tudsz.

A nyelvtagozatos általánosba véletlenül kerültünk, de én voltam az fránya szülő, aki németet választott első nyelvnek. Az egyik gyereknél bevált, a másiknál nem annyira, és el is engedtem kicsit most a suliváltással. Jó döntés volt, mert valamikor 3.-4-ben végleg lemaradt a lányzó, és onnantól mindig csak próbálta utólérni a többieket, sok energiát vett el (meg más problémák is voltak ott), most élvezi, hogy németből legalább alig kell tanulnia, az újravett anyag szemmel láthatóan sokkal stabilabban rögzül, hogy érettebben tanulja ugyanazokat a nyelvtani szerkezeteket, jobban érti, stb.)

Emiatt, hogy egy kicsit ebből leadtunk és mert a,úgy is korán ment suliba én pártolom, hogy nyekes vonalon tanuljon tovább. Az érdeklődési köréből adódóan elsősorban olyan gimiket nézegetünk, ahol ez tt-vel van kombinálva, persze, ebből nem olyan nagy a választék, ezért fel kell majd kötni.

Én nem úgy tekintek erre a plusz évre, hogy el van vesztegetve, inkább nyer vele, akinek lehetősége van rá. Mondom ezt úgy is, hogy a fiam 20 évesen fog érettségizni, mert ő 7 évesen kezdte ráadásul a sulit és nyekes. De így sokkal alaposabban tudnak haladni a tananyaggal, nem csak nyelvből, de másból is, ráadásul, most hogy gyakorlatilag veszítettek a gimnáziumi életükből egy évet, külön örülök, mert ha négy értékes évből veszett volna egy így, az nagyobb veszteség lenne. :-( Mert azért valljuk meg, nem ugyanaz, sem az oktatás, sem a társadalmi élet, se semmi.

73900. mcsv (válaszként erre: 73898. - Meena)
2021. febr. 16. 17:18
A lányom 6. év végén elment Németországba egy junior német nyelvi táborba, 14-16 évesekkel volt együtt, egy magyar sem volt köztük. Egy olasz és egy szlovén gimis lánnyal barátkozott össze. Úgy jött haza a német nyelvtáborból, hogy társalgási szinten beszélt angolul.(köznapi témákról persze). A gyerekek órákon kívül a szabadidős programokon és a szálláson egymás között angolul beszéltek, mert azzal - a lányomat leszámítva - magasabb szinten voltak, mint németből. Így a lányom a foglalkozásokon a haladó csoportba került. A foglalkozásokon kívül pedig megtanult angolul. Egy nyelvi táborból szerzett egy középfokú nyelvvizsgát és egy bátorságot, hogy használja a nyelvet, azt a nyelvet is, amelyiket akkor tanulta meg. :) Ezt a tapasztalatot mindenkinek tudom ajánlani. És csak néhány hét volt.
73899. levia (válaszként erre: 73896. - Malter)
2021. febr. 16. 17:16

Szia, bocs, hogy belekotyogok. A korábbi évek ponthatárait magad is meg tudod nézni itt: [link]

Berzsenyi humánra ennyi kellett korábban a szóbelihez: 113 (2020); 108 (2019); 103 (2018)

73898. meena (válaszként erre: 73895. - Chelsey)
2021. febr. 16. 17:04
Ezzel maximálisan egyetértek, szerintem is alap már a jó nyelvtudás, és nem középszintre gondolok. Pont a magasabb szintű nyelvtudás fogja megadni a választás lehetőségét a későbbiek során, legyen szó továbbtanulásról vagy munkáról.
73897. Chelsey (válaszként erre: 73894. - Mcsv)
2021. febr. 16. 17:01
Milyen 18?! Van aki egész életében sodródik :(
73896. Malter (válaszként erre: 73868. - Kolibri 3)
2021. febr. 16. 16:59

Tisztelt Kolibri!

Gyermekemnek jelenleg 104,5 pontja van, és elsőként a humán tagozatot jelölte meg a Berzsenyiben.

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e reális esély arra, hogy behívják szóbelire és, hogy egy jó szóbeli esetén felvételt nyerjen? Ha nem veszik fel, mennyire érdemes beadni méltányossági kérelmet, ha gyermekem nagyon szeretné ezt az iskolát, és történtek olyan magánéleti történések is, melyek befolyásolták a pontjait?

Válaszát előre is köszönöm: Malter

73895. Chelsey (válaszként erre: 73893. - Aquarius76)
2021. febr. 16. 16:59

Nem kell ahhoz manapság már külföldre se menni, hogy idegen nyelven tanuljon az ember. Egyrészt helyben is vannak több nyelven elérhető kurzusok az egyetemeken, másrészt egyre elterjedtebbek az online kurzusok, ilyen-olyan képzések.

Simán lehet úgy dolgozni külföldiekkel, hogy az ember nemhogy az országból, de még a lakásából se teszi ki a lábát. Ezekhez viszont alapvető a jó nyelvtudás.

Én szeretném, ha a gyerekem minél mobilabb lenne és ennek az egyik feltétele megint csak a jó nyelvtudás.

Szóval szerintem nincs ez túlmisztifikálva, egyszerűen megváltoztak az elvárások.

73894. mcsv (válaszként erre: 73883. - Gabi.sz35)
2021. febr. 16. 16:55
Persze, hogy engedem. :) sőt, büszke vagyok rá, hogy van célja, elképzelése ennyi idősen. :) sokan 18 évesen sem tudják, hogy merre menjenek...
73893. Aquarius76 (válaszként erre: 73891. - Levia)
2021. febr. 16. 16:47

Teljesen egyetértek veled.

Szerintem ha esetleg nem külföld a cél de a gyerek azzal jobb pozicozícióból indul, hogy pl. egy felsőfokú és egy-két középfokú nyelvvizsgája van (és beszélni/írni is tud idegen nyelven) már akkor is megérte a nyek.

73892. Chelsey (válaszként erre: 73888. - Gabi.sz35)
2021. febr. 16. 16:44

Valószínűleg pont azért lett ilyen vonzó a NYEK, mert sok általános iskolában nem érnek el annyit 4-5 év alatt a gyerekek az adott nyelvből, mint egy év NYEK alatt. Az eredmény szempontjából nyilván nem mindegy, hogy mekkora csoportot, melyik korosztályt és hány órával bombázunk egy adott nyelvből. Meg az is lényeges különbség, hogy az általános suliban azok is ott ülnek a nyelv órán, akik a hátuk közepére se kívánják, míg NYEK-re a többség azért megy, mert azt a nyelvet akarja tanulni. De végeredmény tekintetében azért a többség látványos eredmény ér el, ha a neki megfelelő szintű csoportba kerül és nem marad ideje láblógatásra.

A másik ami miatt érdekes lehet akár fiúknak is az az elmélet, hogy ad időt egy picit, hogy érettebben kerülnek az érettségi közelébe.

Meg az sem mindegy, hogy milyen terület érdekli a gyereket, mire akarja használni az nyelveket. Ha külföldi tanulásra, akkor azért el kell érni belőle minimum C1 szintet.

73891. levia (válaszként erre: 73888. - Gabi.sz35)
2021. febr. 16. 16:41

Van olyan nyelvi képzés nem egy gimiben, ahol nem a B2 meg a sikeres emelt érettségi elérése a cél, hanem az, hogy a nyelv továbbtanulási célnyelv vagy munkanyelv legyen. Egy vagy két nyelvből is akár. Kvázi ingyen, állami iskolai keretek közt napközben.

Másrészről tavaly hirtelen vonták vissza az egyetemi belépési feltételek közül a középfokú nyelvvizsgát. Ez bármikor újra belépő feltétel lehet. Ekkor viszont sokan bajban lesznek, lehetnek. (Vsz. az országos átlagos középiskolai nyelvtanítás hatékonytalansága miatt is kellett visszavonni, a nyekes (elitiskolai) képzésben tanulók ezt megugrották volna.)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook