Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

74040. Chelsey (válaszként erre: 74032. - Borian)
2021. febr. 17. 14:09
Ezen most felnevettem :D
74039. reges10 (válaszként erre: 74037. - Aquarius76)
2021. febr. 17. 13:47

"Sógoromék most végzős lánya sajnálja, hogy nyekre ment és 20 évesen érettségizik..."

Azt nem lehet tudni, hogy miért?

74038. AgiABC (válaszként erre: 74029. - Chelsey)
2021. febr. 17. 13:46
Igen, muszáj mindkettőt alaposan, igényesen elsajátítani. Nem tudom, hogy ez régimódi felfogás-e, de én ezt fogom a gyerekeimbe belenevelni. Aztán majd kezdenek ezzel az ő világukban, amit kell:-)
74037. Aquarius76 (válaszként erre: 74036. - Zsuzska.72)
2021. febr. 17. 13:41
Ezek amiket most írsz 100%-ban passzolnak rám ill. a lányomra. Ő nem akar évekig külföldön tanulni de az Erasmusos dolgot szeretné. A Nyeket én jónak tartom ha nem lazulja el az ember. Sógoromék most végzős lánya sajnálja, hogy nyekre ment és 20 évesen érettségizik.
74036. Zsuzska.72 (válaszként erre: 74012. - Borian)
2021. febr. 17. 13:10

Szívemből beszélsz :)

Nem azt akarom én sem, hogy ne tudjanak repülni, mert nyilván magamat se akarom szívatni, de cseppet se siettetném ezt a magától is végbemenő folyamatot. Nem tekintek úgy egy plusz év nulladikra, vagy technikum 5. évére, mint időhúzás, tök felesleges nyűglődés, szerintem ez sokkal inkább lehetőség. NYEK-es osztályba készül a nyolcadikos gyerekem, én ennek nagyon örülök. És igen, 20 évesen fog érettségizni, na és akkor mi van? De már most tervezi, hogy ha módja lesz rá, Erasmus program keretében megy majd, amerre csak lehet.

74035. zozo2003 (válaszként erre: 74014. - Atlas_cukor)
2021. febr. 17. 13:02

Akit esetleg érint. Szilágyi Erzsébet Gimnázium szóbeli felvételi vizsga idősáv foglalás

[link]

Tisztelt Szülők!

A szóbeli felvételi vizsgára az alábbi linken lehet időpontot foglalni.

Idősáv foglalás

Segítség a regisztrációhoz

Figyelem!

A jelentkezés idősávokra és nem konkrét időpontokra történik. A gyerekek vizsgán kívüli elfoglaltságáról a megadott időtartamon belül gondoskodunk.

Technikai információk:

A foglaláshoz először regisztrálniuk kell az oldalon.

A jelszó legalább 8 karakter hosszú legyen, tartalmazzon kis- és nagybetűt is és legalább két számot.

Az időzóna: Europe/Budapest

A regisztrációs adatok megadása után van lehetőség a nap és az idősáv kiválasztására.

A tanuló nevének és oktatási azonosítójának megadása után a kezdés időpontjának (bal felül) kiválasztásával rögzítik jelentkezésüket. Attól függetlenül, hogy Önök konkrét időpontot választanak, a vizsga tényleges időpontja az idősávon belül bármikor lehet, ennek az anomáliának technikai okai vannak

A Fiókom/Értesítések kezelése pontban beállíthatják, ha kérnek értesítést a foglalt időpont jóváhagyásáról.

74034. Aquarius76 (válaszként erre: 74013. - Hdolli)
2021. febr. 17. 12:49

Én is valahogy így vagyok vele.

Én nem szeretném ha majd' 30 évesen bármelyik gyerekem otthon lakna.

Anyukám közel lakik hozzánk, de amennyi segítség annyi veszekedés is mert mindenbe beleszól. Sajnos olykor én is ilyesmi vagyok, de férjem és a gyerekeim mindig szólnak ha túlzásba viszem. :)

74033. akinomuj (válaszként erre: 74032. - Borian)
2021. febr. 17. 12:41

Nálunk kicsit messze van a nagymama, 200 km (illetve most már sajnos nem is él egyik sem, 70 körül halt meg mindkettő, egyik nagypapa pedig 50 előtt).

Igen, néha a szomszédban lévő életerős nagymama sem fogadókész. :-D

74032. Borian (válaszként erre: 74030. - Akinomuj)
2021. febr. 17. 12:37
ezt megértem :-) ezért jó őket átküldeni néha a nagymamához :D (de már belefutottunk abba, hogy rosszkor küldtük át a gyereket, mert ők is egy házaspár - ahogy anyukám kifejtette)
74031. Borian (válaszként erre: 74026. - Virgilius)
2021. febr. 17. 12:35

tök jó interaktív korfa:

[link]

a fiúk többen vannak kábé 50 évig, utána kezdenek el hullani :-(

74030. akinomuj (válaszként erre: 74021. - Borian)
2021. febr. 17. 12:34

Szerencsés vagy, hogy ilyen hosszú életűek a családtagjaid. Nem ok nélkül számolsz te is ezzel.

Nálunk a panelban egy bizonyos kor fölött elég nehézkes az együttlakás. Már így sem egyszerű a férjemmel intim időt és helyet találni, hogy négy tizenéves van itthon, javarészt éjjel.nappal. És akkor nekik még nincs is ilyen igényük, de ami késik, nem múlik.

Ez csak egy ok arra, hogy lehetőség szerint ne egy fedél alatt, összezsúfolva lakjunk huszonéves koruk végéig.

(Én is nappalin PhD-ztem, de már 18 évesen más városba mentem tanulni, dolgoztam végig egyetem mellett, voltak külföldi ösztöndíjaim, és - nekünk - jobb is volt ez így).

74029. Chelsey (válaszként erre: 74025. - Virgilius)
2021. febr. 17. 12:33
Az baj, mert csak nyelvtudással leginkább betanulható feladatok megoldhatók, de szakmai alapokat igénylők nem.
74028. Borian (válaszként erre: 74024. - Chelsey)
2021. febr. 17. 12:33
nem, én többre gondoltam, mert a felsőoktatásban magasabb a női arány
74027. Aquarius76 (válaszként erre: 73978. - Chelsey)
2021. febr. 17. 12:30

Na, a lányom biztos nem vállalná be. Ő jól megszokott környezetben/társaságban bevállalós de idegen helyen, "egyedül" nagyon nem.

Most azt mondja soha nem szeretne külföldön tanulni max. 1 évet (néhány hónapot) ha majd lesz rá lehetősége.

Úgy gondolom a fiam sokkal bevállalósabb

Erdei sulikba elsőtől elmentek gond nélkül, de lányom szerintem azért, mert szokásos társasággal volt. :)

74026. virgilius (válaszként erre: 74016. - Borian)
2021. febr. 17. 12:27
Az sem kizárt, hogy eleve ennyivel több a lány. Azt tudjuk, mennyi az arány az egész korcsoportban?
74025. virgilius (válaszként erre: 74022. - AgiABC)
2021. febr. 17. 12:23
Hát pont azt mondom, hogy nincs ÉS. Legalábbis nem sok.
74024. Chelsey (válaszként erre: 74016. - Borian)
2021. febr. 17. 12:21
Az nem olyan kényelmetlenül sok :)
74023. Borian (válaszként erre: 74020. - Akinomuj)
2021. febr. 17. 12:19
igen, ki mit hoz otthonról, mi a minta, milyen személyiség
74022. AgiABC (válaszként erre: 74007. - Virgilius)
2021. febr. 17. 12:17

Nem vagy-vagy, hanem ÉS.

Nem vagy nyelv vagy szakmaiság, hanem nyelv ÉS szakmaiság. Mindkettő alapos ismerete nagyon fontos! (Az lényegtelen, hogy multi vagy nem multi.) Lehet, hogy én ebben szigorú vagyok, de mindkettő kell igényesen, nekem ez a személyes tapasztalatom, és én ez irányba fogom terelgetni a csemetéimet is. Ez nem jelenti azt, hogy ez a kizárólagosan helyes út vagy felfogás, csak az enyém.

Nekem az első diplomám nyelv volt, a második a szakmai, de a gyerekeimnél inkább a jó szakmai diplomára helyezném a hangsúlyt, a nyelvet úgyis behúzzuk, ilyen anyával a Jóisten se mentheti meg őket:-) Viccet félretéve, nyelvből többet tudok nekik segíteni, terelgetni őket, mint mondjuk bioszból, amiből kb. a papucsállatkáknál véget ért a karrierem, a gyereket meg az érdekli a legjobban.

74021. Borian (válaszként erre: 74017. - Minpins)
2021. febr. 17. 12:17

szerencsére nálunk hosszú életű (így is) a család, a nagyszüleim-dédszüleim 85-99 évig éltek, apukám most lett 80, vezet, jön-megy, kertészkedik, házat újítgat, metszésnél feláll a létra tetejére is

anyukám is jól van, kapirgál a kertben, háztartást vezet, elég aktív életet élnek, pedig már nagy unokáik vannak

nagymamám még főzött-sütött a dédunokáinak, ő nem régen halt meg 95 évesen

74020. akinomuj (válaszként erre: 74012. - Borian)
2021. febr. 17. 12:13

Érdekes olvansi, ki hogyan indult. :-)

Az egyéni beállítottságon kívül sokat számít az is, milyen a viszony a szülőkkel, mekkora a tér a szülői házban (kétszobás panel vs többgenerációs családi ház), illetve hol lakik az illető (van-e ott megfelelő iskola, munkahely, ahol lakik).

Aki másik városba (pláne országba) megy egyetemre, kénytelen önállósodni. És van, aki AZÉRT megy más városba, hogy végre önállósodjon.

74019. Borian (válaszként erre: 74013. - Hdolli)
2021. febr. 17. 12:13

ez, ahogy többször írtam már, személyiség kérdése

én nem mentem volna el tökidegenbe külföldre egyedül, egyszer volt lehetőségem, nem is teljesen egyedül, mert egy barátnőm intézte, hogy utána mehessek az USA-ba, de féltem belevágni, ezért lemondtam az utat

mivel én olyan vagyok, amilyen, erőltetni semmiképp nem fogom ilyesmire a fiamat, aki - megint ismétlem magamat - 14 éves koráig még egy éjszakát sem töltött távol a szülői háztól - és nem azért, mert én nem engedtem, ő nem akarta

attól még ő egy nagyon kis céltudatos, felelős személyiség, tudja, mit akar, tudatosan készül rá, nem csak én mondom, a tanáraitól is ez a visszajelzés

nem hagyja magát befolyásolni, nem iszik, nem dohányzik, vannak barátai, akik igen, elviseli őket úgy is, de nem kapott kedvet még soha

nem hiszem, hogy amiatt les belőle kevésbé érett felnőtt, mert nem bolyongott eleget egyedül külföldön

elengedni bárkit elengedek, ha menni akar, akkor is, ha nagyon féltem, ezért járhatott lovagolni a lányom, amikor épp a lovagló korszakát élte, bár ismertem a statisztikát, hogy a bázisugrás után a második legveszélyesebb sport

szerencsére magától "nyergelt" át a szinkronúszásra, az sem veszélytelen, de jóval békésebb

74018. AgiABC (válaszként erre: 74014. - Atlas_cukor)
2021. febr. 17. 12:12

Aha. Akkor ők teljesen hivatalosat kérnek.

Ez azoknál lehet gond, akik egyáltalán nem szerették volna, ha az ált. suli megtudja, hogy menni készül a gyerek.

74017. minpins (válaszként erre: 73972. - Borian)
2021. febr. 17. 12:08
Én pont ezt tartom kerülendőnek és semmiképp sem célnak, hogy kitolódjon a felnőtt élet, család, stb. Én szeretném látni a majdani unokáimat és szeretném, ha a gyerekeim is részt vehetnének majd az ő unokáik életében, nem csak, mint eltartandó nyűg.
74016. Borian (válaszként erre: 74010. - Chelsey)
2021. febr. 17. 12:03

Köszi, 55% a lányok aránya. A KSH teljes gimis adatai alapján, utolsó év 9. évfolyamon 56%.

[link]

74015. Borian (válaszként erre: 74009. - Hdolli)
2021. febr. 17. 11:51

ui: sőt, most, hogy belegondolok, a férjem még tovább ült anyuka szoknyáján, én legalább éltem pár évet egyedül saját kecóban, de ő anyukától költözött hozzám :-)

igaz, alamuszi nyuszi nagyot ugrik alapon ő elég merészett húzott, amikor átköltözött egy ismeretlen országba, nem ismerve a nyelvet, nulla jogokkal, újraépítendő magát és karrierjét

ahhoz képest elég jól kikupálódott, ezért sem tartom rossz dolognak, ha vki tovább marad gyerek

2021. febr. 17. 11:50

4.

Hátha mást is érint és hátha még nem késő, bár elég közel van már a határidő:a Szilágyi Erzsébet Gimnázium ugyan csak annyit ír a weboldalon, hogy a félévi értesítő másolatát kell csatolni, de úgy értik ezt, hogy iskolai pecsét és alíárás is kell rá (most írtak vissza, hogy megkapták a jelentkezést, de hiánypótlás kell, mert csak a Krétából nyomtatott sima lapot küldtem el).

74013. hdolli (válaszként erre: 74012. - Borian)
2021. febr. 17. 11:49
Szerintem nem egy dologról beszélünk. Én nem akarom kidobni a fészekből, hanem megakarom tanítani repülni.
74012. Borian (válaszként erre: 74009. - Hdolli)
2021. febr. 17. 11:43

tudod, mindenki magából indul ki... én 28 éves koromig tanultam, mert nappalin végeztem a PhD-t is, természetes volt, hogy addig otthon éltem a szüleimmel, nem mellesleg mi akkor is 3 generációs család voltunk, együtt éltünk a nagyszüleimmel

az igazi felnőtt életem ezután kezdődött, 30 évesen mentem férjhez és mégsem maradtam le semmiről, se a családi életben, se karrierben

nem mellesleg bár laktunk a férjemmel itt-ott, most anyukámékkal szembeni házban élünk, és ez így jó, mert sokat tudta segíteni a gyerekekkel, amíg kicsik voltak, most meg mi tudunk segíteni nekik, ha hagyják, mert még nagyon önállóak, de nekem megnyugtató, hogy "szemmel tartjuk" őket, főleg így, vírus idején

ha ez önállótlanság, ám legyen, de én így szocializálódtam, ezért a gyerekeimet sem fogom kilökni a fészekből, maradnak, amíg akarnak :-)

74011. levia (válaszként erre: 74009. - Hdolli)
2021. febr. 17. 11:43
És mehet önkénteskedni is. A workaway.info honlapon csoda dolgokat lehet találni.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook