Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Itt valami nagyon nem stimmel.
Úgy tűnik, több iskolában sem, de én a Berzsenyi nyelvi tagozatok listáit vizsgálgattam.
Ezeken a listákon megjelenik olyan gyerek is, akinek az összpontszáma (126 p) nem éri el a szóbeli behívás határát (127 p), s közben a szóbelire 34 pontot kapott.
Eszerint 126-34=92 ponttal, azaz a határtól 35 ponttal (!) kevesebbel, méltányosságból behívták volna???
Ráadásul egy tagozat listáján találtam 15 (!)-öt olyat, aki hasonlóan, a szóbelire kapott pontok levonásával nem éri el a behívási 127-es határt.
Ezután már nagyon érdekelt, tényleg valósak lehetnek-e egyáltalán a táblázat adatai?
Megtaláltam a berzsenyis listán lévőkből több azonosítót olyan listákon (pl. Könyves), ahol nem volt szóbeli, és ahol külön kiírják az elért írásbeli pontokat, valamint a hozottakat.
Innen viszont kiderül, hogy a kérdéses gyerek tényleg 55 pontot írt, illetve 37 pontot hozott az ált. isk.-ból, azaz valóban 92 pontja volt a szóbeli előtt.
Persze, ezzel az összpontszámmal (126) teljesen esélytelen a bejutásra, ahogy az említett 15 fő nagy része is. Amúgy miért tennék ki ezeket ilyen ordítóan nyilvánvalóan, ha ez nem a szabályos út?
Szóval szerintem ez így teljesen értelmetlennek és logikátlannak tűnik.
Elkerülte volna valami a figyelmemet? A táblázatok vannak elrontva? Esetleg valami egyéb tényező játszik közre, amit nem látunk és/vagy nem tudunk?
Mindenesetre jó lenne, ha tisztázódna.
Azt az elégedetlen mindenedet :D
Egyébként simán lehet, hogy az a terve alapból :)
:-D
Javaslom neki a Fazekat, mert akkor az API-ban is kikerül előlünk :-)
Just kidding, of course!!! :-D
István 8. rangsorok
Ők is azt írják, amit Te, hogy a 68 helyre 120-ig valószínűleg be lehet kerülni.
Nem tudom, mennyire lehet ezt 6.-os nagyobb osztályokkal összevetni?
Olyat néztem, ami Top suli, és v nincs más tagozat v talán nincs nagy átfedés, nem sok van.
Api 60 főre 180-230 között volt az utolsó,
Toldy 45 fő 100-140 között kerültek be
VPGné 45 fő 140-180 között volt az utolsó.
Mit gondoltok többiek? Itt szépet szóbelizett a fiam (90%) - de talán említettem már? Határeset vége....
6.
Mi sem módosítunk sorrendet, E5 német van elöl létszámon belül, így a lányom angol tagozatos helye felszabadul, ha esetleg valakit érint.
És felszabadul egy-egy hely az Api, Trefort, Fazekas, Veres Pálné listáin
egyetértek:)
az idealizmust én is feladtam már, csak azért írtam, hogy legalább ne tegyünk úgy, mintha nem tudnánk miről is szól ez a történet
Teljesen egyértelmű, hogy sakkozgatnak a szóbeli pontokkal. Mármint úgy általában.
Olyan sok az esetlegesség ebben a rendszerben, hogy az "borzalmas".
Szerintem az egyre több kérelem miatt kiírják, hogy ne, de aztén mégis fogadnak be :-(
Ezzel van, akit eltántorítanak... mást meg nem. De a nagyon eltérő ponttal behívottak esetében sztem más is van a háttérben, "odaszól valaki", stb.
Most látom, hogy más is hasonlót ír. Sajnos nem vagyok benne biztos, hogy ilyenkor a keménykedés segít. :-(
Jó is lenne egy szép új világ, ahol minden mindig átlátható.....de sajnos naponta szembesülünk vele, hogy ez nem így működik. És mi felnőttek ezt a sok-sok éves tapasztalatunkból kifolyólag feldolgozzuk (mondjuk én mindig szégyellem picit, hogy sosem emelek szót és néha beletörődök méltatlan helyzetekbe is), de a gyerekeknek megmagyarázni, hogy működik a felnőtt világ az már sokkal nehezebb :-(
Nekünk például 1-2 pontnál sem jutott eszünkbe méltányosságot kérni.....
6.
Mi nem módosítunk sorrendet, uh. biztosan felszabadul egy osztálylétszámon belüli hely Trefortban és Illyésben.
Ha tudtok olyan gyerekről , aki nem választja Ejg ben a bejutó helyet, írjátok meg, azért én is nyugodtabb lennék a következő 5-6 hétben! 🧐
Valóban jól lenne az, ha valamilyen formában dokumentálva lenne a szóbeli felvételi. Ismerős ment szóbelizni egy eléggé ismert egyházi suliba, ott teljesen megdicsérték, és azt is mondták, hogy majd találkozunk szeptemberbe, de aztán a pontok alapján kiderült, hogy az ötven pontból csak 20-at kapott.
Biztos volt valami galiba, de ők beletörődtek. Van olyan suli, ahol kettő szóbeliztető között azért van adott esetben, akár 15 perc szünet, hogy egyből, a vizsga után legyen idő a pontok megvitatására.
Ugyanakkor a szóbelit talán picit az USA-ban alkalmazott egyetemi felvételihez tudnám hasonlítani. Ott rengeteg esszét kell írni megadott/saját magad által meghatározott témákban is. Ezt azért támadják sokan, mert ezeket szinte csak szubjektívan lehet értékelni.
A szóbeli esetében sok mindennek kell klappolnia ahhoz, hogy maxpontos legyen a szóbeli. Nagyrészben persze felkészültség, motiváltság is kell, de fontos az is, hogy milyen szellemiségű tanárt fogsz ki.
Sziasztok! Premis kérdésem van, hátha valaki talált erről infót.
Indul 5 tagozat, a felvétei tájékoztatójukban azt írják, tagozatonként 16 főt vesznek fel. De a ponthatároknál már azt írják, hogy összesen csak 30 főt vesznek fel. Ez tagozatonként csak 6. Elírás lehet vajon?
Köszönöm a gratot mindenkinek. Berzsó matfiz 33.-ról van szó. Sajna én nem az a nyugigumi vagyok, ott van bennem a szorongás, h mi lesz?
Amúgy B-ben 32 fős osztályokat hirdetnek, de 9.-es osztályokban 36-37 fő is van :-)
Köszönöm én is a sok konkrét és részletes információt.
Én is éppen azért szeretném a Vörösmarty TT-n tudni a fiamat, mert hatodikig nem kevés hártányos megkülönböztetés érte és sokat szorongott, utána pedig megszűnt az alapítványi hatos egy év után, ahová átmenekítettük. Szerintem az ilyen gyereknek egy menedék, ahol tud tanulni is, de elfogadják őt.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?