Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Köszönöm az információt, akkor nem izgulok annyira :)
A lányom csak pár sulit írt be, összesen 5 tagozatot.
Petrikben az elején van, biztos helyen. Remélem sok más ügyes, szorgalmas gyerek is megy oda.
(Bár a sorrend változtatásban lehet, hogy egy erősebb gimit elé rakjuk, ahova nagy eséllyel bejut; csak azt nem tudom, hogy jó döntés-e; most Petrik előtte van)
Az Apiban brutális tud lenni a kémia, és elárulom, a Fazekasban sem könnyű.
De én is jókat hallottam a Petrikről. :-)
Petrikben tanít kémiát egy tanárnő, aki az Istvánban is tanít.
2019-ben a moszkvai III. Nemzetközi Kémiai Tornán abszolút első helyével aranyérmesként végzett a magyar csapat, melynek számos tagja Kiss Andrea tanárnő tanítványa volt. Szóval, ha a lányod kémiát szeretne tanulni és a Petrikben hozzá kerül, a legjobb helyen lesz. 🙂
Leviától kaptam. :)
Írd be a suli OM azonosítóját. Azután katt a jobb szélső jelentések gombra. Az új ablakban katt a "Telephely tanulási környezet jelentés" melletti floppyra. A letöltődő doksi legutolsó oldalán vannak az eredmények.
Továbbtanulási statisztikát vizsgálgattam tegnap én is, csak szűkebb körben és az elmúlt 5 év adatait kikeresve. (Az adatok nem teljesen pontosak, grafikonról elolvasott kb. értékek)
2015, 2016, 2017, 2018, 2019 évek adatai %-ban iskolánként
Szt. László: 80, 82, 86, 85, 85
Teleki: 80, 70, 50, 95, 90
Leövey: 85, 80, 85, 70, 85
Vörösmarty: 70, 75, 85, 70, 60
Móricz: 85, 90, 75, 85, 79
A Vörösmarty markánsan alacsonyabb százalékait én sem értem, de talán a média / dráma tagoztokról nem tanulnak tovább azonnal a diákok.
Beírt tagozatok átlaga
csináltam egy mini statiszkikát, nem tökéletes és nem reprezentatív (11 fős minta), az eredmény:
12 tagozat / gyerek!
Sajnos azt nem tudom, hogy mennyire fix a kémia - most azt szereti a legjobban, talán a tanárnő miatt is.
Pont a nagyobbik lányom egy erősebb gimiben van és azt mondja, hogy a kémia tanítás elég gyenge.
A kisebbik lányomnak nagy szerencséje van: a kémia tanár plusz órát tartott, akiket érdekli a kémia és ügyes; készítette is fel őket: az egyik osztálytársát az Ápiba vették fel, a lányom oda nem szeretett volna menni, a László még szóba került - az lett volna az 1. helyen, de miután megtudta, hogy biosz miatt bolcolnak, be sem jelölte. Így maradt a Petrik és azon belül a kéttannyelvű, mert talán erősebb, mint a sima.
Sajnos még ilyen korban olyan nehéz eldönteni, hogy mi lesz a jó...
Igazgatónk mondta lászlós tájékoztatón, hogy kb. 85% megy tovább. A honlapon is ez van, bár nem túl naprakész az Iskolánkról, Közzétételi listák menüpontban.
Én azt is el tudom képzelni az ilyen intézményeknél, hogy pár % tényleg nem tanul tovább, de biztos van jó néhány % aki nem az érettségi évében, mert nem vették fel.
Fazékban konkrétan tudok olyan gyereket aki 2019-ben érettségizett, de nem tanult tovább, mert nem vették fel olyan szakra ahova szeretett volna menni. Következő évben újra próbálta és sikerült neki.
Szia, én agyalgattam ezen az alábbi posztban: 82071. (6. os 45-60 fős felvételi tagozatok utolsó bejutója) - némi összehasonlítgatás végett.
De engem is érdekelne mások véleménye. Az biztos, hogy nem lehet simán összeadni a korábbi 2 osztály végső számait, mert sok volt az átfedés a gyerekek között. Most nincs átfedés a behívott 200 gyerekben.
Azt mondták mások, hogy 120-130. ranghelyig meglehet, utána lutri.
Nem akarlak lebeszélni a Petrikről!
A gimik nagy részében is (sajnos) gyenge pont a kémiaoktatás. A diákok nagy része tudom, nem bánja. :-) Lehet, hogy ha a kémia a fix favorit, akkor nem lenne előrébb egy nem tagozatos gimiben. Már szaktanár is alig van. Utanpótlás még annyira se. Két vagy három éve 1 db. végzős jelentkezett az egész országban kémia tanárszakra.
Ha ennyire tudatos a lányod, és biztos a döntésében, válasszátok nyugodtan.
És ezzel be is foglalnak magas pontszámaikkal jópár ingyenes férőhelyet, mint az, aki próbából felvételizik hatosztalyosba, felveszik, aztán mégis marad az általánosban... Hát ez már csak így megy. A csinos statisztika nem mellékes.
(Ugyanakkor siman előfordul, hogy egy év külföld után visszatérnek a "mentő"szakra a korábban kint tanulók)
Igazán ezt nem is neked szántam, hisz tudom, hogy tudod. :-)
8.
Sziasztok, nálunk megvan a végleges lista, el is küldtem az ofőnek, info technikumok vannak a lista elején. A fiamnak ez az álma, nem erőltetem a gimit. Nem mondom, hogy könnyű, de az ő élete, és azt szeretném, hogy kiteljesedjen abban, amit szeret.
A 2 nagylányom nagyon erős gimikben végzett, a kicsivel jövőre nekiugrunk a 6-osztályosnak, jövök majd segítségért ide, az biztos:)
Most 8.-os fiammal minden infó technikumban bent vagyunk osztálylétszámom belül, több helyen 1.-9. helyen, kivéve az álom suli, de ott is nagyon közel:) Ez a suli van az első helyen.
A gimikben, ahol jó esélyünk volt, így nagy valószínűséggel felszabadul hely, sorszámot nem írok: közép elöl a Kölcsey angol- olasz mindkét tagozat, szintén ua. Vörösmarty TT, Közép elől: Széchenyi angol Nyek, általános, és az infó.Leöveyben középmezőny angol NYEK és 4 éves és szinte biztos hely infón. Szinyeiben hátrébb, Petőfi még nem tette ki.
Hátha valakinek megnyugtató:)
ez a billentyűzet.
kérik a írjanak be egy magyar azért vagyok... bocs, haldoklik a laptop billentyűzete
Igen, a Fazekasban újabban kifejezetten krika külföldre távozókat (az ajánlatok meg szoktak jönni már a magyar jelentkezések leadása előtt), hogy ugyan íjanak be eg magya egyetemet is azét, különben úgy tűnik, mintha nem tanulnának tovább.
Nem vagyk biztos abban, hogy kell a beiratkozás a statisztikához inkább csak az, hogy felvettnek minősüljenek a pontszámuk alapján.
Oh, de kár :(
A lányom 76 pont irásbelivel és 4.8 bizivel kémia miatt azt is jelölte. De akkor egy középerős gimi (30-50 közötti helyen van) jobb választás lehet, ha oda felveszik?
Nekem egyébként tetszene, ha 6 év alatt vegyész technikus lehet és ha ua jól tanul, már munkája is lehet 20 évesen és egyenes út az egyetemre, és nem utolsó sorban angolul is tudná tanulni / dolgozni...
Ezek a 2019-es kompetenciamerésből valók, ugye?
Vsz. nem veszi fegyelembe a külföldön továbbtanulókat, ha itthon nem íratkoznak be egyetemre legalább passzív státusszal.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?