Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Milyen reggeli és vacsora ötleteitek vannak, amikhez nem kell kenyér? fórum

Milyen reggeli és vacsora ötleteitek vannak, amikhez nem kell kenyér? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6
jún. 11. 16:21
Köszi, hogy szóltatok, most már jó a lista, amennyiben a Guru listája is jó.
jún. 11. 16:19

Akkor most helyesen:


Búzaliszt.... 71,0 ch... 71 GI %

Grahamliszt.. 60,0 ch... 51 GI %

Teljes kiőrl. 50,0 ch... 51 GI %

Zabkorpa..... 50,8 ch... 55 GI %



Fehér rizs... 77,9 ch... 86 GI %

Köles ....... 64,4 ch... 84 GI %

Bulgur....... 63,4 ch... 48 GI %


Köszi, hogy szóltál.

130. Guruljka (válaszként erre: 128. - 12d083b51b)
jún. 11. 16:15
Bocsánat, egyszerre írhattuk!
129. Guruljka (válaszként erre: 127. - Unom)
jún. 11. 16:15

[link]


Valamit Hópihe tényleg nem jól másolt.

128. 12d083b51b (válaszként erre: 127. - Unom)
jún. 11. 16:15

Igazad van, rosszul írtam.

Azok az értékek amiket írtam, nem kcal, hanem ch értékek, és GI % értékek, egységesen 100 gr. kajában mérve.

127. unom (válaszként erre: 123. - 12d083b51b)
jún. 11. 16:00
Szerintem elnézted, a lisztek 300kcal felett vannak. Sajnos.
126. 12d083b51b (válaszként erre: 125. - Guruljka)
jún. 11. 16:00
Nem is kell mérni, de minél többet, többször eszel belőle, annyival több kcal-t és ch-t eszel, és persze hogy csak rakodik, csak rakodik...
jún. 11. 15:54

Én jobban szeretem a rizst annál, mint hogy azt mérjem, mikor éhezem meg utána.

Az se mindegy, mihez ette köretnek az ember. (Habár én üresen is megeszem, jó sósan.)

124. 12d083b51b (válaszként erre: 121. - Guruljka)
jún. 11. 15:51

Köszi.

Látom, 86 %, nem véletlen, hogy a rizs után gyorsan megéhezünk.

123. 12d083b51b (válaszként erre: 122. - Unom)
jún. 11. 15:47

100 gramm


[link]

122. unom (válaszként erre: 119. - 12d083b51b)
jún. 11. 15:42
Ezek milyen mennyiségre vonatkoznak?
121. Guruljka (válaszként erre: 119. - 12d083b51b)
jún. 11. 15:41

Itt egy másik lista, itt benne van (88)

[link]

jún. 11. 15:40

Éppen most volt a Bízz bennem, orvos vagyok! c. BBC-adón, hogy kis csoportokon vizsgálták az almaecet, egy más fajta ecet és placebo hatását 8 héten át, egészséges és cukorbeteg embereken.

Sem a súly, sem a vércukor nem változott az almaecet fogyasztásának hatására, de a koleszterin 8 hét alatt 10%-kal csökkent.

Hüm.

jún. 11. 11:42

Nem azért, mert most éppen ellenség, hanem:

Búzaliszt.... 71,0 kcal... 71 GI %

Grahamliszt.. 60,0 kcal... 51 GI %

Teljes kiőrl. 50,0 kcal... 51 GI %

Zabkorpa..... 50,8 kcal... 55 GI %


Fehér rizs... 77,9 kcal... nincs érték

Köles ....... 64,4 kcal... 84 GI %

Bulgur....... 63,4 kcal... 48 GI %


Ezek szerint a felsorolt lisztek közül az általam is használt TK. lisztnek vannak a legjobb értékei.

Viszont csodálom, hogy a rizsnek a GI %-a nincs a Kal.Guru listáján jelölve. Pedig egész biztos, hogy magas %, vagyis nagyon gyorsan megéhezünk rá. :))

118. Bözsi néni (válaszként erre: 116. - 12d083b51b)
jún. 11. 10:04
Igen, tudom. Azért lassabb a felszívódása.
117. Bözsi néni (válaszként erre: 115. - 12d083b51b)
jún. 11. 10:04

Tudom, hogy most ellenség lett a búzaliszt, a fehér kenyér, de ki tudja, valójában az-e.


Mint a zsír, a vaj meg a tojás:-)

jún. 11. 06:38
Ja! És a kuszkusz pedig durum búzából készül, és nem abból, amit nálunk termelnek, őrölnek lisztnek, kenyérnek, stb.
115. 12d083b51b (válaszként erre: 108. - Bözsi néni)
jún. 11. 06:35

Mert azt mondják, váltsuk ki és ne legyen a konyhánkban: fehér kenyér, fehér liszt, fehér cukor, fehér rizs.

Az egy dolog, hogy évek óta teljes kiőrlésű lisztet használok, de kérdés, hogy valóban teljes mértékben az-e, vagy csak keverik.

Az biztos, hogy búzadarát, tarhonyát, zsemlemorzsát, hasonlókat eddig még csak olyat láttam, amiket fehér lisztből készítettek.

És azért is jutott eszembe a zabkorpa, mert ha nedvesség, víz éri, könnyen dagad, tehát a túró nokedli, talán még a fasírozott is jó lehet vele.

114. Bözsi néni (válaszként erre: 113. - Enissa)
jún. 9. 23:55
A bulgurt én in is szeretem. Fekete rizst még nem próbáltam, barnát és vadrizst már igen, de azt képtelenség megfőzni, úgyhogy letettem róla.
113. Enissa (válaszként erre: 110. - Bözsi néni)
jún. 9. 23:24

Szeretem a bulgurt,gyakran használom.

Próbáltam a fekete rizst is, sok hasznos tulajdonsága van, de valahogy nekem az nem ízlett.

112. Guruljka (válaszként erre: 110. - Bözsi néni)
jún. 9. 22:50
Ha a zabot pehelyként értelmezzük, akkor szerintem azonos mennyiségű víz felszívásához kevesebb zab kell, mint bulgur. Tehát elvileg a zabpehely "gazdaságosaabb", de tény, hogy nem mindenki szereti, és köretnek tényleg pofásabb a bulgur vagy a köles.
jún. 9. 22:48
Grízgaluskát nagyon rég ettem utoljára, mivel húslevest sem eszem, szóval kétségtelenül nem próbáltam még végig minden felhasználási területet.
110. Bözsi néni (válaszként erre: 109. - Enissa)
jún. 9. 22:41
Kivéve a bulgurt, mert annak GI-je a zabénál is alacsonyabb. A zabé 55, a bulguré 48.
109. Enissa (válaszként erre: 98. - 12d083b51b)
jún. 9. 21:46
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van. Jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).
108. Bözsi néni (válaszként erre: 106. - 12d083b51b)
jún. 9. 21:45

Akkor még akár jó is lehet a kuszkusz. De miért akarod a lisztet végleg kizárni?


Semmivel sem jobbak az értékei - vagyis csak nagyon minimálisan jobbak - mint pl. a tarhonyáé.


A felszívódása lehet talán lassabb.


Oké, szereted. Én is. De hogy szegény lisztet miért kellene száműzni, azt nem értem.

107. Icuska538 (válaszként erre: 91. - Guruljka)
jún. 9. 21:31
A chia finom. Folyadekban megszivja magát és úgy natuŕ v izesitve nagyon jól tölti a gyomort.
106. 12d083b51b (válaszként erre: 101. - Bözsi néni)
jún. 9. 19:14

Kuszkuszból csodálatos grízgaluskát lehet kavarni, és már ha azt akarok enni, kizárólag azzal kavarom.

Azért gondoltam, hogy esetleg itt is kiválthatnám a lisztet azzal, vagy zabkorpával.


Évek óta TK. lisztet használok, tehát itt már inkább csak az lenne, hogy a lisztet végleg kizárjam a konyhából. Mert csak nokedlihez és palacsintához használom. A zabpelyhet nem díjazom, de akkor inkább maradok a TK. lisztnél.

105. Guruljka (válaszként erre: 103. - Guruljka)
jún. 9. 18:46
ZZZZAbpehely, nem babpehely! (Bár az sem lehet nagyon rossz...főtt, szárított babból...:D )
104. Guruljka (válaszként erre: 102. - Bözsi néni)
jún. 9. 18:46

A kuszkuszt sem próbáltam még, mert szerintem gyakorlatilag tarhonya, de tudom, hogy Hópihe szereti.

Liszt helyett nem használnám.

103. Guruljka (válaszként erre: 102. - Bözsi néni)
jún. 9. 18:44
Igazad van, én sem kísérleteznék, Hópihének válaszoltam. (Még nem próbáltam ki a babpehelyliszt talán jobban megduzzad esetleg, és kevesebb kell belőle? Nem tudom, csak tippelek. Ha néha van itthon zabpehelyliszt, elhasználom, de nem méricskélem.)
1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook