Kedvenc idézetek (beszélgetés)
A Mester mindig azt tanította, hogy a bűntudat olyan gonosz érzés, amit el kell kerülni, mint az ördögöt.
- De nem kell-e a bűnünket gyűlölnünk? - kérdezte az egyik tanítvány.
- Amikor bűntudatod van, akkor nem a bűnödet gyűlölöd, hanem saját magadat.
/ Anthony de Mello /
'Nyúlj felém "jó kezekkel", s vetíts rám magadból olyasmiket, amik az életemet megkönnyítik: láss jobbnak, mint amilyen vagyok.
Én is ezt teszem...veled'
Olyan régen hiányzol
- és bizonyos napokon
egészen el tudom hitetni magammal,
hogy még bírja tekintetemet
testmeleged -
és ilyenkor mindig nézlek
csöndben
félszegen ...
Ma csöndben beszéltem hozzád
és nálam is csöndesebben válaszoltál.
Pár percig tartott, amíg rájöttem:
- ezek már nem Mi vagyunk,
hanem te meg én. Külön.
Nem is tudom mi fájt jobban
a csönd vagy a szó...
Nedves pupilla.
Egyszer minden elmúlik.
Isten sír - én nem.
˝Többféle módon lehet szeretni. Többféle módon lehet a másik emberben önmagad másik felét megtalálni.˝
(Tatiosz)
Ágai Ágnes :Csendélet
Puha szájjal csókol a csend.
Nem történik semmi.
Lágy krémfelhők mozdulnak.
Lassan.
Hozzám törleszkedik a csend.
Szép, hosszú,
vég nélküli hallgatás.
Letörli az emlékeket.
Üres vagyok. Tiszta.
A világ kihátrált belőlem.
Meg kellene születni.
De hova?
Leejtettem a földre egy egyforintost. A sok zöld fűszál között nem találtam. De mivel csak egy egyforintos volt, nem kerestem sokáig, továbbmentem. Másnap a boltban egy forint kellett volna, hogy meg tudjam venni kedvenc joghurtomat, de hiába néztem át az összes zsebemet, sehol sem találtam egy árva egyforintost sem.
Néha azok a dolgok, amiket jelentéktelennek gondolunk, lehet értékesebbek, mint hinnénk.
Fészkelődj el a földben, húzd magadra
A sár, a hó, a homok paplanát.
Magányosan, ahogyan itt tanultad.
Életünk egyetlen értelme, hogy
Megszüljük a halált. Fordított létezés.
Olyan jó lenne, ha most itt lennél mellettem. Mikor lelkem nem bírja az akadályok súlyát, mikor nem tudom melyik a helyes irány. Te jönnél, megölelnél, biztatnál, erőt adnál.
Hinnél bennem és én hinnék neked.
"Mindenkinek van egy angyala, csak nem mindenki tud róla."
/Janikovszky Éva/
Vágy, vágy... de mit ér, ha a szív csak eped, csak eped,
s elfutnak az évek, a leggyönyörűbbek!
Szeretni - de kit? Kis időre szeretni mit ér?
Örökre pedig lehetetlen...
Mihail Jurjevics Lermontov
"A szerelem széppé teszi azt, amink van, visszaadja, amit elvesztettünk, sőt azzal is megajándékoz, ami eddig nem volt a miénk."
(Nicolas Chamfort)
"Akinek csak egyszer is mondták életében: "Aludj a karomban!", az ne kérdezze, hogy minek élt a földön."
(Ancsel Éva)
"Szerelem nélkül az élet nem több, mint faragatlan szikla, mely az isteni szobrász lábainál nyugszik a kőfejtőben."
(Oscar Wilde)
"Az életben az egyetlen természetes állapot a szerelem... Minden egyéb mesterkélt, és csak a világ rontására szolgál. Egyedül a szerelmesek nem rontanak semmit a világon."
(Wass Albert)
A nőnek olyan szeretetre van szüksége, amely nem mulandó. A nő – még a legérzékibb nő is – a lelkével szeret igazán, s nincs olyan párkapcsolati tanács és szexuális trükk, amely boldoggá tudna tenni egy olyan nőt, akit lelkileg nem szeretnek. Akármilyen érzéki bravúr, vagy megrendítő testi gyönyör – egy nőnek ez nem elég, mert az igazi gyönyörpontja nem bonctani helyen rejlik, nem is, ahogy mondani szokás, az „egész testében”, hanem az egész lelkében. Minden olyan ölelés, mely csakis az „erogén zónák” ingerlésén alapul, kevés neki. Egy nő „erogén zónája”: a lelke.
Müller Péter
"Nem az az igazi barát, aki szenvedéseink
közepette szánalommal fordul felénk, hanem aki irigység nélkül tudja szemlélni boldogságunkat."
(Gustave Thibon)
Hideg szívvel, közönnyel nézek mindent,
Ami még nemrég lelkemig hatott;
Mi lett belőlem? Emberek közt járó,
El nem siratott, bús élő halott.
Ady Endre