KaranténMenza mindennapra (beszélgetés)
És, hogy a karanténmenzánál maradjunk:
Ma nálunk maradék nap van.
Székelykáposzta és van még tárkonyos levesünk is. És ma kenyérsütés is lesz.
Természetesen mindenki úgy csinálja, ahogy neki ízlik!
Az én Horváth Ilonám 79-es kiadás.
Nem találtam meg benne, hogy mikor írta, lehet, hogy ez az oldal már hiányzik belőle, mert szinte lapokban van.
Ez csak az én véleményem: lehet, hogy könnyítésként módosítottak később a recepteken...
Nem akarok nagy vitát a palacsintából, de F. Nagy Angéla, aki Horváth Ilona néven írt néhány szakácskönyvet, maga is közölte, hogy nem kell bele cukor.
Eszerint ő is változtatott a recepten.
Van egy régebbi kiadású palacsintás könyvem, abban is hol kell bele cukor, hol nem, az adott palacsinta jellege szerint.
Befotóztam hamar, bocs a minőségért:
Sokan csinálják a tartárt bolti majonézből. Éttermekben is. Természetesen teszek bele cukrot;)
Éttermekbe azért nem tesznek cukrot a palacsintába, mert ők ugyan azt a palacsintát használják a hortobágyihoz is. Ezt szakácsoktól tudom. Van jó pár ilyen ismerősöm a fiam által, illetve én is dolgoztam 2 évet étterembe, és pont ott hurrogott le egy szakács, hogy miért teszek cukrot bele, mert így nem tudja kiadni hortobágyinak...
Channa. Kérdezz meg nyugodtan egy sêfet vagy egy mezei szakácsot erről. Az, hogy nem tudok főzni (most akár magamra is vehetnêm de kedvellek, nem teszem :)) az nem igaz. :D
Maradjunk annyiban, ahány ház, annyi szokás.
Tartârt soha nem hallottam még hogy valaki bolti majóból készíti. Én azt csakis házilag tudom elkészíteni. Lehet ezt is másképpen csináljuk. :)Na abba viszont teszek porcukrot. S te? :)
És van benne cukor!;)
Ahogy Horváth Ilona receptjében is.
Ja, anyósom idén lenne 92 éves, tehát ő még úgy főzött, ahogy kell.
Egyébként a nagymamám is így készítette a palacsintát, a még élő 76 és 70 nénikém is, stb.
Ez itt Horváth Ilona receptje (nem most írta a recepteket:
Hozzávalók
1 tojás
15 dkg liszt
3 dl tej
1 dl szódavíz
késhegynyi só
cukor (ízlés szerint. 2-4 evőkanál)
zsír vagy olaj (a kisütéshez)
Tényleg nem akarok senkivel vitázni ebben a témában, de kell a cukor a palacsintába.
Véleményem szerint, azok nem tesznek cukrot a palacsintatésztába, akik nem tudnak főzni.
Ezért nem eszek sok helyen palacsintát, mert semmi köze hozzá. A palacsintát nem a kakaóval és túróval kell ízesíteni, a tésztának is kell, hogy íze legyen.
Nálam a palacsinta olyan, mint a tartármártás. Csak a sajátomat eszem meg, mert pl. én nem kész majonézből csinálom, mert az úgy nekem nem ízlik.
Én finnyás vagyok, és nekem egy kaja legyen olyan, ahogy én szeretem. A palacsinta tészta legyen ízes, a tartár ne legyen mű, stb...
Én pont így tanultam meg palacsinta tésztát keverni.
Anyósom átjött, hogy megmutassa, hogy kell.
Fogta a tálat és el kezdett mindent beletenni, amit szokott, összekeverte és sütötte is.
Az első sütés után a férjem megkóstolta és mondta, hogy anyukám, kevés a cukor vagy a só. Anyós pótolta és sütötte tovább.
Én akkor egyszer megnéztem mit, hogyan csinál, azóta én is ezt teszem. A 6-8 evőkanál cukrot azért írtam, mert a férjem megkóstolja és ha szerinte kevés a cukor, akkor teszek még bele. És nem tapad le.
Nálunk mama se méri, érzéssel csinálja ahogy mondja :)
Nekem még az nem megy
Szembeszomszédasszonyom remek palacsintákat süt hol tojás nélkül, hol tej nélkül, mikor mije nincs.
Sőt konyhamérlege sincs, nem hinném, hogy kiméri a hozzávalókat, de egyszer majd megkérdezem.
Nem kell cukor a tésztába!
Citromlé se. 🤷♀️
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
3 dl szóda
csipet só
2 ek étolaj
Ez másnap se rossz, ha fóliával letakarod.
A mennyiséget természetesen duplâzhatod. Duplából kb 25 db jön ki egy normál tefal palacsintasütővel.
En mamatol illetve TV-ből tanultam főzni, mindenki másképp csinálja :) mamám pl. tej helyett szódát rak bele illetve több tojással készíti.
Mi túróval es lekvárral szoktuk ízesíteni.
Ebben nem fogok okoskodni.
Miota nem vagyok a volt férjemmel, nem sütök palacsintát, vagy elrontok egy rakatot. De így akkor sem sül le.
Minden okoskodás nélkül, ez tök jó hortobágyinak, de rendes palacsintának nem lehet túl finom.
Én nem vagyok egy konyhatündér, mert nem igazán szeretek főzni, de a palacsintám elég jó, mert ezt pl. töltelék nélkül is meg lehet enni mert nem csak egy ízetlen tészta...
A palacsintába, amit kakaóval, lekvárral, túróval, stb. töltünk kell cukor, és a serpenyő is lehet olyan, amiben mást is süt az ember, bár általában úgy szoktuk, hogy az palacsintasütő és kész, illetve mosogatni is lehet a palacsintasütőt.
A palacsinta tésztánál az arányok a fontosak.
Nem tudok receptet írni, mert én csak úgy összeteszem "szemre" és sütöm.
De az biztos, hogy 1 kg liszthez én 6-8 evőkanál cukrot teszek és 2 mk sót, 2 tojást, és tejjel és szódával hígítom.
A palacsintasütőimben a fiúk időnként sütnek rántottát is. Ez van, és minden használat után kimosom és még sikálom is, ha kell. Ráadásul nem is teflon, hanem sima vas mind a három. Mert én 3 sütőbe sütöm egyszerre a palacsintát, hogy hamar kész legyek.
A hortobágyi húsos palacsinta tésztába nem kell cukor, de az sem baj ha van benne, csak kevesebb...
En nekem ez a palacsinta recept vált be:
2 db tojás
1 csipet só
30 dkg liszt
4 dl tej
4 evőkanál olaj
Igen, aztán utólag rájöttem :)
Így mikor megvettük a házat, jó minőségű serpenyőt vettem kizárólag a palacsintának :) azota minden rendben :)
Az is finom :)
Mikor kollégiumban éltem akkor kezdtem el palacsintát sütni, de mindig szétszakadt, összegyűrődött stb. El is ment a kedvem.
Aztán kiderult hogy a serpenyő alja volt már annyira szétégetve hogy nem lehetett használni.