Jön a nyár és jönnek a gyümölcsök és persze a zöldségek. Mit szerettek? (beszélgetős fórum)
Likőrről írtam, erről:
Én nem szoktam alkoholt tenni hozzá.
A zöld dió megosztó, vagy nagyon szereti valaki, vagy a nem jó kategória. :)
Minden gyümölcsöt a szezonjában,nem keveset, sokat, nyersen. Ami elérhető árban abból lekvár, ivólé. Sárgabarack megfizethetetlen, alma, őszibarack lekvár készítek. Aszalok, szilvát főleg, de zöldséget is próbáltam,célnak megfelel
Zöldségeket is szeretem, de primört nem veszek.Karfiolt savanyítok, télen káposztát .
Munkaigényes, de tudom mit eszek, műkörnöm nem bánja, időmilliomos vagyok.
Lekvárt sárgabarackból, tavaly sárgadinnyéből almával keverve, nagyon finom lett. Ami piszok macerás, és nagyon kell figyelni mikor megfelelő a befőzésre, a zöld dió lekvár és befőtt, ez 4 hétig készül. Idén nem volt hozzá lelkierőm. Aki szereti, lehet belőle likőrt is készíteni.
Meggyet, almát, egrest szósznak előkészítve teszem el, valamint vegyes gyümölcsből sűrítményt gyümölcslevesnek. Paradicsom levet és időnként ketchup is kerül befőzésre, illetve lecsó. Nálam ez a maximum, mást nem, mert én piacról veszem.
Elhiszem!
És még, gondolom, nem is nagyon szerettétek...
El tudom képzelni...
most eszembe jutott, hogy kislány koromban a mi dolgunk volt, hogy ollóval a püszke (máshol büszke, egres, akármi) két végéről a szöszt levagdosni, mert télire üvegbe elrakni... az életemet is meguntam!
Hát akkor, a Jósiten is megáld, vegyetek egy gyümölcs-centrifugát. Nem kell belőle csúcsmodell!
Egy volt szomszédasszonyom a konyhát beterítő ribizliáradatot dolgozta fel egy ilyennel 30 évvel ezelőtt. (Tőlem kapta kölcsön.) Azóta a technológia még csak tovább fejlődött. Ezekben van egy könnyen tisztítható mikro-szűrő, fémből, az felfogja a szőrt és a kisebb egyebeket. A magot és a héjat az én régi gépem a centrifugális erővel repítette a gép erre szánt tartályába. Kijött a sűrű lé, amit már csak főzni, sűríteni kellett.
Köszönöm az elismerést, tényleg szeretem csinálni. Arra én is rájöttem nagyon hamar, hogy C vitamin nincs benne, de finom, szeretjük. A C vitamin meg tablettából lesz, talán abban több van.
Valóban van "rossz tulajdonságom" amióta felépítettük a házunkat én festek-mázolok mindent. Közösen tapétázunk.A férjem készítette el az összes épületgépészetet. Régen tartottunk állatokat. Szabtam, varrtam, kertészkedtem.
Néha mostanában (65 évesen) kezdem azt érezni, hogy már nem úgy megy, kezd munkaidényes lenni néhány dolog. Mellesleg mindketten diplomások vagyunk, így nem a szükség visz erre a sok munkára, hanem az, hogy szeretjük csinálni.
A Munka Érdemrend is jár neki. És még azt mondja, hogy egyszerű és gyorsan halad.
Mire mondja vajon, hogy munkaigényes???
Ez embertelen munka.
Gratulálok!
Akkor kis üvegenként kb. 3 ilyen adagot kell csavarni, nyomni, passzírozni.
Nincs az a lekvár, hogy én egész napos csavargatásra hajlandó legyek.
Ráadásul C-vitamin sincs benne, mire elkészül.
Néha lehet kapni a Lidlbe olyan szúnyoghálót, ami gyakorlatilag tüll. Fekete színű és nagyon erős. Levágtam belőle egy pelenkányi méretet, ennek a közepébe rakok 2-3 levesmerőnyi masszát, összefogom és csavarom, nyomkodom, paszírozom. Eddig még nem szakadt el. Azért kell vizesebbnek/hígabbnak lenni a masszának, hogy könnyű legyen átnyomni.
Elég 2x átnyomkodni és mint írtam már csak a szárat távolítom el a virág maradványt nem. Lehet, hogy a szár is maradhat. Gondolom nagyüzemileg ezzel nem foglalkoznak.
További ajánlott fórumok:
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Észrevettem, hogy szinte csak zöldségeket, magvakat, gyümölcsöt eszem 2-3 hónapja. Friss vegetáriánusok ide!
- Milyen zöldségeket és gyümölcsöket lehet grillezni?
- Hogyan kell a zöldségeket és gyümölcsöket megfelelően vegyszermentessé tenni?
- Szerintetek a gyümölcsök, zöldségek megőrzik kalóriatartalmukat turmixolás után is?