Jön a nyár és jönnek a gyümölcsök és persze a zöldségek. Mit szerettek? (beszélgetős fórum)
CSIPKEBOGYÓ LEKVÁR
Akit esetleg érdekel, itt írom le a készítés módját és a tapasztalataimat.
Én sem tudtam elképzelni, hogyan lesz abból a kicsi"csont-bőr" bogyóból lekvár, főleg sok lekvár.
Egy piacon láttam, hogy árulják horror áron. Sóvárogtam utána, így megnéztem a neten hogy készítik és "átírtam" a magam elképzelésére az alábbiak szerint.
Most pontos adatokat nem tudok megadni, inkább csak az elkészítési módot. Lényeg, hogy minden várakozást felülmúlt az eredmény.
Első próbálkozás.
Kb 3 kg érett szép csipkebogyót szedtem. Még nem csípte meg a dér. Van aki kicsit beteszi fagyasztóba. Fagyosan talán puhább és édesebb.
Lecsipegettem kisollóval a két végét, szárát és az elszáradt virág tövét. Megmostam és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Főztem kb 10-15 percet, amíg a bogyók puhának tűntek - inkább csak a héjuk, mert a magok nem lesznek azok.
Ez után bot turmixal amennyire tudtam szét turmixoltam. Ebből egy nagyon sűrű massza lett, így még felöntöttem vízzel. Amikor kihűlt tiszta menyasszonyi fátylamba vagy szúnyoghálóba kell tenni apránként és átnyomkodni rajta. a tüllben maradt anyagot összegyűjtöttem és a végén felöntöttem vízzel és újra átnyomkodtam. A maradékot kidobtam. A maradékban benne volt az összes mag és azok a ki szúrós bolyhos anyagok egy része, ami a bogyóban van.
A kipréselt levet ez után a duplán összehajtott tüllön mégegyszer átnyomkodtam. A tűllben ott voltak a maradék bolyhok.
Most már a tiszta csipkebogyó lé/sűrítmény volt előttem. Tettem bele cukrot - meglepő, de nem kell bele sok - és fűztem, párologtattam a vizet. Erre a célra van egy 8 l-es kerámia bevonatú lábasom, ebbe nyugodtan hagyhatom főni, mert nem ég le és nem is fut ki - megfelelő gázláng mellett.
Amikor meguntam főzni, még nem volt elég sűrű 3-4 dl-es üvegekbe tettem - száraz dunszt.
Talán 14 kis üveggel lett.
Legközelebb 14 kg bogyót szedtem, ebből 72 kis üveggel lett. Rájöttem, hogy ha felhasználás előtt felbontok néhány üveggel, összeöntöm és készre sűrűre főzöm, akkor az igazi. Kis mennyiségben gyorsan besűrűsödik és isteni finom.
Még egy újítás, a második főzésnél már nem szedtem le a bogyó virágos végét, mert a tüll tökéletesen kiválasztja.
Ne ijedjetek meg csak olvasni bonyolult.
Hihetetlenül egyszerű és gyorsan halad. Sok víz kell bele és az eredmény rengeteg lekvár.
Ma sem értem, hogy miből, amikor az a bogyó szinte semmit sem tartalmaz
Na ez érdekes. Én sem tudtam elképzelni, hogyan lesz abból a kicsi"csont-bőr" bogyóból lekvár, főleg sok lekvár.
Egy piacon láttam, hogy árulják horror áron. Sóvárogtam utána, így megnéztem a neten hogy készítik és "átírtam" a magam elképzelésére az alábbiak szerint.
Most pontos adatokat nem tudok megadni, inkább csak az elkészítési módot. Lényeg, hogy minden várakozást felülmúlt az eredmény.
Első próbálkozás.
Kb 3 kg érett szép csipkebogyót szedtem. Még nem csípte meg a dér. Van aki kicsit beteszi fagyasztóba. Fagyosan talán puhább és édesebb.
Lecsipegettem kisollóval a két végét, szárát és az elszáradt virág tövét. Megmostam és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Főztem kb 10-15 percet, amíg a bogyók puhának tűntek - inkább csak a héjuk, mert a magok nem lesznek azok.
Ez után bot turmixal amennyire tudtam szét turmixoltam. Ebből egy nagyon sűrű massza lett, így még felöntöttem vízzel. Amikor kihűlt tiszta menyasszonyi fátylamba vagy szúnyoghálóba kell tenni apránként és átnyomkodni rajta. a tüllben maradt anyagot összegyűjtöttem és a végén felöntöttem vízzel és újra átnyomkodtam. A maradékot kidobtam. A maradékban benne volt az összes mag és azok a ki szúrós bolyhos anyagok egy része, ami a bogyóban van.
A kipréselt levet ez után a duplán összehajtott tüllön mégegyszer átnyomkodtam. A tűllben ott voltak a maradék bolyhok.
Most már a tiszta csipkebogyó lé/sűrítmény volt előttem. Tettem bele cukrot - meglepő, de nem kell bele sok - és fűztem, párologtattam a vizet. Erre a célra van egy 8 l-es kerámia bevonatú lábasom, ebbe nyugodtan hagyhatom főni, mert nem ég le és nem is fut ki - megfelelő gázláng mellett.
Amikor meguntam főzni, még nem volt elég sűrű 3-4 dl-es üvegekbe tettem - száraz dunszt.
Talán 14 kis üveggel lett.
Legközelebb 14 kg bogyót szedtem, ebből 72 kis üveggel lett. Rájöttem, hogy ha felhasználás előtt felbontok néhány üveggel, összeöntöm és készre sűrűre főzöm, akkor az igazi. Kis mennyiségben gyorsan besűrűsödik és isteni finom.
Még egy újítás, a második főzésnél már nem szedtem le a bogyó virágos végét, mert a tüll tökéletesen kiválasztja.
Ne ijedjetek meg csak olvasni bonyolult.
Hihetetlenül egyszerű és gyorsan halad. Sok víz kell bele és az eredmény rengeteg lekvár.
Ma sem értem, hogy miből, amikor az a bogyó szinte semmit sem tartalmaz.
Én minden zöldséget szeretek,sütve, főzve,párolva,rántva,de akár nyersen is szívesen rágcsálom.
A gyümölcsök is jöhetnek az érés sorrendjében.
Szerintem leginkább sokoldalú gyümölcs a meggy, mindig elgondolkodom rajta magozás közben :) Ehetjük frissen, nyersen. Finom lepények, sütik, torták készülhetnek belőle, alkalmas díszítésre, szörpnek is jó. Bírja a fagyasztást, dunsztolást, ideális.
Bánom, hogy gyerekkoromban elutasítottam, nem szerettem.
Két meggyfa termése magozva, elosztva: fele cukorral keverve, mert így készülhet szörp is, kinyomott gyümölcshússal sütni lehet (fagyasztó), másik rész automatázva üveges. Cseresznye üvegekbe, sárgabarack/ szilva lekvárnak. Körte, őszibarack kompót. Paradicsomlé... bár ez nem gyümölcs, télen szívesen iszom.
Ugyanezek nyilván frissen, de nem tudjuk az összes termést felfalni. Most eper van soron, még nem döntöttem el, hogy főzzek-e lekvárt, egyelőre még nem untunk rá. Akad még némi csemegeszőlő, én nem szeretem.
Salátától, retektől csömört kaptam... pedig nemsokára lehet tűzdelni a jégsaláta palántát, már bánom, hogy vetettem, mert virágzik az uborka. Ha uborka van, mellette mást nem akar enni a család. Legfinomabb az uborka-paradicsom-olajbogyó/olívaolaj-feta sajt-balzsamecet, mmmm...soha nem tudnám megunni.
Van egy szép nagy meggyfám. Eddig a legtöbb 45 kg volt, amit termett. Most viszont minden képzeletet félülmúlt és 64 kg meggyet szedtünk le. 3 napig szedtük és tettem üvegbe, fagyasztóba, sütöttem bőven meggyeslepényt és kapott a kedvenc szomszédasszonyom is. Maradt egy kevés még a fán, ezt majd megesszük a napokban. Amennyiben vennem kellene, biztosan nem adnék érte 1000 ft-ot 1 kg. gyümölcsé.
Egyik unokám nagyon szereti a csipkebogyó lekvárt, neki azt is teszek el, amióta sikerült megtanulnom a módját.
Gyerekként nagyon sokszor ettem büszke szószt, leginkább a hús mellé,de már hosszú évek óta nem ettem.
Főzés előtt szedtük le a fáról és frissen főzte anyu, mennyei volt:)
Én egyből tudtam, hogy Bless a madárra gondolt!
Hát nem szereti enni, na:D
További ajánlott fórumok:
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- Észrevettem, hogy szinte csak zöldségeket, magvakat, gyümölcsöt eszem 2-3 hónapja. Friss vegetáriánusok ide!
- Milyen zöldségeket és gyümölcsöket lehet grillezni?
- Hogyan kell a zöldségeket és gyümölcsöket megfelelően vegyszermentessé tenni?
- Szerintetek a gyümölcsök, zöldségek megőrzik kalóriatartalmukat turmixolás után is?