István, a király (beszélgetés)
Olvastam egy érdekes kritikát, Istvánnal kapcsolatban ezt írták:
"Feke Pál Istvánja azonban nem egyszerűen Hamletien vívódik, hanem inkább isten bábjának vagy még inkább a mama kreatúrájának látszik. Testes kishivatalnok, aki legszívesebben menekülne a nem rá méretezett feladat elől, de pechére ő a fejedelem fia."
Nem tudom, ez szándékos volt -e vagy sem, de tényleg ilyen István volt. Nem ugyanaz az erőteljes, karizmatikus vezér volt, mint a régi verzióban, valószínűleg nem véletlenül.
Ha nem láttad, hogyan lehet róla véleményed? Csak azért, mert olvastál róla negatív kritikákat, akkor készségesen elhiszed, hogy biztos rossz? És simán elfogadod idegenek véleményét ahelyett, hogy saját magad alkotnál véleményt?
Egyébként Szörényiéknek kifejezetten tetszett és nagyon dicsérték.
Nekem nagyon tetszett. Amolyan "Alföldis" volt. Azt kaptam, amire számítottam.
Egyébként szerintem alapvető probléma, hogy a legtöbben összehasonlítják az eredetivel.
Nekem nagyon tetszett. Az énekhangok nem annyira, viszont a rendezés és a színészi játék zseniális volt. Pl. Stohlt nem nagyon kedvelem emberként és hangilag nem közelíti meg Vikidált, de amit hozzátett a játékával a figurához, az elképesztő.
Semmi értelme nem lett volna ugyanúgy előadni a darabot, mint 30 évvel ezelőtt. Új értelmezés, új mondanivaló, tele volt utalásokkal, jelképekkel, méghozzá nem is túl elvont módon, gyakorlatilag bárki megérthette (volna).
Ez a kritika nagyon tetszett:
"István, a király most olyan lett, mint a magyar foci. Na, nem minőségben. Csak ezt hozta ki az emberekből. Mindenki ért hozzá! Pedig csak bele kéne nézni abba a bizonyos tükörbe, amit elénk tartottak."
Király volt. És nem csak István miatt. Jó, hogy felvettem.
Alföldit hiányoltam a végéről.
sőt! én is megnézném, és jobban figyelnék a részletekre, a mondanivalóra.
azért engem magával ragadott a zene, ami mindenképpen jó, még ha iskolai kórustagok énekelnék is :D
Egyet kell értsek veled. Mind a kettő másért jó :)
Ez egy olyan dolog, hogy a krokodil sem mindig egyforma zöld és hosszú :)
:D
lájkolnám...
Nekem nagyon tetszik, őszintén szólva reggel óta mulatozom azon, hogy mennyi műkritikus él ebben az országban :o)).
Az nem baj, hogy valakinek nem tetszik, nem egyformák az ízlések. De azt végképp nem értem, hogy kerül a képbe Robi nemi identitása, vagy Stohl produkciója milyen összefüggésbe hozható azzal, hogy hány balfaxságot csinált életében, amiért egyébként megkapta ami jár neki.
Nekem tetszett, nagyon is. Nagyon más mint a régi, és ahogy valaki nagy éleslátással megjegyezte, az üzenetét viszont jobban közvetíti, mint a korábbi, pedig abban is ott volt vastagon.
Szerintem az előadás messze sokkal jobb, mint az emberek nagy részének vitakultúrája és vélemény nyilvánítsa :(
pontosan.
ebben a rockoperában mindig a jó zene és a jó hangok volt a lényeg (számomra), na ez itt nem volt.
Nekem nagyon tetszett. "Alföldis", de szuper.
Mondjuk én eleve nem a régivel összehasonlítva néztem, de végül is mindegy, nekem nagyon bejött.
Vihart kavart Alföldi Róbert István, a királya
"Szörényi Levente–Bródy János szerzőpárost is lenyűgözte, akik szerint Alföldi új fejezetet nyitott a rockoperák történetében.
– Jó ízléssel és jó intelligenciával oldotta meg – mondta a rendezésről az előadás után Szörényi Levente."
:)
Én nem láttam, remélem, leadják majd még valamikor, mert kíváncsi vagyok