Inzulinrezisztencia (beszélgetés)
Sziasztok! Rég óta küzdök inzulinrezisztenciával sajnos családban van cukor betegség így meg van a hajlam a kialakulására. Járok endokrinológushoz is szedek rá gyógyszert, diétázom, sportolok. Tavaly decemberben volt cukor terheléses vizsgálatom 2 pontos ezek voltak az eredmények akkor:
0 perces cukor 4,6 mmmol/L,
120 perces cukor 4,9 mmol/L
0 perces inzulin 9,78 qu/ml,
120 perces inzulin 55,63 a korábbi eredményeimhez képest ez volt a legjobb eredményem. A mostani pedig
0 perces cukor 4,7
60 perces cukor 7,4
120 perces cukor 6,6
hozzá kell tennem eddig a cukor sose ugrott így meg 😔.
Inzulin 0 perces 13,48,
60 perces inzulin 60,84
120 perces inzulin 82,27 lett. El vagyok keseredve hogy sehogy nem javulnak az értékek igaz volt most tavasszal egy vetélésem nem tudom vajon az hatással lehet e még mindig az értékekre vagy csak szimplán rossz az eredmény júliusban tértem vissza a korábban szedett gyógyszerre mert előtte a terhesség alatt vissza kellett állnom a merckformin-ra.
Sziasztok! Én is segítséget szeretnék kérni a párom eredménye értelmezésében:
Glükóz 0: 5.2
Glükóz 60: 8.2
Glükóz 120: 4.9
Inzulin 0: 8.8
Inzulin 60: 60.7
Inzulin 120:36.4
HOMA-IR: 2.0
Előre is köszönöm!
Sziasztok, szeretném kikérni véleményeteket, az alábbi értékekre:
Perc - cukor - inzulin
0’ - 5,4 - 5,73
60’ - 6,8 - 89,04
120’ - 3,3 - 11,54
Köszönöm, magas vékony testalkatú vagyok.
Sziasztok Csajok!
Az unokatesóm (lány) megcsináltatta a 3 pontos cukorterheléses vizsgálatot.
Nálunk talán ez a probléma (elhízás és cukorbetegség) azt mondhatom, hogy örökletes anyai ágon!
Menni fog az endokrinológusomhoz, de megkért kérjek tőletek tanácsot itt...szerintetek milyenek ezek az eredmények??
Vércukor:
0':4,80
60':5,50
120':3,70
Inzulin:
0':12,70
60':114,20
120':64,60
Homa2index : 1,60
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi cukor terheléses eredményeim kiértékeléséhez (még nem látta doki):
Vércukor:
0': 5.1
60': 7.8
120': 6.4
Inzulin:
0': 7.0
60': 52.0
120': 60.6
HOMA-index: 1.59
A leleten elméletileg, ahogy nézem minden határérték közötti.
Mit gondoltok ezzel érdemes dokihoz fordulni vagy elég egy sima IR diéta+sport?
Köszi :)
Sziasztok ! Nemrég mar kértem tanácsot tőletek egy 3 pontos terheléses vizsgalatnál , ott inkább csak az volt fura , hogy lement a cukrom az ehgyomri alá a 60. Percben .Azóta az eredménnyel elmentem a nogyogyaszomhoz , aki csináltatott egy 6 pontos terhelést .
Az eredmény :
0. Perc :G: 4,66. Inzulin : 4,9
30. Perc : 6,55 79.4
60. Perc : 3,83. 37,4
90. Perc : 3,5. 23,3
120. Perc : 3,77. 30,5
Erre o most felírt gyógyszert , viszont most már nagyon bele vagyok zavarodva ebbe a témába 🙈 sokszor látom , hogy mások magasabb inzulin értékre sem kapnak gyógyszert , illetve azt is halottam , hogy mivel hamar vissza esik a magas inzulin igazabol nincs baj . Most már nem tudom mit gondoljak , kell e a gyógyszer vagy sem . Nem vagyok elhizva , nagyon nincsenek tuneteim , bár gyakran vagyok éves után fáradt ezt gondolom az alacsony vércukorszintem okozza .
Én sajnos többszöri korai vetélés miatt járok orvoshoz , a hormonjaim , pajzsmirigy rendben , mehtukrozes , genetika , trombózis hajlam , minden rendben , egyedül itt találtunk valamit ami nem teljesen az igazi , de nem tudom minél jobban olvasgatok erről, annál jobban osszezavarodom. A nőgyógyász szerint a magas inzulin roncsolja a méhlepény sejtjeit , de én annyi lányt látok itt is ennél rosszabb eredményekkel . Ezért érdekelne a ti véleményetek ismét
Köszönöm
Mai vérvételem alapján cukrom rendben 5,6 de ennyi szokott lenni álltalában. Rendszeresen mérem se nem alacsony se nem magas
Merckformint szedek (500mg este).
Diétázok lisztet, cukrot nem fogyasztok.
Amennyire tudok mozgok jó pár kilót sikerült is leadnom.
Glükóz a vizeletemben ismét 2000 lett.
Vérsűlyedésem 65. Ez is évek óta magas.
Gfr epi (azt hiszem így írják) 74.
Ezek a szédülések igazából nem is szédülések, hirtelen elsötétűl minden aztán ájulás. De előtte és utána sem vagyok úgy igazán rosszul.
Doki szerint ez biztos nem a cukrom miatt van. További kivizsgálásokat javasol.
A rendes IR-em van, kérlek benneteket, hogy nézzetek rá a pajzsmirigy eredményemre:
TSH: 1,32 MlU/L (határérték: 0,55-4,78 mlU/L)
T4: 13.0 pmol/L (határérték: 11.5-22,7 pmol/L)
T3: 5,5 pmol/L (határérték: 3,5-6,5 pmol/L
aTPO: 48 lU/mL (határérték: <60 lU/ml)
atgb: <15 lU/ml (határérték: <60 lU/ml)
Nagy valószínűséggel glutén intoleranciám is van.
Köszönöm, aki érdemben hozzá tod szólni:)
Koszonom, de jol latom h a cukorterheleseim se tul jok?
Glukoz intolerancia es ir...legalabbis amiket eddig olvastam
Sziasztok,
En is uj vagyok itt...
Segitenétek nekem, hogy ezek az értékek milyenek... Sztem nem jok.
0 perces glukoz 5.2
60 perces glukoz 7.1
120 perces glukoz 8.00
0 perces inzulin 5.9
60 perces inzulin 26.1
120 perces inzulin 58.8
Tsh:2.1
T4: 13.2
Fsh az egekben 19 folott
Minden nap faradt vagyok foleg etkezes utan jön rám. Ket het mulva tudok menni az Endocarebe.
Koszonom
Sziasztok új vagyok itt, lassan három éve derült ki, hogy inzulinrezisztens vagyok azóta a vizeletemben mindig magas a cukor (legutóbb 2000).
Cukrom reggel 6,7 picivel magasabb mint kellene de doki szerint ez minimális, nem is szokott igazán magas lenni.
Viszont gyakran elszédülöm legutóbb úgy, hogy össze is "törtem* magam.
Kérdésem az lenne, hogy ez lehet a cukortól?
Legközelebb 22.-én kell mennem vérvételre.
Esetleg valaki volt hasonlóan, ott mi okozta?
Sziasztok
Az alábbi szerintetek mire utalhat? Hetek óta rosszul alszok, evési rohamaim vannak, gyakran szédülök.
Voltam két hete vérvételen, akkor a reggeli cukor 3.8 lett. (vizeletben nem volt cukor) Ma voltam tehreléses vizsgálaton, az ujjbegyes cukor 4.7 volt, a többinek még nincs meg az eredménye, viszont a cukros lötty megivása után szapora lett a pulzusom, kimelegedtem, elbágyadtam.
Szerintetek elképzelhető, hogy inzulinrezisztenciám van?
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Most kaptam meg a cukorterhelésem eredményét ami az alábbi lett:
0 perces glükóz: 4,1 (ref.tart.3,3-6,0)
60 perces glükóz: 5,3
120 perces glükóz: 3,3
0 perces inzulin: 13,4 (ref.tart.2,6-17)
60 perces inzulin: 105,8
120 perces inzulin: 31,4
Természetesen megyek majd orvoshoz kiértékelni, azonban kiváncsi lennék a véleményetekre. Mit gondoltok, felmerülhet IR?
Babavállalás miatt csinaltattuk a vizsgálatot, előfordulhat hogy emiatt nem sikerül a baba?
Segítségeteket előre is köszönöm. :)
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek hol lehet inzulinrezisztencia vizsgálatot csináltatni, magánúton?(Orvosi konzultáció nélkül.)
- Létezik ilyen inzulinrezisztens étrend?
- Munkahelyi alkalmassági vizsgálaton gond az inzulinrezisztencia?
- Cukorbetegek, inzulinrezisztensek, ti vigyáztok arra, hogy a gyerekeitek is egészségesen táplálkozzanak? Ha igen, mennyire?
- Csökkent glükóz tolerancia, avagy inzulinrezisztencia....
- Tulajdonképpen mi az az inzulinrezisztencia? Segítsetek, hogy pontosan megértsem.