Inzulinrezisztencia (beszélgetés)
Szia Ágio8405!
Ugy nem erzem h kismama lennek csak olyan fura a hasam a puffadas miatt es egyre durvább... mikor mar a főnök is rakerdez.. megy a pletyka a melohelyen..
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Egyenlőre kétpontos inzulin terhelésem eredménye van meg. Ez a következő:
Glüköz: 0 perces 5,37
120 perces 6,93
Inzulin: 0 perces 54,6
120 perces 264,9
Jövő hét szerdán megyek 3 pontos terhelésre!
Ez ugye nagyon durva IR?
Köszönöm ha elmondod véleményed!
Huuu nekem 2,25 volt a tsh amikor az endokrinológus azt mondta tökéletes. Ez már vagy 3-4 éve volt.
Szegedi vagyok, itt Dr. Szigeti Sándort ajánlották, péntekre kaptam is hozzá időpontot, meglátjuk mit mond. Nekem az a prolaktin érték is nagyon rossznak tűnik :(
Köszönöm szépen a segítséget!
A T4-nél a referencia érték 12,0-22,0.
Nekem soha nem volt túlműködésem, amikor kiderült a hashimoto magas volt a tsh, aztán az éves ellenőrzéseken mindig jó volt. Augusztusban is voltam vérvételen, akkor is határértéken belül volt, aztán december elejére valamiért felment. Én egyébként nem emlékszem arra, hogy antiTPO-t néztek volna, UH alapján mondták a hashimotot.
Érdekes kérdés ez az orvos téma, most jöttem rá igazából,hogy akihez eredetileg jártam nagyon felületes volt, megnézte a tsh-t és a többi nem érdekelte, UH-t se kért sose (2 év után magamtól csináltattam háziorvosi beutalóval), és semmiről sem tájékoztatott, én olvasgattam utána a dolgoknak. De mivel tényleg jók voltak az értékeim és nem volt semmilyen tünetem én se foglalkoztam vele jobban. Most pénteken megyek egy másik orvoshoz ajánlás alapján.
Sajnos minimális tej-tojásallergiám is van, úgyhogy eddig még nem próbáltam a gluténmentességet, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem úszom meg :(
Az ir valószínűleg a pm miatt van. Érdekes lelet mert az inzulinok nem magasak de a terhelt cukrok mégis beesnek a 0 perces alá. Mondjuk arányaiban kicsit magasak a terhelt inzulinok a 0 perceshez képest. Vegulis az már lenyomhatja. A pm potlást emelni kell. Az sajnos nem egy állandó adag. Rendszeresen variálni kell rajta. A hashimoto sajnos ilyen. Hol túl hol alul működik. Most épp
Neked alul. T4-nél mi a ref határ? A maximumhoz kell közel lennie akkor jó. Remélem tényleg jó és hozzáértő dokid van aki ezekkel tisztában van, mert sajnos sok nem. Plusz jodot nem viszel be ugye? (Jodos vitamin, jod tartalmú so) a gluten mentességet probáltad? Legtöbbeknek sokat segít a hashimoton.
Sziasztok!
Ma jött meg a terhelésem eredménye. Megyek majd orvoshoz, de addig is izgulok, megköszönném ha tudnátok tanácsot adni :)
Vércukor:
0 perc 4,7 mmol/l
60 perc 3,7 mmol/l
120 perc 3,5 mmol/l
Inzulin:
0 perc 2,3 mIU/l
60 perc 32,8 mIU/l
120 perc 11,6 mIU/l
TSH 5,82 mIU/l
FT3 5,0 pmol/L
FT4 14,3 pmol/L
Prolaktin 744 mIU/l
SHBG 146,8 nmol/L
A többi hormon rendben van. Egyébként 25 éves vagyok, magas, nagyon vékony, viszont sok éve migrénes vagyok, ami az utóbbi egy évben nagyon eldurvult, hetente-kéthetente ágynak esek tőle. Pár hónapja menstruációs zavar is van mellé, a ciklusom pontosan 28 napos, de közte is pecsételek egész hónapban szinte.
Már mindenféle kivizsgáláson voltam, 4 éve kiderült az autoimmun pajzsmirigy gyulladás, 50 mikrogramm L-Thyroxint szedek rá. Eddig jók voltak az értékeim, de most az is felment valamiért.
Előre is köszönöm! :)
Sziasztok!
Én tavaly voltam terhelésen, az eredményeim:
Glükóz :
0' : 4.6mmol/l
60': 8,0
120': 4.4
Inzulin:
0': 4.7 mIU/l
60': 41.1
120': 34.4
Homa IR: 1,0
Ami miatt mentem: nem indult be a fogyás, étkezések között szédülés, ájulásérzés, sok szőr új helyeken, állandó candida, cisztás akne.
Egészségtelenül is táplálkoztam :/
Most fogok menni újra, mert életmódot váltottam és fogytam is 8kilót magas fehéje-alacsony szénhidrát diétával.
Annó csak a háziorvosnak mutattam a leletet, aki szerint ez jó eredmény.
Azonban mostanában olvastam hogy ezek mégsem annyira jó számok.
Szerintetek ez milyen?
Illetve valaki tud jó endokrinológust Veszprémben vagy Székesfehérváron??
Előre is nagyon köszönöm :)
Nagyon köszönöm :)
Szép estét
Sziasztok,
Én is új vagyok. :)
Valaki rá tudna nézni esetleg az én Inzulin eredményemre is. Eddig még nem volt terheléses IR vizsgálatom. Az eredményeim a következők.
perc/cukor/inzulin
0 / 5,4 /6,6
60/ 6,7/ 85,5
120/ 5,2 / 24.2
Homa index: 1.59
Nagyon köszönöm
Sziasztok!
Új vagyok az oldalon, de láttam, hogy itt nagyon segítőkészek vagytok. Januárig már sajnos nem jutok el dokihoz, viszont kíváncsi lennék ti mit gondoltok.
Februárban volt az első terheléses vizsgálatom, akkor IGT-t állapítottak meg.
annak az eredményei:
perc/cukor/inzulin
0 / 5,0 /6,8
60/ 11,2 / 45,4
120/ 7,4 / 75,7
a mostani:
perc/cukor/inzulin
0/5,2/10,2
60/ 9.4 / 91,9
120/ 5,2/ 46,3
én azt mondanám, hogy alapvetően azért ez már javult.
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Ha jól emlékszem a pmol-t át kell váltani ha jól emlékszem osztani 7-el hogy az a mértékegység meg a ami általános ahol az 5- kb40 -25 a max értékek. Úgy nézve nem olyan vészesek ezek a számok. De ha nem is vészes ir gond szedd akkor is van mert a 0perces
Cukor magasabb mint kéne a 120-as meg beesik a 0 perces akar ugyhogy az ir látszik azért ebből is. Kezelés meg a szokásos. Sport diéta és ha az orvos úgy ítéli meg gyógyszer
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni az alábbi értékekkel kapcsolatban, hogy azon kívül h magas az inzulin szint pontosan ez mit jelent? mire számítsak? Eddig sosem vizsgálták.
Inzulin reszitencia vizsgálat
Vércukor 5,8 mmol/l 3,3-5,5
HOMA-IR index 2,2 -
Inzulin 58,7 pmol/l 17,8-173
Glukóz terhelés 60’ 5,9 mmol/l <7,8
Inzulin 349,9 pmol/l 17,8-173
Glukóz terhelés 120’ 5,2 mmol/l <7,8
Inzulin 343,7 pmol/l 17,8-173
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a cukorterheléses eredményem értelmezéséhez. Dokihoz még nem jutottam el. Köszönöm, ha segítetek.
Perc/Glükóz/Inzulin
0p / 5,1 / 6,6
60p / 7,3 / 86,14
120p / 5,6 / 48,3
Sziasztok,
A segítségeteket szeretném kérni cukorterheléses vizsgálatom eredményének értelmezésében:
Vércukor
0p - 4,6
60p - 3,5
120p - 3,5
Insulin
0p - 3,74
60p - 67,49
120p - 54,21
TSH - 1,3
Magas prolaktinra Norprolac-ot szedek, pajzsmirigyre pedig Euthyrox-ot.
Köszi előre is :-)
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek hol lehet inzulinrezisztencia vizsgálatot csináltatni, magánúton?(Orvosi konzultáció nélkül.)
- Létezik ilyen inzulinrezisztens étrend?
- Munkahelyi alkalmassági vizsgálaton gond az inzulinrezisztencia?
- Cukorbetegek, inzulinrezisztensek, ti vigyáztok arra, hogy a gyerekeitek is egészségesen táplálkozzanak? Ha igen, mennyire?
- Csökkent glükóz tolerancia, avagy inzulinrezisztencia....
- Tulajdonképpen mi az az inzulinrezisztencia? Segítsetek, hogy pontosan megértsem.