Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Elnézést, lemaradtam!
Most láttam csak, hogy már leírtad!
Mi az a hagyma fasírt? Hogy készül?
Előre is köszi!!!
Igen, hasonlit! Ha van otthon véletlenül egy kis túró azt is bele lehet kevermi, de én jobb szeretem nélküle.
MÁS :
Ha savanyú a tej, megaltatom, majd melegítés nélkül egy tüllfüggöny darabba beleöntöm és éjszakára felkötöm a mosogató csapjára, hogy kicsöpögjön belőle a savó. Reggel összekeverem sóval és apróra vágott hagymával és máris kész a " fehér körözött " ! Nagyon finom, üde tavaszi íze van!
Jó étvágyat!
Én épp pénteken csináltam a fejtettbab leves mellé, előbb is szólhattál volna☺
De ha gondolod, maradt még egy kis gyrosom ebédről, saját készítésű pitában. Ha érdekel, gyere!
Ez így is van, és miylen igazuk volt!
De így feltunningolva is nagyom finom, van olyan hely, ahol pl tejfölt tesznek a tetejére, mint a lángosnak.
Reszelt krumpli
A krumplit héjában meg kell főzni, megpucolni és nagy lyukú reszelőn egy jénai edénybe reszelni, úgy hogy egy réteg a krumpli, egy réteg pirospaprikával elkevert tejföl, krumpli, tejföl stb, atetején a tejföl. Be a sütőbe, megpirítani és kész. Hidegen is isteni. Jobb napokon valami mellé köretnek☺
Parasztreggeli(nem csak reggelire)
Olajon megdinsztelni az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, vékony karikákra vágott krumplit, szalonnát, majd felvert tojásal nyakon önteni. Nyammmm!
A tócsni nálunk beré néven fut, de hallottam már rá a : cicege,lapcsánka,recsege, lapótya, matutka,gánica, krumpliprósza elnevezéseket is☺
Mi így készítjük: apró lyukú reszelőn lereszelem a krumplit, bele só, bors, zúzott foghagyma, 1-2 ek tejföl vagy 1 tojás, kevés liszt. Kizsírozott tepsibe önteni újjnyi vastagon, a tetejére pár kanál zsír, vagy olaj és be az előmelegített sütőbe. Így nem kell vele annyit szöszmötölni, mintha egyesével sütném.
Szilvásgombóc egyszerű és olcsó
Lecsó (télire is rakok bőven belőle)
Tökfőzelék
Krumplifőzelék
Rántott leves
Tarhanya leves
Gölődin ( gombóctészta gombócnak kifőzve ha kicsit kihül felvágva karikára és megsütve teflonba, lehet magában tálalni, reszeltsajttal, tojással stb)
Mostanában sokat írják mindenfelé, hogy a szója nem egészséges - nem izgat (valamibe meg kell halni, legalább tele hassal legyen, ne üressel) :)
A szóját vegetás vízbe áztatom, kinyomkodom és több vízzel főzöm, hogy szaftja legyen.
Ha van egy kevés disznóhús a mélyhűtőben, akkor azt és a szójakockát keverni szoktam, pörköltnek.
Simán szójával és zöldborsóval készített pörkölt is nagyon finom.
A szójaszeletekből pedig lecsós szeletet szoktam készíteni rizzsel, vagy tarhonyával, vagy nokedlivel.
Szia:)
A hagymafasírtot nem ismerem, de a tócsni nálunk is sláger:)
Szia!
Nagyon tetszik ez a kefires gombóc, ki fogom próbálni. Olyasminek gondolom, mint a túrógombóc, ugye? Csak jóval olcsóbb.
Sziasztok!
Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok embert sikerül fórumommal megmozgatni!
Szomorú, hogy hány háziasszonynak lett egyre üresebb a pénztárcája! Még szerencse, hogy a tévében olyan jó kis nyugdíjas menük elkészitését mutogatják, mint homár roston. strucc pörkölt és őzragu lazac habbal...
No, meg az egészséges étkezés! Ha üres a bugyelláris, akkor csak az a lényeg, hogy a családnak tele legyen a hasa!
Itt egy jó kis bevált recept :
Kefires gombóc
1 nagy doboz keirt felforralok és grízt főzök benne, mint a sürű tejbegrízt. Ha kész, ízlés szerint lehet cukrozni és langyosra hűlve lehet gombócolni.( én fagyis kanállal szoktam ) Pirított zsemlemorzsába forgatva és fahéjas cukorral megszórva hasonlít a turógombócra és nagyon finom!
Előnye még, hogy ha marad másnapra, akkor sem keményedik meg, no meg pillanatok alatt kész van!
és -
ma csináltam krumpli gombócot úgy, hogy a tésztájába a füstölt szalonna pörcét tettem és a végén a forró zsírba is beleforgattam ( nesze neked oliva olaj, meg egészség! )Tetejére tejföl került és láss csodát, finom volt!
Üdv lányok! Várom a további okosságokat!
Szia!
Hát,igen,mostanában egyre nagyobb szükség van arra,hogy spóroljon az ember lánya. :-(
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)