Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
:-) Örülök, hogy tetszik.
Az meg szerintem vérlázító, ami a szomszédban történik. :-( De nem lehet mit tenni ellene. Nincs plusz ablakon kidobni való pénzem több, amit rájuk pocsékolhatnék. :-(((
Nekem így lett fűszertartó sorozatom... Az esküvőnkön csak kicsi üveges tormát vettük, kibontottuk és megmaradtak az üvegek.
A képet a Minden ami foglalkoztat naplóm 575. bejegyzésénél nézhetitek meg.
Drágáim, figyeljetek a címre: "hónap végi spórolás".
Szerintem, ha valamibe kell 2 nagy doboz tejföl, db-ja 195-200 Ft (legkevesebb), azt én nem tudom spórolósnak tekinteni...(Több recit is találtam, ami így kezdődött...:) Persze, lehet, hogy a spórolás is attól függ, ki mennyiből gazdálkodik:)
Én mindenbe kevesebb cukrot teszek,mint a receptben van.
Nekem van keksztekercsem,aminek csak a töltelékébe kell vaj/nem használok margarint/,de akár lekvár is lehet a tölteléke.
Leírom,hátha érdekel Valakit.
Keksztekercs
25dkg darált keksz,10dkg porcukor,pár csepp vanília vagy vaníliáscukor,10dkg darált dió,/én nem teszek/1-1,5dl feketekávé,/cikóriából főzöm/.
Összegyúrni,alufólián téglalapra kinyújtani.
10dkg vajat 10dkg porcukorral kikeverni,van aki tesz bele 1kanál kakaót,én nem.
Rákenni,feltekerni,hűtőbe tenni.Pár óra múlva vékony,ferde szeleteket lehet vágni belőle.
Tejfeles paprikás burgonya
1 kg burgonya,tisztítva,0.5 cm vastag karikára vágva
1 nagy hagyma apróra vágva
pirospaprika
só
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
zsír v.olaj
A hagymát megpároljuk,megszórjuk pirospaprikával.Belerakjuk a krumplit,annyi vizet teszünk hozzá ami ép ellepi,megsózzuk.Ha kész,kb 1 dl vízben elkeverünk egy evőkanálnyi lisztet,majd 2 dl tejfölt adunk hozzá.Hozzáadjuk a krumplihoz,és összeforraljuk.
Érdemes megkóstolni,nagyon finom,bár sokan a hagyományos paprikás krumplit szokták csak csinálni
Keksz torta
2 nagy tejföl, 20%-os
1üveg meggybefőtt
porcukor ízlés szerint
0.40-0.50 dkg háztartási keksz
2csomag vaníliás cukor
1 vaníliás puding,
1 cs zselatin
A tejfölöket a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük.Fogunk egy formát,és a keksszel elkezdjük megtölteni,egy rétegben,egymás mellé helyezve!
Teszünk rá egy réteg tejfölt,majd erre szórunk meggyet.Ezt úgy ismételjük mindaddig,amíg meg nem telik a tál,hogy a végén tejföllel,és meggyel fejezzük be.Ezután a meggy levét kiegészítjük 7 dl-re vízzel,majd felfőzzük egy vanília pudinggal,porcukorral,és a zselatinnal,és a tortára öntjük.Ezután hűtőbe tesszük!
A befőtt leve helyett 1 cs Boleró italport elkeverünk 7 dl vízzel,a pudingporral,a zselatinnal,és ezt felfőzzük,majd a tortára öntjük!
Kókuszgolyó
50 dkg darált keksz,
25 dkg margarin,
porcukor ízlés szerint,
3-4 vaníliás cukor,
2-3 evőkanálnyi kakaó,
5 dkg beáztatott mazsola,
2-3 evőkanálnyi lekvár ha van,
rumaroma,
magozott meggy,
tej,szükség szerint
Összeállítjuk a masszát,kb 3 cm gömböket formálunk,a közepébe 1 szem magozott meggyet rakunk,és kókuszreszelékbe forgatjuk!
Ha nincs mazsolám,akkor bele szoktam gyúrni a meggyet,kb egy fél üvegnyit,és a levéből is használok a masszához!
Kókusz tekercs
50 dkg darált keksz
25 dkg margarin,
porcukor ízlés szerint,
kakaó
tej,szükség szerint,
rum aroma
10 dkg kókusz reszelék,
15 dkg margarin
porcukor,vaníliás cukor
Összeállítjuk a "tésztát" annyi tejjel,hogy ki tudjuk nyújtani a kekszet.(Két fólia között)
Habosra keverjük a porcukrot a margarinnal,vaníliás cukorral,végül a kókuszreszelékkel és a kekszre kenjük.Feltekerjük mint a beiglit,és kivűlről megszórjuk kókuszreszelékkel.Hűtőben tartjuk,és kb 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
tappancsmamaának:)
Ezt itt találtam a Hoxán, már kétszer is elkészítettem, munkahelyemen is sikere volt. És percek alatt kész, szépen szeletelhető.
Sportszelet otthoni változata Kategória:Sütemények, édességek
Hozzávalók:50 dkg darált keksz
3 evőkanál kakaó
25 dkg Ráma margarin(olvasztva)
2 dl langyos tej
25 dkg cukor
rumaroma
2 evőkanál olaj
10 dkg tortabevonó(pl.Katica)
Elkészítés:A kekszet a kakaóval összekeverem, beleöntöm a rámát, majd a langyos tejbe kevert cukrot és rumaromát (ízlés szerint).
Ezt a masszát úgy 25x35-40 cm tálcára, vagy jénai tepsibe terítem egyenletesen, majd fakanállal lenyomkodom, hogy sima legyen a teteje.
Forralt vízen felolvasztom az étcsokit az olajjal, amit az előzőleg elkészített masszára öntök és elsimítom.
20 percig hűtőbe rakom, utána 3x3 centis kockákra vágom(vagy bármilyen méretűre). Tanácsok:A rumaroma helyett én fél csomag gesztenyemasszát tettem bele,mert szerintem az íze így sokkal finomabb,mintha rumaromával készítettem volna.
A tetejére lehet tortabevonó helyett mogyorós csokit is olvasztani,még finomabb lesz az íze.
Azért szeretem,mert nem kell sütni,és nagyon hamar elkészül(max 35-40 perc,elkészítése+a hűtőben)
Nálunk a család nagy kedvence,mert változatos és finom desszert:)
Háztartási kekszet ledarálod diódarálón (lehet daráltat is kapni), összekevered rummal, porcukorral, kakaóval, darált dióval, lekvárral és annyi vajjal, hogy kis golyókat tudj belőle a kezeddel készíteni. Megforgatod kristálycukorban és kész is.
A dió helyett
Ez nagyon finom de probáljátok ki a keksz hejett főtt áttört kumplit tenni nagyon finom és senki nem mondja meg, hogy krumpliból van!! Nekünk a családba van liszt érzékeny és ezt csinálok neki ha gyorsan akarok kedveskedni nagyon finom :)
A túrót alaphangon tejoltóvav altatják meg, így nem lesz savanykás az íze,
de otthonra jó a sima aludttej amit ha már jól egybeállt fel kell forralni ( ekkor csapódik ki a túró )és leszűrve máris kész a friss túró.
Szerintem 2-3 liternél nem érdemes kevesebb tejjel próbálkozni.
VISZONT : Bármennyi ránk savanyodott tejből, ha megaltatjuk elkészíthatő családom kedvence a fehér körözött.
Nagyon egyszerű, az aludttejet egyszerűen beleöntöm egy maradék tüllfüggöny darabba, összekötöm és éjszakára fellógatom a mosogató csapjára, hogy kicsöpögjön belőle a savó. Reggel aztán egy kis só meg apróra vágott hagyma vagy snidling bele és máris kész a tényleg egészséges finomság!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)