Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
A túrót alaphangon tejoltóvav altatják meg, így nem lesz savanykás az íze,
de otthonra jó a sima aludttej amit ha már jól egybeállt fel kell forralni ( ekkor csapódik ki a túró )és leszűrve máris kész a friss túró.
Szerintem 2-3 liternél nem érdemes kevesebb tejjel próbálkozni.
VISZONT : Bármennyi ránk savanyodott tejből, ha megaltatjuk elkészíthatő családom kedvence a fehér körözött.
Nagyon egyszerű, az aludttejet egyszerűen beleöntöm egy maradék tüllfüggöny darabba, összekötöm és éjszakára fellógatom a mosogató csapjára, hogy kicsöpögjön belőle a savó. Reggel aztán egy kis só meg apróra vágott hagyma vagy snidling bele és máris kész a tényleg egészséges finomság!
A piacon én is időnként melléfogok, mert az árusok tényleg mindig olyat árulnak, amit pont keresnek az emberek. Igy aztán a könnyen fővő krumpli időnként sehogy se akar megfőni...
Azt is meg szoktam kérdezni, hogy mivel kezelik a talajt, mivel permetezik, stb., de valahogy mindenki nagy kerek szemekkel mondja, hogy "eeeeeeeezt???? Aranyoskám, csakis istállótrágyával, permetezni meg dehogy permetezünk..." A múltkor már azt mondtam, hogy ki lehetne tenni a Biopiac táblát...
Naná, hogy létezik.:((
Úgy kell csinálni, hogy mindegyiknek a tetejéből egy ujjnyit (vagy többet) ki kell önteni saját célra, aztán hogy ne legyen feltűnő, feltölteni csapvízzel, kicsit összerázni, majd kitenni a polcra. Garantáltan "erőtlenebb" lesz, mint az eredeti.
lehet,leírtam már,én szoktam csinálni virsli gulyást.
Kockázott krumpli,sok vöröshagyma,köménxmag,karikázott virsli,sűrített paradicsom,kevés olaj,só,ételízesítő.Ha van füstölt szalonna,azt is szoktam vékony csíkokban rakni rá.
Az eredeti recept szerint olajozott alufóliára halmozzuk,és kis batyukat csinálunk,de én egy tepsibe szoktam rakni,és befedem fóliával.Mikor megpuhult a krumpli,leveszem a fóliát,és kicsit megpirítom.
A legolcsóbb baromfi virsli is megteszi.
Nagyon finom,és laktatós is.
Sziasztok!
Hú,ez nagyon jól hangzik,bár én nem szeretem a tejfölt,de a családom biztos szeretné ezt a nyalánkságot,majd kipróbálom. Köszi!
Háztartási kekszet ledarálod diódarálón (lehet daráltat is kapni), összekevered rummal, porcukorral, kakaóval, darált dióval, lekvárral és annyi vajjal, hogy kis golyókat tudj belőle a kezeddel készíteni. Megforgatod kristálycukorban és kész is.
A dió helyett lehet bele tenni gesztenyemasszát, vagy főtt szárazbabot, esetleg tofut (ekkor nagyon kevés vaj kell).
Tejfölös csoda-süti
Hozzávalók
50-60 dkg háztartási keksz
2 nagy pohár tejföl (8-9 dl)
9 púpos evőkanál kristálycukor
3 csomag vaníliás cukor
1 púpos evőkanál kakaópor
Elkészítés
Az egyik pohár tejfölben elkeverünk 4 evőkanál kristálycukrot, és 2 csomag vaníliás cukrot.
A másik pohár tejfölben elkeverünk 5 evőkanál kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és az 1 evőkanál kakóport.
Egy közepes méretű tepsibe(20x30 cm-es) lerakunk egy sor kekszet ráöntjük a vaníliás tejföl 2/3-át, befedjük keksszel, ráöntjük a kakaós tejföl 2/3-át, megint befedjük keksszel és ráöntjük a maradék vaníliás, majd kakaós tejfölt. Egy fogvájóval összekeverjük a kétfajta tejfölt a tetején, így még mutatósabb lesz, és legalább 12 órára hidegre tesszük, hogy megpuhuljon.
Nagyon finom és mutatós süti.
Jó étvágyat!
Sziasztok.
Nagy rajongója vagyok ennek a fórumnak.Igaz csak egyszer írtam bele de folyamatosan olvasom a hozzászólásaitokat:))
Most egy kis segítséget szeretnék kérni.Tud valaki nekem valami olyan nasi receptet mondani,ami sütés nélkül készül,kiadós és olcsó?Nem árt ha valami csokis,kakaós a dolog,de nem muszáj,csak nasi legyen,mert nagyon ennék valamit,csak nincs sütőm sajnos.:(
Ahol en elek,ott meg az elso osztalyu etteremben is 4 fele vagjak/hejjasan a krumplit,es ugy eszik/
Az apro krumplit is gondosan a hejjat megsikaljak,es ugy fozik,vagy sutik,es hejjaval egyutt eszik.Nem a sporolas,hanem a vitamin szempontjabol.Alufoliaba megszoktak sutni a krumplit,mikor kesz,ketfele vagni,margarint,vagy tejfolt bele,nagyon finom koret.
Tegnap főztem krumplilevest, cérnametélttel (az az a nagyon vékony, húslevesbe való), ma egy kis kanál tejfelkével fogom újjá varázsolni.
Főtt krumplit tettem félre kettőt. Ezt lenyomom krumplinyomón és egy kis lisztben elkevert sütőporral átgyúrom, majd kifli formákat csinálok, kevés olajon megsütöm, és vaníliás cukorban meghempergetem. Ebből a két krumpliból lesz egy nagy tál frissen sütött finomság.
Van még a tegnapi sült csirkéből is. Ha kell, akkor ott a főtt petrezselymes krumpli hozzá.
Sziasztok!:-)
Ki milyen spórolós kaját készít ma? Nálunk ma is meg holnap is a mai lesz: paprikás krumpli és házi kakaós csiga. Elég spórolós, de mégis finom, laktató.. :-)
Egyébként ma nagyon szeretjük az apró krumplit,
főleg héjában főzve,vagy sütve.Lehet kapni legalábbis mifelénk olyat,amit malac krumplinak hívnak,és ha látjuk hogy nem hibás,akkor szoktunk venni belőle 1 zsákkal.A 30 kg 5-600- ft körül szokott lenni.
:-)) Nincs mit... Lehet, hogy sütnivaló krumplid van. Az nehezebben fő meg. Bár amikor az ember a piacon vásárol, akkor mindig azt kapja amire szüksége van... :-))
"Sütnivaló krumplit teccik aranyos? Ó, hát ez pont az..."
"Vagy inkább főzni szeretné drága, akkor jó helyen jár, mert ez olyan..."
nem ismeritek ezeket a mondatokat? :-D
Nemtudom milyen krumplit vettem ..ma csináltam pásztor tarhonyát minden finom puha volt csak a krumpli maratt kemény..legközelebb előfőzöm vagy mi...
köszi a "baba" receptjét:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)