Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ajjjaj, én elmenni sem bírok mellette.
Ilyenkor akár fel-le is mászkálok!!! :-F
Bár a családban nem igazán kedvelik a céklasalátát, de én feláldozom magam! :)
2-3 kg-ból simán elfogy 1 hét alatt - legalábbis az első adag, amikor újdonság.
Nálam simán kiváltja a köretet ilyenkor és vajas kenyérrel is simán eszem! :)
Teljesen igazad van, de konkrétan vashiányra van a céklánál jobb.
Én is nagyon szeretem a céklát, és kipróbálom majd sütve is.
Egyszer raktam el savanyúságnak, és sütőben sütöttem, így nem lett piros belsejű fazekam. A savanyúság is finom lett, nem sokáig tartott! :-D
A bulgur 100 grammja 4,7 mg vasat tartalmaz, a zabpehely 100 grammjában pedig 5,2 mg vas van.
A céklában 0,78 mg a vas, de más okokból rendkívül egészséges.
Azon kívül, hogy finom, a cékla nagggyon egészséges!!!!
Gyümölcscentrifugán átküldve a levét és ajánlják!
Arra azért felhívom a figyelmet, hogy ha sokat eszünk belőle, pirosra szinezi a vizeletet és a kakit is! Csak azért mindom, hogy meg ne ijedjetek!
Viszont szorulásosoknak kifejezetten jó, mert lazítja a székletet, de csak normális mértékig!
Céklasaláta:
Igyekszem hasonló méretű céklákat válogatni, hogy egy időben puhuljanak meg.
Megmosom, a szár részt levágom és sima vízben addig főzöm amíg a hústű könnyen átmegy rajta, tehát puha.
Kihűlés után megpucolom (mint a hajában főtt krumplit) és édeskés salátalében elkevert tormával nyakon öntöm. Egy kis só is kell bele!
A torma sima asztali, üveges, de volt már úgy, hogy csak majonézes volt itthon - az is jó lett. (Bár az elején izgalmas, lilás szine volt a lének, de finom volt és végül leülepedett.)
A sült céklának vinkább apróbbak valók, ezt is felébe-negyedébe vágom. A tepsit érdemes kibélelni alufóliával. A cékát beleszórom és (oliva)olajjal kicsit megöntözöm és sózom, és balzsam ecettel megöntöm. Mehet a cékla mellé még sárgarépa és vagy negyedelt hagyma vagy fokhagyma.
Alufóliával lefedve irány a sütő. Addig van rajta az alufólia amíg megpuhul, aztán leveszem még pár percre.
Az is szokta szeretni érdekes módon, aki nem céklás, mert a hagyma vagy fokfagyma más jellegű ízt ad neki!
Szabot, a céklában szinte alig van vas!
Utánanéztem, elég nehézkes dolog a vas pótlása, mert nem könnyen szívódik fel. De még a dióban is több a vas, mint a céklában, sőt, a bulgur is remek vasforrás.
Persze ettől a cékla nagyon finom, bármilyen formájában!
Én a "menzatökfőzeléket" próbálom utánozni sok-sok éve - eredménytelenül....
A spenótot nem tejjel csak vízzel készítik az olcsóság jegyében és én jobban is szeretem, mint tejjel.
Miért nem ízlik a savanyúságod?
Megpuhult, vagy az íze nem jó?
Én tavaly ősszel csináltam először ezt a dobálós fajta savanyút, de hál'istennek lőször csak egy pici, próba adagot. Nekem túl sok volt a babérlevél, amit a recept tartalmazott.
Aztán megcsináltam újra. Most finom.
Ha puha a savanyúd, nem érdemes hozzátenned semmit, mert az sem lesz jó.
És ha az íze rossz, akkor sem hiszem, hogy az újabb belevalók sokat segítenének rajta ... :(((
Mai ebéd :
tárkonyos csirkeleves
rántott sajt (akciós a Pen.nyben a rántani való s.)
Petrezselymas zsíros krumpli ( a rántott sajt sütőzsíradékából)
Friss céklasaláta (nnnyami!!!)
Holnapra csirke leves lesz (csak a felét alakítottam tárkonyosnak) és
brassói aprópecsenye lesz.
Most készül a sült cékla a sütőben.
Mellette sül egy szép darab tök vacsira.
Jövő hét elején lesz még bolognai mártásos tészta is.
Én a hagymát szoktam kicsit sózni, akkor hamarabb enged levet.
Csirkemájból szoktam csak, a sertésmáj nagyon erős szagú nekem. Szóval eleve sós alapra dobom a májat, és nagyon kevés víz szokott alá kelleni.
Minden ételhez meleg vizet használok az utólagos felöntéshez. Úgy tapasztaltam, hogy úgy folyamatos a puhulás.
Amikor a májat átforgatom a megpirított hagymán, rá a törtpaprika és abban a percben felengedem. Miután elkezdett forrni, és egy-kettőt kavartam rajta, már a vastagabb csík májat (ha sertés) a fakanállal elkezdem ketté vágni. Amikor azt látom, hogy a közepéből már nem folyik a véres lé, rögtön elzárom alatta a lángot!!
Ha csirkemáj, akkor viszont villával nézem, ugyanezt! És természetesen csak a tányérban sózni!
Minél tovább főzöd a májat, annál keményebb lesz!!!
A másik kedvenc munkahelyi reggelim a spenót volt , hidegen , üresen , csak friss kenyérsarkával / ez is vacsi volt a gyerkőcöknek , főtt tojással / az én spenótom sose olyan fini , igaz , h mivel rajtam kívül itthon senki nem szereti nem is sokszor készítek .
Nagyon jól főztek nálunk a konyhán , volt néhány kedvencem , amit a mai napig is csak úgy szeretek .
Valamikor el nem tudtam képzelni , h a dara mi a manótól lesz majd puha , megpirítottam , aztán a nagypapám felvilágosított , h forróvízzel kell meglocsolni a megpirított grízt és gyorsan fedőt rá , h a gőzbe megpuhuljon , azután kavarni , h a gríz ne maradjon összeállva , majd bele a kifőtt tésztát . 1x 2x csináltam én is , de nem az igazi !!!
A munkahelyemen a gyerekeknek sokszor volt vacsira grízestészta , mivel hatalmas adagot főztek belőle , maradt reggelire a dolgozóknak is , másnap , kicsit lepirítva / nem volt mindig mikró ! / talán még finomabb is volt , mint frissen ! higított sárgabaracklekvárral , jaffaszörppel higított !! isteni fini ! / ez volt a farsangifánkhoz is . /
A férjem gyakran keverte a különböző savanyúságokat, de csak boltit, mert én még nem tettem el soha.
A boltival működött. Fűszerezni nem nagyon lehet utólag, de majd a gyakorlottak megmondják. A férjem csípős paprikát (száraz csöveset, eldarabolva) tett bele, ha éppen volt itthon, mert szerette úgy.
Sziasztok!
Véleményt szeretnék az alábbi ötlethez: csináltam ősszel savanyúságot karfiol, uborka, répa, paprika) de nem ízlik, valahogy nem jó. Kaptam csomó paprikát, 1 káposztát ajándékba, arra gondoltam, hogy teszek még hozzá hagymát, felszelem vékonyra, lesózom és 1 nap állás után hozzáteszem a nem sikerült dolgokat.. szerintetek működne?
Ha igen, akkor milyen ízesítőket tegyek ble?
köszi előre is
Valószínűleg tényleg túlsütöd.
Nem lehet mindenki mindenben és mindig tökéletes! Egy barátnőm a grízes tésztát rontotta el mindig. Pedig jól főz.
Többen magyaráztuk neki, nem és nem sikerült. Mire végül mégis összehozta, cukorbeteg lett a férje.
A napokban megkívántam a grízes tésztát, és tényleg el lehet rontani!!! Nekem sem pirult meg eléggé a dara, pedig már azt hittem...Csak magamnak készült, megettem így is, de nem volt az igazi.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)