Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


48405. lúdanyó (válaszként erre: 48396. - Anyagi)
2014. febr. 16. 16:24
bocsi, h közbe kotyogok...régen én is ugy főztem a céklát héjjastúl mint a krumplit de most már először krupli pucolóval megpucolom és karikára vágom és úgy főzöm meg mer ha héjjastul főzöd akkor sok értékes anyagot kiöntesz belőle a végén.. szerintem..:)
48404. Ginevra01 (válaszként erre: 48396. - Anyagi)
2014. febr. 15. 19:16
én a salátához teszek pici őrölt köményt is nagyon finom, próbáljátok ki
48403. Guruljka (válaszként erre: 48402. - Anyagi)
2014. febr. 15. 18:57

Ajjjaj, én elmenni sem bírok mellette.

Ilyenkor akár fel-le is mászkálok!!! :-F

48402. Anyagi (válaszként erre: 48401. - Guruljka)
2014. febr. 15. 18:53

Bár a családban nem igazán kedvelik a céklasalátát, de én feláldozom magam! :)

2-3 kg-ból simán elfogy 1 hét alatt - legalábbis az első adag, amikor újdonság.

Nálam simán kiváltja a köretet ilyenkor és vajas kenyérrel is simán eszem! :)

48401. Guruljka (válaszként erre: 48398. - Anyagi)
2014. febr. 15. 18:23

Teljesen igazad van, de konkrétan vashiányra van a céklánál jobb.


Én is nagyon szeretem a céklát, és kipróbálom majd sütve is.


Egyszer raktam el savanyúságnak, és sütőben sütöttem, így nem lett piros belsejű fazekam. A savanyúság is finom lett, nem sokáig tartott! :-D

48400. szabot.88
2014. febr. 15. 18:21
Köszönöm a segítséget mindenkinek! Én eddig az apró lyukú reszelőn reszeltem, hozzá meg egy almát is, és így megettem, finom édes íze van. Vagy a bolti savanyúságot ettem....
48399. Guruljka (válaszként erre: 48397. - Guruljka)
2014. febr. 15. 18:21

A bulgur 100 grammja 4,7 mg vasat tartalmaz, a zabpehely 100 grammjában pedig 5,2 mg vas van.


A céklában 0,78 mg a vas, de más okokból rendkívül egészséges.


[link]

48398. Anyagi (válaszként erre: 48394. - Guruljka)
2014. febr. 15. 18:18

Azon kívül, hogy finom, a cékla nagggyon egészséges!!!!

Gyümölcscentrifugán átküldve a levét és ajánlják!


Arra azért felhívom a figyelmet, hogy ha sokat eszünk belőle, pirosra szinezi a vizeletet és a kakit is! Csak azért mindom, hogy meg ne ijedjetek!

Viszont szorulásosoknak kifejezetten jó, mert lazítja a székletet, de csak normális mértékig!

48397. Guruljka (válaszként erre: 48395. - Szabot.88)
2014. febr. 15. 18:15

Legalábbis vas nélkül! :-D


[link]


[link]


[link]


Külön megkeresem még a bulgurt és a zabpelyhet.

48396. Anyagi (válaszként erre: 48391. - Szabot.88)
2014. febr. 15. 18:12

Céklasaláta:


Igyekszem hasonló méretű céklákat válogatni, hogy egy időben puhuljanak meg.

Megmosom, a szár részt levágom és sima vízben addig főzöm amíg a hústű könnyen átmegy rajta, tehát puha.

Kihűlés után megpucolom (mint a hajában főtt krumplit) és édeskés salátalében elkevert tormával nyakon öntöm. Egy kis só is kell bele!

A torma sima asztali, üveges, de volt már úgy, hogy csak majonézes volt itthon - az is jó lett. (Bár az elején izgalmas, lilás szine volt a lének, de finom volt és végül leülepedett.)



A sült céklának vinkább apróbbak valók, ezt is felébe-negyedébe vágom. A tepsit érdemes kibélelni alufóliával. A cékát beleszórom és (oliva)olajjal kicsit megöntözöm és sózom, és balzsam ecettel megöntöm. Mehet a cékla mellé még sárgarépa és vagy negyedelt hagyma vagy fokhagyma.

Alufóliával lefedve irány a sütő. Addig van rajta az alufólia amíg megpuhul, aztán leveszem még pár percre.


Az is szokta szeretni érdekes módon, aki nem céklás, mert a hagyma vagy fokfagyma más jellegű ízt ad neki!

48395. szabot.88 (válaszként erre: 48394. - Guruljka)
2014. febr. 15. 18:04
:( akkor engem becsaptak....és eszem észnélkül...:))
48394. Guruljka (válaszként erre: 48391. - Szabot.88)
2014. febr. 15. 17:59

Szabot, a céklában szinte alig van vas!


Utánanéztem, elég nehézkes dolog a vas pótlása, mert nem könnyen szívódik fel. De még a dióban is több a vas, mint a céklában, sőt, a bulgur is remek vasforrás.


Persze ettől a cékla nagyon finom, bármilyen formájában!

48393. Anyagi (válaszként erre: 48388. - Lúdanyó)
2014. febr. 15. 17:57
Hááát, majd meséld el, neked hogyan sikerült a termesztés!
48392. Anyagi (válaszként erre: 48384. - Forrest2010)
2014. febr. 15. 17:55

Én a "menzatökfőzeléket" próbálom utánozni sok-sok éve - eredménytelenül....


A spenótot nem tejjel csak vízzel készítik az olcsóság jegyében és én jobban is szeretem, mint tejjel.

48391. szabot.88 (válaszként erre: 48389. - Anyagi)
2014. febr. 15. 17:50
Leírnád hogyan készíted akár a cékla salit, akár a sütőben sült céklát?? Vashiányos vagyok, és jó lenne inkább így pótolni...
48390. Anyagi (válaszként erre: 48380. - Ginevra01)
2014. febr. 15. 17:50

Miért nem ízlik a savanyúságod?

Megpuhult, vagy az íze nem jó?


Én tavaly ősszel csináltam először ezt a dobálós fajta savanyút, de hál'istennek lőször csak egy pici, próba adagot. Nekem túl sok volt a babérlevél, amit a recept tartalmazott.

Aztán megcsináltam újra. Most finom.


Ha puha a savanyúd, nem érdemes hozzátenned semmit, mert az sem lesz jó.

És ha az íze rossz, akkor sem hiszem, hogy az újabb belevalók sokat segítenének rajta ... :(((

48389. Anyagi
2014. febr. 15. 17:43

Mai ebéd :

tárkonyos csirkeleves

rántott sajt (akciós a Pen.nyben a rántani való s.)

Petrezselymas zsíros krumpli ( a rántott sajt sütőzsíradékából)

Friss céklasaláta (nnnyami!!!)



Holnapra csirke leves lesz (csak a felét alakítottam tárkonyosnak) és

brassói aprópecsenye lesz.

Most készül a sült cékla a sütőben.

Mellette sül egy szép darab tök vacsira.


Jövő hét elején lesz még bolognai mártásos tészta is.

48388. lúdanyó (válaszként erre: 48370. - Smudlaagi54)
2014. febr. 15. 17:13
na ne keserits el..::(
48387. Guruljka
2014. febr. 15. 16:41

Én a hagymát szoktam kicsit sózni, akkor hamarabb enged levet.

Csirkemájból szoktam csak, a sertésmáj nagyon erős szagú nekem. Szóval eleve sós alapra dobom a májat, és nagyon kevés víz szokott alá kelleni.

Minden ételhez meleg vizet használok az utólagos felöntéshez. Úgy tapasztaltam, hogy úgy folyamatos a puhulás.

48386. 5c0313b0fc (válaszként erre: 48376. - Murva)
2014. febr. 15. 14:57

Amikor a májat átforgatom a megpirított hagymán, rá a törtpaprika és abban a percben felengedem. Miután elkezdett forrni, és egy-kettőt kavartam rajta, már a vastagabb csík májat (ha sertés) a fakanállal elkezdem ketté vágni. Amikor azt látom, hogy a közepéből már nem folyik a véres lé, rögtön elzárom alatta a lángot!!

Ha csirkemáj, akkor viszont villával nézem, ugyanezt! És természetesen csak a tányérban sózni!


Minél tovább főzöd a májat, annál keményebb lesz!!!

48385. szabot.88 (válaszként erre: 48380. - Ginevra01)
2014. febr. 15. 11:26
Én ezekből inkább friss csalamádét csinálnék! Nem keverném a régivel.
2014. febr. 15. 03:22

A másik kedvenc munkahelyi reggelim a spenót volt , hidegen , üresen , csak friss kenyérsarkával / ez is vacsi volt a gyerkőcöknek , főtt tojással / az én spenótom sose olyan fini , igaz , h mivel rajtam kívül itthon senki nem szereti nem is sokszor készítek .

Nagyon jól főztek nálunk a konyhán , volt néhány kedvencem , amit a mai napig is csak úgy szeretek .

48383. forrest2010 (válaszként erre: 48377. - Guruljka)
2014. febr. 15. 03:16

Valamikor el nem tudtam képzelni , h a dara mi a manótól lesz majd puha , megpirítottam , aztán a nagypapám felvilágosított , h forróvízzel kell meglocsolni a megpirított grízt és gyorsan fedőt rá , h a gőzbe megpuhuljon , azután kavarni , h a gríz ne maradjon összeállva , majd bele a kifőtt tésztát . 1x 2x csináltam én is , de nem az igazi !!!

A munkahelyemen a gyerekeknek sokszor volt vacsira grízestészta , mivel hatalmas adagot főztek belőle , maradt reggelire a dolgozóknak is , másnap , kicsit lepirítva / nem volt mindig mikró ! / talán még finomabb is volt , mint frissen ! higított sárgabaracklekvárral , jaffaszörppel higított !! isteni fini ! / ez volt a farsangifánkhoz is . /

48382. forrest2010 (válaszként erre: 48376. - Murva)
2014. febr. 15. 03:05
Volt régen egy kollegám hordta otthonról a kaját kislábasba , ott melegítette meg nálunk a mosodába , megkóstoltatta velünk , az ő felesége olyan csodálatosan finoman tudta elkészíteni a májat , / resztelt májat / még életembe olyan finomat nem ettem , azóta se ! a kész alapra dobta rá a májat és csak 2-3 percig rottyantotta át nagyobb lángon , h ne hűtse le az alapot és utána sózta meg , aztán fedőt rá és még 5 percig hagyta , h ne maradjon véres a máj , nem keményedett meg , nem lett morzsalékos száraz !
48381. Guruljka (válaszként erre: 48380. - Ginevra01)
2014. febr. 14. 23:53

A férjem gyakran keverte a különböző savanyúságokat, de csak boltit, mert én még nem tettem el soha.


A boltival működött. Fűszerezni nem nagyon lehet utólag, de majd a gyakorlottak megmondják. A férjem csípős paprikát (száraz csöveset, eldarabolva) tett bele, ha éppen volt itthon, mert szerette úgy.

48380. Ginevra01
2014. febr. 14. 23:50

Sziasztok!


Véleményt szeretnék az alábbi ötlethez: csináltam ősszel savanyúságot karfiol, uborka, répa, paprika) de nem ízlik, valahogy nem jó. Kaptam csomó paprikát, 1 káposztát ajándékba, arra gondoltam, hogy teszek még hozzá hagymát, felszelem vékonyra, lesózom és 1 nap állás után hozzáteszem a nem sikerült dolgokat.. szerintetek működne?


Ha igen, akkor milyen ízesítőket tegyek ble?


köszi előre is

48379. Guruljka (válaszként erre: 48378. - Lavanda)
2014. febr. 14. 23:17
Az benne a rémes, hogy nincsenek rá pontos mértékegységek. :-D
48378. lavanda (válaszként erre: 48377. - Guruljka)
2014. febr. 14. 21:51
Jajjj,a grízes tészta... Nekem egyszer véletlenül(!) már sikerült, na, azóta sem! A férjem azt mondta rá, ez inkább tésztás gríz:). Már nem is próbálkozom.Csak anyag- és energiapazarlás lenne.
48377. Guruljka (válaszként erre: 48376. - Murva)
2014. febr. 14. 21:13

Valószínűleg tényleg túlsütöd.


Nem lehet mindenki mindenben és mindig tökéletes! Egy barátnőm a grízes tésztát rontotta el mindig. Pedig jól főz.

Többen magyaráztuk neki, nem és nem sikerült. Mire végül mégis összehozta, cukorbeteg lett a férje.

A napokban megkívántam a grízes tésztát, és tényleg el lehet rontani!!! Nekem sem pirult meg eléggé a dara, pedig már azt hittem...Csak magamnak készült, megettem így is, de nem volt az igazi.

48376. murva
2014. febr. 14. 21:01
Sajnos nekem a máj nem szokott sikerülni,megkeményedik,már próbáltam só nélkül,sóval,tejben áztatva,nem áztatva,azt hiszem mindig félek,hogy nyers marad és tovább sütöm pár perccel,szóval nem megy.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook