Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ma indiai módon ettem, úgy se kutya!
Háromszoros vízben, sóval főzni kell. Én 11 dekát főztem, annyi volt itthon. Pohárban mértem ki, és háromszor annyi forró vízbe tettem a lencsét. Amikor már puhul, akkor ghíben (vagy kókuszzsírban) fűszereket kell pirítani, ebben a sorrendben: kömény, zöld erős paprika (vagy nem erős, ha nem szereted), frissen tört koriander, őrölt vagy reszelt gyömbér, kevés pirospaprika. Ezt óvatosan beleönteni a lencsébe.
Amikor már puha, akkor egy nagy paradicsomot belekockázni vagy sűrített paradicsomot, egy jó evőkanállal beletenni.
Nagyon finom így is!
Sárga lencsét levesbe is szoktam főzni.
Köszi!
Ismerősöm úgy dicsérte, hogy milyen jó egy gyors köretnek valami húshoz. Bár, ahogy emlékszem, ő vegetés forró vízzel öntötte le, lehet, hogy úgy volt valami íze.
Egyszer kipróbálom, bár még azt sem tudom, hol vegyek, gondolom, bioboltban.
Most megyek, mert megkelt a töki pompos tésztája!
Érdekel valakit egy szelet? :)
Jó kérdés ez a ragu dolog!
Tényleg van leves is, meg húsos étel is.
Mindkettő jellemzője - szerintem -hogy apró kockára vágott hús mellett hasonló méretűre vágott zöldséget, gombát stb. főzünk össze, sűrű, laktató egytálételnek .....szerintem.
Kuszkusz:
Ez egy tésztaféle, leginkább olyan, mint a gríz.
Nem kell főzni, csak beleönteni egy tálba, felönteni forró sós vízzel, hogy kb. 1-2 ujjnyira ellepje a kuszkuszt és letakarni. 5-10 perc múlva beszívja a vizet és megpuhul. Ekkor villával lazán át kell keverni és azonnal fogyasztható.
A semminél persze sokkal jobb, de szerintem borzasztóan ízetlen, bármit tehetünk vele! Hosszabb lére hagyott lecsóba, pörköltlébe is lehet pl. keverni a kuszkuszt, de még így is átüt mindenen az a meghatározhatatlan "semmilyem" íz.
Egyszer azért érdemes megpróbálni - és feltétlen előnyére szolgál elkészítésének gyorsasága és egyszerűsége! :)
Jó sokat dumcsiztatok, alig találtam meg, hogy hol tartok. :)
Anyagi!
Sajnos elköltöztem messzire, így nem tudom, hogy találkozom-e még azzal a kínai ismerősömmel, de ha arra járok, megpróbálok eljutni hozzájuk és megkérdezem. :)
A csikóstokány-t (mint a lovakat őrző pásztorféle) külön eledelként ismerem, még konzervben is szerettem!
Csíkokra (tokányra)vágott hús, savanykás mártásban, állítólag régebbi étel, mint a paprikások, amit azért el lehet hinni, hiszen a paprika nem régóta "ősmagyar"...:-D
Én ragunak a zöldségekkel együtt főtt húst tudtam, ami valamilyen módon sűrítve is van, és gusztus kérdése, hogy leves-e, vagy egytálétel. Végül csak a kockákra vágott forma volt új ebben a cikkben.
De Nagymama sokszor főzött csirkeragut, az sűrű leves volt, habarva talán. És nyilván nem vágta kockákra a csirkecombokat benne.
Ez szerintem attól is függ, hogy az ország különböző részeiben mit értenek alatta.
Felénk pl. ragunak a kockára vágott husival főzött levest = ragulevest nevezzük.
Amit te a wikiről kiírtál, azt mi vagy tokánynak (=kockára vágva), vagy csíkos-tokánynak (= csíkokra szelve) nevezzük.
Szerintem a lényeg, hogy finom legyen! :)))
Rájöttem, hogy nem tudom pontosan, mi is az a ragu.
Én úgy értelmeztem, hogy sűrű, azaz rövid lére főzött zöldséges étel.
Van ám wiki:
A ragu (franciául ragout, angolul ragout, németül ragout, olaszul stufato) olyan húsétel, amelynek az állaga leginkább a magyar pörköltökhöz, tokányokhoz hasonlít, de a húst nem csíkokra (nem tokányra vágva), hanem apró kockákra (ragura vágva) darabolják, és fűszerpaprikát nem tesznek bele. A ragut ellentétben a pörkölttel nem pirítják vissza többször a zsírjára, másként fogalmazva a ragu, apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében.
A raguk közös jellemzője, hogy az egyforma kockákra vágott alapanyagok sűrű szaftos étellé főnek.
Kedves Hölgyek!
Nagyon kényes témában lennék kíváncsi a véleményekre. Kérem aki válallja, hogy megírja, küldjön privát üzenetet.
Köszönettel; Kata
Éppen most eszem indiai lencsét, natúr. Nem krémesítve. és ne húslében főzve.
De úgy is nagyon finom lehet, érdemes kipróbálni!
Nagy a lencse fehérje- és ásványi anyag tartalma is, méltatlanul mellőzik sokan.
Egy nem szokványos lencseleves: (most láttam a paprika TV-n.)
lencse,jó sok currypor, só, bors - felöntjük lével : húslé,zöldséglé +víz. kb.40 perc alatt puhára főzzük, majd összemixeljük, de csak nagyjából!(Nem krémleves, csak krémes leves)A friss spenótot is nagyobb darabokra metéljük és az összemixelt lencselevesbe dobjuk. Addig főzzük, amíg összeesik. Ez idő alatt pedig vajas pirítóst készítünk hozzá. A TV-ben olyan pitaszerű tésztát pirítottak meg, majd megkenték olvasztott vajjal.
Én lehet , kipróbálom. Szerintetek?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)