Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ha a zokninak kilyukad az orra vagy a szára, azt igen és nem csak otthonra hordom (99%-a fekete, nem látszik a varrás). Ha a zokninak a talpa vagy a sarka lyukad ki, azt dobom a kukába, mert akármilyen pici helyen van is megvarva, piszkálja a lábamat.
Nylon harisnyát nem viszek szemfelszedőhöz a vastagabbaknál szintén attól függ, hogy hol a szakadás és mennyire feltünő a varrás.
Bugyit nem varrok meg, mert utána kényelmetlen. Trikó esetében szintén attól függ, hogy hol van rajta a lyuk, ha irritálja a bőrömet akkor nem varrom meg, más esetben igen.
Sokat gondolkoztam, hogy meg kérdezzem-e a véleményeteket, mert ez olyan privát dolog.
No, akkor ez a kérdés.
Ha kicsi kilyukad a zoknim v. kicsit felfut a szem a fehérneműmön /pamut, bugyi,trikó/ én mindig megvarrogatom, a zoknikat megstoppolom és otthon viselem.
A lányaim mindig rám szólnak, hogy miért nem dobom ki, mit vesződök vele, ezt már úgy sem illik felvenni.
Nekem az anyukám úgy tanította, hogy a varrott ruha nem szégyen, csak a rongyos. Gyerek korukban a lányoknak én is ezt adtam tovább,de úgy látszik ez már nem divat.
Ti, hogy vagytok ezzel.
Én marcipánost még sosem csináltam.
Hálás lennék, ha leírnád a saját, bevált receptedet. :)
Remélem "megmutatható" lesz :)
Van itt még valaki, aki ilyen tota"bolond"?
Régi jó praktikák! :)))
Sajnos, hogy anyáink, nagyanyáink ilyesféle tudása feledésbe merül manapság!
Jobban esik a piacnak, ha megveteti velünk a szivargyújtóról működő hűtőtáskát - is.
Szolgálati közlemény:
Megnyitottam a naplómat, oda teszem a tortáimat, aki szeretné megnézni, a tegnapi baseball-sapka tortát, ott meglesheti, de tervezem felrakni a többit is :)
Vízgőz fölött tarthatod melegen pl. a krumplipürét.
Vannak azok a szép fényes, alul gömbölyödő tálak, amiket különböző méretben lehet kapni akár a piacon is. Ezekből olyan méretűt kell venni ami ráillik egy lábasodra. Ha a lábasban enyhén gyöngyözik a forró víz, nem tud a krumpli lehűlni.
De az is egy megoldás, ha a megfőtt krumplit a forró vízben hagyod, esetleg mikor a hús/hal sütésének vége felé jársz még forralsz is egyet rajta, így ha kész a rántott valami, csak össze kell törni, pillanatok alatt kész, és meleg.
Ha nyaralni megyünk, mindig viszek darabolt combokat lesütve, zsírban eltéve (2 literes befőttesben) A darabolt combokat tepsiben megpárolom, utána bő zsírban lábosban átsütöm, forrón megy az üvegbe (először kevés, hogy el ne pattanjon!) a hűst megesszük valamilyen körettel, a sülthús zsír pedig mennyei paradicsommal, paprikával :)
Ja, és az egészséges része: nos, nem kalóriaszegény, de nincs benne tartósító, színezék és egyéb vacak, ha valaki mégis fél a koleszterintől, csinálja mangalica zsírral, nem sokkal drágább. :)
Nagyon szeretem a sörtésztás halat, a halat is be szoktam fokhagymázni és a sörtésztába is keverek. Nálunk évek óta ez az egyik fogás Szent este :))
A másik ananászos pulykamell: a sajttal, sonkával töltött rántott pulykamelleket tepsibe fektetem, mindegyikre egy szelet ananászt teszek, a közepébe reszelt sajtból nagy sajtgolyót, kicsit meglocsolom az ananász levével és betolom a forró sütőbe, míg a sajt aranybarnán beleolvad.
Én ma pangasiust sütöttem sörtésztában.
Ugyanis eltévesztettem a programokat, most nem vártam haza a fiamat, mégis jött.
A pangi már megvolt, már ettem is belőle. A többit ettük meg ketten, azaz még maradt belőle pár darab. Kisebb darabokra vágva szeretem a sörtésztás figurát, csirkéből is úgy szoktam.
Most csak krumplipüré volt mellé, azt már régóta kéri a gyerek. Enni én is szeretem, de nem sikerül mindig jó melegen enni. (Nincs mikróm, mert nem szeretnék.) Most a kisült halat tartottam melegen, és jó forrón, frissen és gyorsan készítettem-tálaltam a pürét, így sikerült a dolog.
olyan sanpion gombából..(remélem jól írtam?:)
ja és kiprobáltam azt a panirozási módot, h palacsinta tésztába és morzs.szenzációs meg lehet sporolni tojást, időt edényt.. itt tanultam valakitől...bocsi, h nem tudom kitől..:)
Nos, beszerzéseim a piacon:
Vettem csirkét, sültcsibe lett belőle. Volt hozzá sárgarépás, zöldborsós, petrezselymes rizs és friss káposztasaláta.
80 dkg. cs. bordacsontból leves lett.
Készült sült kolbász is.
Fél kiló gombából holnap fogok pörköltet főzni.
Tegnapról maradt még egy adag krumplistészta.
És vettem pulykacomb filét (lefagyasztottam egyenlőre) brassóinak.
a zsiradék agyon jól konzervál... szoktam fokhagymát össze törni vagy 1 kg és bele egy üvegb felöntöm szinültig olajjak és nagyon sokáig el all..:)
Ma gombából készitettem a marinirozott cuccost.:) remélem nem lesz a gombának baja az állásba?
Amikor nagyon olcsón jutok citromhoz, akkor veszek 2-3 kilót, a héját lereszelem és sok!! kristálycukorral összekeverve dunsztos üvegben tartom.Így mindig van itthon citromhéj, a sütikbe ennyivel kevesebb natúr cukrot teszek.A citromlét pedig kifacsarom, jégkockatartóban lefagyasztom,egy kocka kb.1-1,5 evőkanál lé.
Ezt naranccsal is szoktam. Citromot még szoktam sóban eltenni: felkarikázom és a sóval rétegesen üvegbe teszem, ha kell 1-1 karika pl. a vadasba, vagy tárkonyos levesbe, akkor a sósságát be kell kalkulálni.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)