Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Anyuéknál egyetlen régimódi coop bolt van. Még csak nem is önkiszolgáló. Pult, mögötte eladóval, ő szedi össze, amit kérnek. Kenyeret, tejet az kap, aki előre rendelt, mert többet nem hozattak. Váratlan vásárlás akkor lehet, ha valami miatt megmaradt.
Family Frost, egy felvágottas kocsi, táp-takarmányos autó szokott hetente egyszer megállni. Na meg mobil posta.
Legközelebbi város 27 km. Anyu szinte mindent termelt, befőzött vagy fagyasztott.
Bocs, eltévesztettem. Én eleve megnézem, mi az, ami házilag is előállítható. Jelenleg összetévesztettem két másképp-cukrot. Bocs! :D
Látom, a szukralózt leginkább ugyanaz a cég forgalmazza és valóban elég drágán. Futtában azt is láttam, hogy ellentmondásos a megítélése. Most nem tudok ezzel foglalkozni, holnap nem a cukrokból vizsgázom, hanem fordításelméletből, morfológiából, szintaxisból és a 20. századi német irodalomból. :D
De ha túljutottam a holnapi napon, utána fogok nézni, habár én azt a kis cukrot inkább megeszem kristálycukorként és némi gyümölcsben.
Nagyon is örülök, ha többen többfelé is kutakodunk, így az igazságból is több bukkanhat elő! :D
Itt valami nem stimmel!!!!!
Merthogy nem eritrit van ám benne!
Az ERITRITRŐL::
"Az eritritet általában a kukorica vagy a búza keményítőjéből állítják elő. ehhez először uis a keményítőt kezelő enzimek megtörésére van szükség, hogy kinyerjük a glükózt. A glükózt ezután élesztővel keverik, mint a Moniliella pollinissal vagy Trichosporonoides megachliensissal, melyek megerjesztik a glükózt és eritritté alakítják át. A fermentált keveréket ezután hevítik, hogy elpusztítsák az élesztőt, majd kiszárítják, hogy az eritrit kikristályosodhasson. Ezeket a kristályokat megtisztítják a szennyeződésektől és egy speciális kémiai szűrűn keresztül újra megmossák végül elszigetelt, szilárd formában kerül forgalomba."
A "negyed kanálban" pedig szukralóz!
A SZUKRALÓZRÓL::
"A szukralóz – ha szabad így fogalmazni – egy előre megfontolt szándékkal módosított nádcukor, melyet természetes cukormolekulából állítanak elő oly módon, hogy három hidroxil egység helyére klór iont ültetnek. Az átalakítás eredményeként egy olyan nagyon intenzív édesítőszert nyertek, melynek tiszta, minden mellékíz nélküli tökéletes cukor íze van, magas hőmérsékleten csakúgy, mint oldatban stabil, sütéshez, főzéshez is kiválóan felhasználható."
Hidd el Guruljka, hogy én vagyok az a személy, aki mindennek utánaolvas.
Még a zabpehelynek is, amit Te javasoltál.
Neked sem hittem el egyből, hanem egészen sokat kutattam a neten, véleményeket olvastam fogyasztóktól, orvosoktól, kíváncsi voltam a tapasztalatukra és javaslatukra. Nyert a zabpehely!
Visszatérve az édesítőre:
Nyilván ez sem egészséges, ugyanúgy, mint a többi, vagy mint a sima kristálycukor.
De mondj nekem egy édesítőszert, aminek nincs mellékíze egy csepp sem, és hashajtó mellékhatása sincs. Mert én nem tudok ilyenről, egyedül a "negyed kanál" teljesíti a feltételeimet maradéktalanul.
Szívesen olvasom a javaslatodat!
Állítólag eritrit van benne, abban az 1 százalékban.
Kicsit rákeresgéltem.
AZ eritrit kilója 1650 Ft körül van. Azaz egy deka (ami egy kiló cukorhoz kell a keverékben) nem egészen 17 Ft-ba jön ki.
A cukor mikor mennyi, átlagban 260 Ft/kg.
A "Negyed kanál" szupertermék fél kilója 1160 Ft, azaz egy kiló 2320.-, ha jól számolok, tízszeres ár a keverékért.
Lennének ötleteim, kinek essen le és mije.
Ti meg számoljatok, mielőtt vásároltok!
Mivel jó sok hagymával készítem végül magában ettem, el is fogyott, nem is hiányzott semmi hozzá! Szoktam brokkolit és karfiolt is enni, de valahogy nem kívántam hozzá!
Most a tofuval ismerkedek, a tegnap vettem életemben először.
És hozzá kell tennem:
Hogy kell egy diploma, az belátásos alapon történt. Egyedül maradtam, a fiam is szakmát szerzett és hazajött, ő segít a háztartásban. Dolgozni nem kell eljárnom, mert itthonról végzek német fordításokat, ehhez kell a diploma, majd a szakfordítói. De előfordult már, hogy a szűk határidő miatt 12-14 órát dolgoztam egy-egy nap, akár ünnepeken is, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy visszautasítsak egy megbízást.
Tudom, ettől még piszok jó dolgom van, hogy akár pizsamában is tudnék dolgozni.
De az a lényeg, hogy én, aki soha nem tanultam különös lelkesedéssel, imádom az egészet, és most hozom életem eddigi legjobb tanulmányi eredményeit.
Ha úgy alakul... a tanulás ellen soha nem szól semmi. Csakis több leszel általa, kevesebb már biztosan nem! És az ellen se szól semmi, hogy bátor légy és belevágj! :D Hajrá! :D
Drága...
Nem láttam hamarabb, mert vizsgára készülök, és alig-alig nézek be.
58 éves vagyok, másodéves bölcsészhallgató a Miskolci Egyetem germanisztika szakán, levelező tagozaton. Anno a Gólyatábornak is aktív résztvevője voltam, végig buliztam mind a 4 napot.
Van még kérdés? :D
Suttok rozsos kenyeret?
az en kenyerem sosem kel meg szepen, mint amit a pekek tudnak sutni, az enyem mindig lapos marad...
neha meg kel, de suteskozben meg osszeesik!
Mit csinalok rosszul?
Végülis megértem! :)
Viszont néha mesélhetnél a babáról!
Hát akkor próba!!!
Hajrá, mindent bele! :))))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)