Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
...nem is szabad máshogy , csak pozitívan :)
...várom a tavaszt és mindjárt virágzik a török-hóvirág :) tele vele az udvarunk , a nyáron ültettem 2 nagy cserépbe , tavasszal , v nyáron az összes nagy cserepet telerakom hóvirághagymával :)
:D én is a 40 éves " akcióssal " mentem el nyugiba :) nekem se volt sok , csak 1 féllel volt több munkahelyem :) / a 2.at 20 év után otthagytam 1 hónapra :( h minek ?! /
2010 nyarán mondtam a főnökömnek , ha elfogadják a választási ígéretet !!! megyek nyd-ba ! / hát a pálinkatörvény gyorsabban ment :( :( / de 42 évvel , abból 38.5 év melóval , 3 és felet gyesen....voltam a gyerekeimmel , 2011 januárba nyögdíjas lettem :))))))))) mázlim volt , soha nem voltam se munkanélkülin se egyében , ami kilógott volna az akciósból :) és az utolsó mondatoddal naggggyon egyetértek !!!!!
Sajnos a mai műszaki cikkeket nem az örökkévalóságnak gyártják, hanem arról szól a dolog, hogy vegyél minél előbb újat!
és:
A laptopommal kapcsolatban valaki megborzadva azt mondta, hogy "Úr Isten, még használ valaki ilyen régi tipust"????
Ettől függetlenül nem akarok panaszkodni! Elég pozitív személyiség vagyok. Örülök annak aminek lehet!
És igyekszem mindég kialakítani olyan pontokat az életemben aminek lehet örülni és lehet várni! :)
Igen és is hallottam ezt a módszert és jónak is tartom!
Ha van ráérő idő...
Egész héten dolgozom, jó sokat. Nem tudok takarítani. Max az fér bele, hogy a hét második felében főzök valami egyszerűt a családnak.
Szombaton bevásárlás, főzés, fürdőszoba és estefelé pihenek.
Vasárnap dömpingtakarítás, főzés, főzés a hét elejére, kert és minden egyéb. Szerinted??? Mekkora kockákat jelöljek ki a lakásban? :(
"..dehát addigra már meglesz minden szükséges !"
Háááát, ahogy látom, a nyugdíjam nem lesz elegendő a közüzemre, ételre, gyógyszerre....
Egy kolleganőm tavaly ment nyugdíjba, kemény 86 ezret számoltak ki neki.
Igen. :(
Volt olyan munkahelyem amit nem ismer el a TB. Most nyáron egyeztettünk. Szóval csak a rendes 65 éves kor vált meg. Nem tudom addig hogy bírom ki. 58 vagyok.
Ez a vadrizs.
Így, magában nem fogyasztják, nem is rizs tulajdonképpen, hanem fűféle, de többféle rizskeverékbe beleteszik, amit viszont lehet kapni.
Nagyon lassan puhul!
Bármely sima rizs is akkor finom, ha a főzésének befejezése után van ideje vagy 20 percig fedő alatt pihenni. Ettől sokkal pergősebb lesz.
Viszont, ha a főzés után azonnal megkavarjuk (szedünk belőle) ragacsosabb állagot kapunk.
De hát ott van, miért. Mert nem hajkurássza fel-le a vércukorszintet, és jó a beltartalma.
Én most nézelődtem, a zsírban pirítás tényleg magyaros, mert sehol máshol nem zsírozzák így a rizst. (Esetleg, ha már megfőtt, egy darab vajat tesznek bele.)
A jázmin rizst kétszer mossák át és kicsit áztatják is, majd lassú tűzön fedő alatt megpárolják, és még a letelt időt követően is hagyják a fedőt még egy darabig rajta. (Pl. Thaiföldön.)
Átgondolandó.....
És a Basmati rizst tartják a világ legjobb rizsének!
Viszont:
Jázmin rizs
Elszakadva a „színes” rizsektől a jázmin rizs a basmati rizs egyik alfajtája. Enyhe jázmin illatú, hosszú szemű fehér rizs. Ez a rizs rendelkezik a legmagasabb Glikémiás indexel. Konkrétan 109, ami a tiszta glükóznál is több. Bár ez a rizs szintén bővelkedik A- és B-vitaminba, és antioxidánsokat is tartalmaz, komoly vércukor-ingadoztató hatása miatta fogyasztása nem mindenkinek ajánlott. Az ázsiai ételekhez kiváló, de süteményeket és rizottót nem ajánlott belőle készíteni.
Basmati rizs
A rizsek között a legalacsonyabb glikémiás indexe (58). Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabbnak. Fontos B-vitaminokat tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai pedig segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.
Igen....és igen!
Szóval sokkal finomabb az íze és sokkal drágább!
A kínai boltokban 800 Ft/kg körül van. A Lidl-ben van mostanában fél kilós kiszerelésben és az 350 Ft körül van. Most vezetik be az árucikkeik közé. Kipróbálásra pont elég!
Csak köretként érdemes használni, mert ott érvényesül az íze.
A kínaiak csak sima sós vízben kifőzik, akkor "lábszaga van. Ha jártál már kínai kifőzde környékén akkor érezhetted. Viszont, ha magyarosan átfuttatod forró zsiradékon és utána öntöd fel vízzel (nálam ez 2, leginkább 2,5 -szörös mennyisége a rizsnek) akkor nincs az a jellegzetes szag.
És tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon jó ízű!
Van pár étel, amit sokáig nem engedhettem meg magamnak, magunknak. Most már megtehetem, főleg, hogy már csak ketten étkezünk itthon.
Még nem próbáltam ki a jázmin rizst, de ha ízlik, akkor majd eldöntöm, fogom-e keresni máskor.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)