Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan lehet lakáseladásból származó jövedelmet úgy elszámolni, hogy ne kelljen adózni utána? fórum

Hogyan lehet lakáseladásból származó jövedelmet úgy elszámolni, hogy ne kelljen adózni utána? (tudásbázis kérdés)


18. dobos (válaszként erre: 4. - Szapi)
2007. okt. 15. 17:29
A válaszodhoz csak annyit tennék hozzá,hogy az adóbevalást könyvelővel készítetném el és akkor biztos,hogy jó lesz.Ő tudja a csökkentő tényezőket.
2007. okt. 15. 13:25

Mindenkinek még egyszer köszi! Szerdán megyek az ügyvédhez, talán eligazít ebben a dzsungelben!!! Ja és könyvelőt is meg fogunk kérdezni!

Köszönöm a válszokat! Sokat segítettetek!!!

16. virgilius (válaszként erre: 15. - Kobagabi)
2007. okt. 15. 13:14
Akkor meg, de én se játszanék erre.
15. kobagabi (válaszként erre: 6. - Virgilius)
2007. okt. 15. 13:07
És ha nem kérdeznek rá, akkor megúszod? Mi van ha nem tudok minden számlát bemutatni? Gondolom megbüntiznek! Hát inkább kifizetem az adót! Nem hiányzik ilyen rizikó az életembe!
2007. okt. 15. 13:04
Ja a telket tavaly júliusban vettük, és a ház most nov-ben kerül eladásra! Akkor nem számolhatjuk el a telek vételárát? Valaki azt mondta el lehet számolni, mert a telek önmagában nem csökkentő tényező, csak ha házat is építünk, és ilyenkor a haszn.vét.eng. kiadási időpontja a mérvadó! És el lehet számolni a telek árát!
2007. okt. 15. 13:02

Fú mindenkinek nagyon köszi a válaszokat!

A lakás amit eladunk nem a mi nevünkön, hanem a hugomén van! Ő mint hozzátartozó fogja nekem ideadni a pénzt! Ez a költségvetési összegünkig, amiért az új házat építik, adómentes. És igen az eladott ingatlan eladási árát csökkenteni lehet a vételárral, ügyvédi költségekkel, stb. A gond még az, hogy a vevőknek többről kellene szóljon az adásvételi szerződés, mint amenniért tényleg megveszik! Így az már túl sok, hogy az építkezésbe belevigyük! Ezért gondoltuk, hogy az építkezéshez tartozó költségek , mint pl. közjegyző, földhivatal, gázcsonk, vízközmű, stb. is elszámolható.

Ja a lakás úgy néz ki az éven kerül eladásra! A használatba vételi engedély a másikra meg ha 2008. május 20-ig, az adóbevallásig meglesz, akkor érvényesíthető a kedvezmény? Vagy az új ház haszn.vét.eng.-nek meg kell lenni idén?!

2007. okt. 15. 08:54

Eladási árból le lehet vonni: vételárt, az ügyvédi költséget, az illetéket, ha a most épülőház ház telkét az eladás előtt egy évvel vetted annak a költségét. A különbözet az adóalap, ezt csak a számlával igazolt költségekkel lehet csökkenteni. A gáz- fűtésszerelést, burkolatokat, fűrdőszoba kialakításra fordított költséget, vízbekötést nem.

Ami nagyon fontos, hogy az adó bevallás határidejére a Lakhatási engedélynek meg kell lenni! Ellenkező esetben az adót be kell fizetni, és 5 éven belül, de a Lakhatási engedély megszerzése után vissza lehet igényelni.

2007. okt. 14. 23:17
Először is nem a lakás ára után kell adózni, hanem az eladásból származó jövedelem (bevétel - a lakásvásárlás költsége). Másodszor az ez után keletkező adóból levonható a lakáseladás előtt 12 hónappal, illetve a lakáseladást követő 5 évben lakáscélú felhasználás. Az adózandó jövedelem csökken, ha 5 évnél hosszabb ideig volt a tulajdonodban a lakás, mégpedig a 6. évtől kezdődően évente 10%-kal.
10. Szapi (válaszként erre: 5. - Beaker)
2007. okt. 14. 23:08

Ismeretségi körben tavaly nov.ben kelt egy ház. Az idén beadott bevallásban nem szerepelt, de még ez év novemberében új bevallást kell beadni, amiben csak ez a tétel szerepel. Ezeket a dolgokat könyvelő intézi.

Úgy tudom, ha egy év alatt nincs belőle újabb ház, akkor szja-t kell fizetni. Ha később lesz belőle ingatlan, akkor ezt az szja-t vissza lehet igényelni.

Jobban szeretem a tiszta dolgokat, ügyvéd és könyvelő segítségét kérem, ha jogi kérdéseim vannak.

9. virgilius (válaszként erre: 8. - Franszoal)
2007. okt. 14. 23:02
Tök mind1, mikor épült, az számít, mikor került a tulajdonunkba...
2007. okt. 14. 22:32
ha több mint 15 éve épült az eladott ház a befolyt összeg után nem kell adozni, üdv . ado szakértő
2007. okt. 14. 21:04
6. virgilius (válaszként erre: 3. - Kobagabi)
2007. okt. 14. 20:35

Szia, én

úgy tudom, hogy magához a bevalláshoz nem kell csatolni számlát egyáltalán, se szerződést, de ha pont behívnak ellenőrzésre, akkor viszont mindent az utolsó fillérig számlával kell igazolni. Amúgy bármit el lehet számolni abból, amit írtál, meg ügyvédi költség, meg illeték is talán, de mindent igazolni kell, ha rákérdeznek.

5. Beaker (válaszként erre: 4. - Szapi)
2007. okt. 14. 20:30
Szia! Azt nezd meg jol, hogy pontosan hogyan van ez az egy ev, mert en ugy hallottam, hogy azonos adoevben kell elkolteni a penzt, tehat dec.31-ig!Amugy sztem az apeh honlapjan, ahol magyarazzak mindig az szja bevallast talan talalsz vmi segitseget.
2007. okt. 14. 20:00
Nem nagyon értek hozzá, de azt tudom, hogy az eladás után egy év alatt kell új lakást venni. Ha addig nem vettél, akkor kell adózni. Van csökkentő tényező is, a régi lakás hány évig volt a tiéd. Pontosan nem tudom, hogy hány év után kezd el csökkenni, évente tíz százalékkal, az az összeg, amit az új lakásvásárlásra kell fordítani. Ezt a személyijöv. adó bevallás kitöltési útmutatójában megtalálod. Egy jó könyvelő biztosan többet tud segíteni, mint én.
2007. okt. 14. 19:00

Ja! És mivel kell mindezt igazolnunk!!! Elég-e pl. feléről számla, a másik feléről pedig részletes felhasználási leírás saját kezűleg?!

Segítsetek kérlek benneteket!

2007. okt. 14. 18:59

Sziasztok!

Most állunk lakáseladás előtt, de közben újat építünk! Az eladott lakás árát nem tudjuk teljes mértékben az építkezés költségvetésébe szorítani! Kérdésem: A költségvetésen kívül milyen más dolog van, amire elszámolhatnánk a pénzt? Pl.: gázcsonk, kerítésépítés, bútorzat, vízbekötés és ilyenekre gondolok!

2007. okt. 14. 18:57
Tudna valaki abban segíteni, hogyan lehet lakáseladásból származó jövedelmet úgy elszámolni, hogy ne kelljen adózni utána?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook