Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Hogyan kezdjem a családfa kutatást? fórum

Hogyan kezdjem a családfa kutatást? (tudásbázis kérdés)


24. gmh11
2008. szept. 12. 22:10
sziasztok én a maczalik családot kutatom,tud valaki segíteni?
2008. júl. 23. 16:37
Rokonoknál majd levéltárban.
2008. jún. 30. 17:33
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, mert nagyon kezdő vagyok de már régóta érdekelnek a gyökereim. Elég különleges és ritka a családnevem, ezért lennék kíváncsi az eredetére. Idősebb rokonok szerint őseink németországból telepedtek be, ami elég valószínű, mert a környék, ahol éltek, német telepeseket fogadott be. Ám sem konkrét sem megközelítő évszámot nem tudunk, sőt nagyjából semmit sem. Nem tudom hol kezdhetném a kutatást, a legtöbb rokon ma már külföldön él vagy elhunyt. Anyakönyvi hivatalnál vagy levéltárnál kellene próbálkoznom? Az interneten keresztül lehetséges? Nem tudom, hogy foghatnék hozzá. Kérlek segítsetek! Köszi, Dóri
21. Donyta
2008. jún. 24. 14:10

Szia!

Én egyszer nekikezdtem, és igaz tudtam ki volt az ősöm. Fel is tudtam egy darabig vezetni, majd kidobta, hogy melyik város irattárában lehet lekérni az adatokat. Tudtommal pénzbe kerül a további kutatás, de ha fontosnak tartod, nem vészes!

2008. jún. 24. 14:09
Szia! Amikor én csináltam, akkor nagyszülőkig ugye ott vannyak a személyik. Utána pedig a halotti anyakönyvi kivonatok. Ha minden kifújt, akkor templom, keresztelőkönyv, napló. Meg fogsz döbbenni, mennyi adat van azokban :D Kisebb falvaknál még az is benne van, ha betelepült a faluba, hogy mikor, miért stb.
19. o.andi
2008. jún. 24. 14:07
várom a tanácsokat hoxások!!!
18. esztella100 (válaszként erre: 16. - Solder)
2008. ápr. 14. 07:13
És gondolom sok idő is kell hozzá!
2008. ápr. 13. 23:52
Én nem rég kezdtem bele a családfám feltérképezésébe. Bár még sok mindenki hiányzik, de azért jól haladok. A családfám itt megtekinthető: [link]
16. solder (válaszként erre: 11. - 0c89f979f8)
2008. jan. 31. 20:49

Kedve PannikaM!

Bármit is gyűjtöttél össze, nagyon szép és becsülendő. Én 10 éve csinálom "fellángolásos rendszerben" és egész szép dolgokat találtam. Nem kell utazgatni, mert nem feltétlenül érdemes. Az Országos Levéltár mikrofilm tárában minden vallási felekezet valamennyi fellelhető anyakönyve (a jelenlegi Magyarországról teljes egészében, a Történelmi Magyarország vonatkozásában a zömében magyarlakta településekről) ingyen(!) hozzáférhető és nagyon segítőkészek. Találhatók összeírások betelepítési okiratok, nemesi tabellák stb. stb...Csak nagyon sok türelem kell hozzá. Solder

15. petrikek (válaszként erre: 11. - 0c89f979f8)
2007. szept. 9. 19:58
Csak? Hát szerintem ez elég szép teljesítmény, így, hogy magadtól csináltad. Nekem egyik ismerősöm "szakértő" segítséget vett igénybe. Fél millió forintnak föle volt, igaz 1700-as évek végéig (azt hiszem) sikerült visszavezetni a családfáját. Érdekes történetek és fotók is kerültek elő és le is írták (rajzolták) neki szépen. Egy szobát beterített kiterítve (inkább jó széles volt, mint "magas").
14. Svajcsik Ida (válaszként erre: 11. - 0c89f979f8)
2007. szept. 9. 16:32

Kedves PannikaM!Engem nagyon is érdekelne ez a program, ha még aktuális az ajánlatod. Előre is köszönöm.


üdv.Svajcsik Ida

2007. aug. 28. 21:17

CSALÁDFA A VILÁGHÁLÓN


Ajánló


Honnan jöttem, ki vagyok? - ezeket a kérdéseket minden gyerek felteszi a szüleinek. Kik voltak az őseim, a nagy-, a déd-, az ükszüleim? - sorjáznak az újabbak. A szülők pedig válaszolnak, amennyire emlékeik alapján erre képesek.


A múlt feltárásához nagyban hozzájárul a családi emlékek feldolgozása, a honnan származom kérdésének megválaszolása. Ha generációkra visszamenőleg képes vagyok felsorolni családom tagjait, származásom történetét, akkor már megismerhettem a közel- és távolabbi múlt számomra oly fontos szeletét. S akkor a tágabb környezet, a kisközösség, s a nemzet története is fontosabb lesz számomra.


A programot ezzel a céllal fejlesztettük ki az Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Programja keretében. Használója a személyiségi jogok tiszteletben tartásával megalkothatja saját családfáját, és ami ennél sokkal fontosabb: képet kaphat családja történetéről, megörökítheti írásos, tárgyi és szóbeli emlékeit, s így közelebb kerülhet múltjához. Az összeállítás ugyanis komoly munka: kutatás és sok-sok kérdezősködés eredménye, s ezek alapján feltárul egy - vagy éppen több - család története, előbukkannak az emlékek. S akkor talán az összeállító is többet tud majd saját magáról.


A program minden használójának sikeres múltfeltárást kívánok:


Magyar Bálint

oktatási miniszterwww.csaladfa.emlekezet.hu


A program sikerét bizonyítja a hozzá kapcsolódó Fórum kihasználtsága. Itt nemcsak a levéltár munkatársa segít azoknak, akik elakadnak, de a fórumozók egymásnak is adnak jó tippeke, megosztják egymással az elért eredményeket.

2007. júl. 29. 15:49

Igen devan katolikus van reformástus

akkor úgy rva evangélkus kálvi? vagy Kálvi református van vagy Lutheri ez az envangélikus

vannak ilyen szakemberek is

akik ezzel fogalkznak

2007. máj. 18. 18:57

Én is belekezdtem régen a családfám lejegyzésébe, de nem fejeztem be. Először az idősebb rokonokat kérdezgettem, náluk keresgéltem régi iratok után. Ez után következett volna a valódi kutatás: önkormányzatok, egyházmegyék, levéltárak megkeresése. Sajnos erre már nem került sor, mert egyetemre mentem. Ma is messze lakok az otthonomtól, így nem valószínű, hogy bármikor elkészül a családfa. "Csak" 1867-ig jutottam.

Tudok viszont ajánlani egy családfatervező-programot, ha érdekel valakit szóljon!

10. sello5
2007. márc. 28. 17:19
talán a gyökereknél
2007. márc. 11. 05:52

Az osok vallasa szerint az adott egyhazhoz erdemes fordulni, ok segitenek. Fontos lehet utanajarni a helytorteneti irasoknak is, hatha emlitest tesznek csaladokrol, csaladnevekrol a helysegben.

Nekem az 15.szazadig visszamenoleg van csaladfam, azert jo erzes tudni, az oseim es osanyaim nevet, csaladneveit, aztan a folytatast oda biggyeszteni :)

A ferjem viszont egy mazlista, a dednagyapjarol tobb konyv is megjelent, nemreg a Time egyik cikken vigyorgott amit rola irtak. A csaladjat is kivesezik a konyvek.

2007. márc. 6. 20:44
Úgy gondolom Coolmanus és suani által javasoltak szerint kellene keresgélni.Kíváncsi lennék arra hol tartassz a kutatásban?
2007. márc. 6. 18:56

Levéltárban, ahol éltek a templomban a keresztelési adatokat esetleg megmutatják, idősebb rokonokat kérdezgethezted...

Ilyesmi, gondolom!

2007. febr. 19. 21:16

Szülők, nagyszülők szülőhelyén az egyházi anyakönyvekben, ha tudod a körülbelüli szül. idejüket, vallásukat.

Rokonoknál keresgélni régi iratok között születési akvi kivonatok, halotti akvi kivonatok, házasságlevelek, keresztlevelek után.

A múlt század negyvenes éveinek eljén sajnálatos ismert okok miatt mindenkinek igazolni kellett származását, ebből az időből rengeteg akvi kiv. másolat maradt fenn.

Ird meg, ha sikerrel jártál:)))

2007. febr. 13. 18:50
A levéltárat ajánlom.
2007. febr. 12. 15:53
Próbáld az önkormányzatnál,anyakönyvvezetőnél(esetleg segíthet).
2007. febr. 12. 15:45
kérdezgess a családpdban hogy hol laktak ezelött ott biztos ismerik a nagyszüleidet vagy a szüleidet és talán valamit megtudsz a családodról!Sok sikert hozzá!!
2007. febr. 12. 15:42
Hova valósiak a szüleid, nagyszülők eredete...
2007. febr. 12. 15:41
Hogyan kezdjem a családfa kutatást?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook