Egy szinte lakhatatlan házban vagyok (beszélgetés)
A szülőtartásnál is megtagadhatja a gyerek ha a saját megélhetését veszélyezteti.
Egyébként jól nézne ki az akinek lusta, dologtalan, tohonya ingyenélő gyereke lenne.
Olvastam pár éve egy cikket azt hiszem Olaszországban volt, hogy az anya bírósághoz fordult mert a fia nem volt hajlandó dolgozni, ott lakott és az anyja nyakán lébecolt. Megnyerte a pert. Részletekre nem emlékszem.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.)
4:199. § – A szülő tartási kötelezettsége nagykorú gyermekével szemben
A Ptk. 4:199. § teljes szövege:
(1) A szülő tartásra köteles nagykorú gyermekével szemben, ha a gyermek:
önhibáján kívül nem képes önmagát eltartani,
és a tartás nem veszélyezteti a szülő megélhetését.
(2) A szülő nem köteles nagykorú gyermekét eltartani, ha az:
a tartásra érdemtelen, vagy nem tanúsít megfelelő magatartást, például nem működik együtt, visszaél a helyzetével.
(3) A szülő nem köteles nagykorú gyermekét eltartani, ha a gyermek:
munkavégzéssel vagy más módon képes lenne magát eltartani, de ennek nem tesz eleget.
Mit jelent ez gyakorlatban?
A szülő NEM köteles eltartani olyan nagykorú gyermeket, aki nem tanul, nem beteg, nem akadályozott, és nem hajlandó dolgozni.
A tartási kötelezettség csak akkor áll fenn, ha a gyermek önhibáján kívül (pl. betegség, fogyatékosság) nem tud gondoskodni magáról.
A szülő megtagadhatja az eltartást, ha az a saját megélhetését veszélyeztetné.
Miért zavart el az anyád? Milyen házban vagy? Kié a ház?
Dolgozol? Testvéred, nagyszüleid, rokonok?
És talán ez is segít, van neted, telefonod... kérj segítséget !
Hajléktalan-ellátó diszpécserszolgálat (országos!)
Ha valaki nem tudja, hova forduljon, és nincs pontos település megnevezve, akkor érdemes a regionális diszpécserszolgálatot hívni, ők:
segítenek lakóhely vagy tartózkodási hely alapján megtalálni a legközelebbi segítő pontot,
segítenek, van-e aznap szabad férőhely zuhanyzáshoz, szálláshoz, ételhez.
Regionális diszpécserszolgálat (0–24):
06 1 338 41 86 vagy
06 20 263 88 89
Szociális ellátások ügyintézése (járási hivatalok, családsegítők)
Ha nem hajléktalan, de átmenetileg krízishelyzetben van:
Családsegítő szolgálat is segíthet kríziskezelésben, alapvető higiénés támogatásban.
Járási hivatal megítélhet átmeneti segélyt, ha teljesen forrás nélkül van az illető.
Hogy tanácsot is adjak.
Ha működik a gáztűzhely teteje, akkor azon tudsz élelmiszert sütni, főzni. Vizet melegíteni mosakodáshoz, tisztálkodáshoz.
Építkeztünk 2 égős gázrezsóval oldottam meg a főzést, tisztálkodást 2 gyerekkel. Úgy, hogy a szomszédunk adta a vizet.
Egyszer elment a gáz a házban, nem volt villanyrezsóm, a gyerekeimnek a vasalótalpán készítettem vacsorát.
Ha kedvesen kéred a szomszédokat, ha ismernek, ha nem a bajban 100% segítenek.
A bajban sok ember segít, az emberek alapjában nem rosszak, ha viszont senki nincs aki segítsen, rokon, barát, kolléga, szomszéd, akkor magadba kell nézned, mi a gond?
Magyarországon a szülő csak kiskorú gyermeke esetén köteles eltartani, illetve akkor, ha a nagykorú gyerek még tanul (nappali tagozaton) vagy egészségügyi okból képtelen önálló megélhetésre.
Ha ezek nem állnak fenn, tehát a gyermek felnőtt, egészséges, és nem tanul, akkor a szülő nem köteles sem eltartani, sem lakhatást biztosítani.
A rendőrség sem vihet vissza senkit "erővel" a szülői házba, ha azt a szülő nem engedélyezi. Ez már nem jogi, hanem emberi kérdés, fájdalmas, de jogilag világos.
Ha a felnőtt gyermek valóban bajban van (pl. mentális nehézség, kilátástalanság), akkor fontosabb lehet az érzelmi támogatás vagy segítség keresése, mint a vita.
AI összeszedte...
"A magyar polgári törvénykönyv kimondja, hogy a szülő köteles eltartani a kiskorú gyermekét, de a törvény alapján felnőtt gyermekkel szemben is fennállhat tartási kötelezettség, amennyiben a gyermek önhibáján kívül rászorulóvá válik."
Márpedig, ha nincs lakhatása az rászoruló.
Menj haza! Rendőrökkel. Ha ott van a bejelentett lakcímed, akkor nincs olyan, hogy anyád elzavar. Meg mi az, hogy "elzavar"? Felnőtt ember vagy nem? Állj ki magadért!
Ha nem tagadott meg/ki, akkor köteles téged tartani is.
Vidd be a munkahelyedre! Valamennyit biztos eltudsz helyezni ott is, vagy a kollégák.
Esetleg, ahol éltél anyuddal a szomszédok is talán segítenének.
Nem tudok tisztálkodni, a wc alig működik, nem tudok sütni, csak a gáztűzhely teteje működik, mosni sem tudok. (Az anyám elzavart otthonról.)
Itt van nálam egy nagy táska fagyasztott élelmiszerem, van benne mindenféle dolog, fel fognak engedni hamarosan, viszont nem tudom elkészíteni őket. Boltba már csak reggel tudok elmenni, de nehéz lesz, mert beteg a lábam és a bolt több, mint egy óra gyaloglás. Egy rossz mikró van itt, működik, de nagyon berreg, szerintem abban nem lehet pl. fasírtot sütni. Vagyis még nem próbáltam. Nem szeretném ezt a sok ételt kidobni. Senkinek sem tudom odaadni, nem ismerek itt senkit. Állat is van velem. Neki mindene megvan. Mit tegyek? (Anyámmal nem tudok egyezkedni, közveszélyes bántalmazó.)
További ajánlott fórumok:
- Hétfőtől munka nélküli vagyok...aki szintén ilyen helyzetben van..írjon..hogyan tovább?
- Szinte képtelen vagyok meginni bármilyen vizet! (legyen az csapvíz, ásványvíz, forrásvíz...)
- 12 hetes terhes vagyok, tegnap óta eszméletlen viszket ott lent szinte már sebesre vakartam, mit tegyek?
- A béta HCG szintem 5 mU/mol, terhes vagyok?
- Régen sokat rosszalkodtam, ma már szinte angyal vagyok
- Hálapénz: Pár nap múlva fogműtétem lesz egy kórházban és gondban vagyok, hogy elötte vagy utána és hogy mennyit?