Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Hogyan győzhető le az alkoholizmus? fórum

Hogyan győzhető le az alkoholizmus? (beszélgetés)

❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯
1193. judith.budapest (válaszként erre: 1191. - Szöszi71)
2013. ápr. 18. 14:15

Szia Szöszi!

Az ajó ebben, hogy saját maga is próbálkozik!

Nagy lépés számára indig az önmegtartóztatás, de esendő, mint mindenki más, csak ő ebben.

én i sszorítok, hogy az sokáig így maradjon!

Puszi

1192. bárányka (válaszként erre: 1191. - Szöszi71)
2013. ápr. 18. 09:04

Szia!

Ez jó hir, igy is maradjon!:)

1191. szöszi71
2013. ápr. 18. 08:45

Sziasztok!

Szép verőfényes napot mindenkinek! :)

A párom a héten nem volt a piás haveroknál. Hát...nem bízom benne, hogy ez így is marad, hisz már ezer példa volt rá, hogy nem tartott sokáig a dolog nála.

1190. bárányka (válaszként erre: 1189. - Cila1978)
2013. ápr. 18. 08:31

Szia!

Mielőbbi gyóügyulást kivánokj!:):)

1189. Cila1978
2013. ápr. 17. 23:58

Sziasztok, ki hogy van?

Én hosszas agónia után éppen egy torokgyulából jövök ki.

Nagypuszi NektekC

2013. ápr. 12. 14:00
Én nem vagyok híve, hogy egy kapcsolatot rögtön az első problémánál meeg kell szakitani. De mikor valaki a párja mellett nem élheti a saját életét, mert az ital mindenhova beférkőzik, hát nem is tudom............
1187. newoman (válaszként erre: 1186. - Judith.budapest)
2013. ápr. 12. 07:25
Kedves Judith,ugyanezt éreztem én is,amikor még együtt voltunk az alkoholista párommal:az én életemet is az alkohol határozta meg.Eleinte veszekedtem vele,hol szelíden,hol erőteljesebben,hogy hagyja abba az ivást.Ilyenkor én voltam a veszekedős,az összeférhetetlen.De ekkor még erős voltam.Aztán stratégiát váltottam:elfogadtam az alkoholt,nem szóltam érte.Ha szüksége volt rám a páromnak,ott voltam mellette,ha épp az alkohol miatt nem,akkor magányosan üldögéltem.Az alkohol irányította a kapcsolatunkat.Az elfogadás,a sérelmek lenyelése oda vezetett,hogy a munkámban sem tudtam érvényesíteni önmagam.És vezető vagyok!Egy év alatt a fejemre nőtt az engem addig tisztelő csapatom,és egy nap azt vettem észre,hogy a helyettesem irányít!!!Rossz döntéseket hoztam,csak hogy ne kelljen konfliktusokat vállalnom,és ez egyértelműen a párkapcsolatomból adódott!A párom eközben hetekig nem ivott,akkor azt hittem,ez a megoldás.De a legelső problémánál (nem kapott meg a vállalkozása egy munkát) a pohár után nyúlt,és odalett a stratégiám.Majdnem az egzisztenciám ment rá az alkoholra.Hála Isten az utolsó percben szakítottam vele,pedig már együtt éltünk.Azóta helyre hoztam önmagam,megerősödtem,és alakul egy gyönyörű,tiszta új párkapcsolatom is.A volt párom visszaesett,ürügy a szakításunk.De már nem érdekel,ott voltam neki segítségnek,lehetőségnek.
1186. judith.budapest (válaszként erre: 1185. - Cila1978)
2013. ápr. 12. 06:30

Köszönöm Cila!

Olyan jó, hogy vagytok, írtok önzetlenül!

Egyre jobban megértem a dolgot, hogy elnyomásban élek, amit egy alkoholista rám nyom, én igyekszem mindenben megfelelni neki, ezt viszem magammal amunkahelyre, és ott is ritkán állok ki magamért, és megteszek olyat más kedvéért, amit ha volna elég erőm, önbizalmam, bizony nem tenném meg, mert előre látom, hogy nem jó, és a munkámat is lehúzza, hát itt gyűrűzik be a férjem takargatott iszákossága és taposása a mindenapjaimba....

aztán néha kitörök, mint a vulkán, mint itthon, de az megint nem jó..

most, hogy hónapok óta nem tud inni, kezdem visszanyerni a személyiségemet, az erőmet, és nagyon úgy érzem, ha visszaesik, már nem tűröm, mert lassan felőröl, és én sem leszek teljes értékű, csak vergődő ember...

Köszönöm nektek, hogy vagytok! Erőt adtok! Nem pusztába kiáltott szó, amit írtok, és többször is le kell írni, hogy megfoganjon!

1185. Cila1978
2013. ápr. 11. 22:20

Sziasztok, régen voltam itt:

gyógyuló alkoholista gyógyuló hozzátartozója vagyok.

Nekem az a tapasztalatom, hogy ez egy nagyon kegyetlen, nagyon alattomos, és iszonyatos erejű betegség.

Van itt valaki, akinek nem tört bele a bicskája?

Mert nekem beletört.

Nagyon lassan alakul ki az alkoholbetegség, és nagyon lassan gyógyul. Évekről beszélünk.

Amikor elmentem segítséget kérni - nota bene, magamnak - még nem is gondoltam, mibe keveredek :)

Ez 5 és fél éve volt.

És azóta is egyre többet tanulok erről a betegségrendszerről.

Judithnak üzenem: van A.A-s barátom, aki másfél évig járt úgy gyűlésre, hogy ivott, és aztán egyszer csak átlendült a holtponton, most már 6 éve nem iszik. Nagyon furcsa lehet, hogy a párodnak látszólag nem segített, de hidd el, az ivás időszaka alatt is fejlődhetnek. És még így is jót tehet nekik a gyüli, ne veszítsd el a reményt.

Al-Anon: 60 éve működik, és hatékony.

Ma már a tájékozottabb terapeuták is oda küldik a hozzátartozókat komplementer terápiaként.

A kórházi Minnesota-modellben gyógyulni akaró alkoholistát (nézzetek utána a szigetvári és a debreceni kórház speciális terápiájának, ide küldhetitek az alkoholbetegeteket, ha készen áll rá) csak akkor veszik fel, ha a hozzátartozója elmegy a terápiás és a lakóhely közelében levő Al-Anon gyűlésekre.

Szinte kötelezőnek nevezhető olvasmány:

Deviáns alkohológia.

Ha nem tudod beszerezni, de érdekel, írj az emailcímemre, hátha tudok segíteni.

1184. jozsi.38
2013. ápr. 11. 18:56

ez egy idézet a mai mediből, ezért lehet hogy fejemet veszik itt is és ott is :)

gondolkodtatónak szánom

1183. jozsi.38
2013. ápr. 11. 18:54

„Szabadítsam meg magam attól az illúziótól, hogy majd pont én leszek az, aki legyőzi a betegséget, amitől az alkoholista szenved. Nincs szükség más betegségétől szenvednem, ha hajlandó vagyok magam számára elfogadni a segítséget. Ez közvetlen segítséggel van az alkoholistára is.”

Az Al-Anon új tagjai gyakran kérdezik, hogy miért iszik az alkoholista. Sokkal jobban szeretnék ennek a miértjét megtudni, mint azt, hogy ők miért engedik meg azt, hogy egy megrögzött iszákos oly erős romboló hatással legyen rájuk.

1182. jozsi.38
2013. ápr. 11. 18:31
már annyiszor leírtam, hogy hol tudnak segíteni abban, hogy te válktozhass. csak ezzel tudod segíteni, ha te változol. kiállsz magadért és nem a párod dolgával foglalkozol, hol jár, mit csinál, kivel van stb. valamint a te érzéseidet nem az ő hangulatától teszed függővé, illetvenemkellenebefolyásoljon az ivás. ettől kellene függetlenítened magad, és erre jó az Al-Anon
1181. szöszi71 (válaszként erre: 1175. - Jozsi.38)
2013. ápr. 11. 13:55

Igen, tudom, hogy ez egy betegség. Én nem bántom érte, nem mondok rá semmit. Szívesen segítenék is neki, ha engedné. Mit kell még tennem?

Én mit változzak? Írd le légyszi!

1180. bárányka (válaszként erre: 1175. - Jozsi.38)
2013. ápr. 11. 13:49
Szöszi reménykedik.....hm.......
1179. szöszi71 (válaszként erre: 1178. - Judith.budapest)
2013. ápr. 11. 10:59

Szia!

Sajnos a párom nem akar segítséget kérni. Én már mondtam neki, de olyankor felhábodorik. Tudod, így csak ront a saját és a közös életünkön is. Most, hogy megint így van nekem is rossza közérzetem tőle. Tegnap nem szóltam hozzá és nem mentem elé köszönni ahogy szoktam. Megjegyezte, hogy valami rosszat tett? Erre azt mondtam, hogy nem tudok róla. Tudtam, ha mondok bármit is akkor abból vita lett volna és támadt volna.

2013. ápr. 11. 09:11

Szia Szöszi!

Az én férjem járt AA-ba, jó sokáig, de mellettük is ivott. Nagy rabság ez, pedig ő is többször mondta, hogy abba kellene hagynia, mert már ő unja az egészet. Látod vannak pozitív vissza jelzések. Jó lenne rávenni, hogy kérjen segítséget és te támogatni fogod a harcában. Ehhez mit szólna? Megmagyarázni neki, hogy semmivel nem jobb az élete ha iszik, akkor minek? Ez a legnehezebb.

Szia Bárányka! Éljük a hétköznapok életét, nem iszik a férjem, mert nem jut hozzá. Nem érzem, hogy sokkal jobb lett a házasságunk, de nyugodtan alszom, nincs görcs bennem, hogy piásan rámzuhan, hogy éjjel hány, akár az ágyba is, vagy bepisil.

Az ápolónői szerep megszünt, ez nagyon jó, több időm van magamra, de a közös programok, és legyen az egy bevásárlás, már fáraszt vele. Viszont a húsvét nagyon jól telt, kártyáztunk, sokat nevettünk, kulturáltan telt.

1177. 9a80544a9c (válaszként erre: 1171. - Szöszi71)
2013. ápr. 11. 09:11

Igen, a nejem mentette meg az eletemet azzal, hogy elhagyott. nagyon jellemzo forgatokonyv a jozanul elo alkoholistaknak, hogy meg kell elniuk/elnuunk egy melypontot annak redekeben, hogy rajojjunk, valtoztatni kell az eletunkon.

Ezt a cikket ajanlom elolvasni, nekem ez nyitotta fel a szememet.

[link]

ha a ferjed is elolvasna...nem tudom el tudod-e erni nala.

1176. 9a80544a9c (válaszként erre: 1174. - Szöszi71)
2013. ápr. 11. 09:07

jozsinak igaza van. nem fogja tudni onmaga megoldani a ferjed. segitseg kell. de amig o inni akar, es nem latja be, hogy ez igy neki rossz, sajnos semmi nem fog tortenni.

nekem mas az eletem miota nem iszok. azzal mindig tisztaban voltam, hogy bajom van az itallal. ket dolgot kellett magamban rendbe rakni.

1. egy kortyot sem ihatok

2. lehet elni ivas nelkul.

ezek az egyszeru mondatok mire jelentessel teltek meg...pedig olyan aprosag lenne az egesz. de az alkohol nem engedett. a ferjedet sem engedi.

ahol ti laktok nincsen AA csoport? az interneten ra tudsz keresni.

1175. jozsi.38
2013. ápr. 11. 09:03

szösz drága, te sosem tanulsz :(

az alkoholizmus egy betegség, és a te kedvedért nem fogja letenni a büdös életbe. tetszik-nem tetszik, ez van.hibáztathatod a haverokat, bárkit, de ha te nem változtatsz magadon, ő sem fog változni. már annyiszor leírtam de semmi értelme leírni újra, úgy látom.

1174. szöszi71 (válaszként erre: 1172. - Bárányka)
2013. ápr. 11. 08:36

MInden hiába, ismét a piás haverok a fontosabbak. Munka után ők az elsők. A csoda 3 hétig tartott. :(

Bejön a jó idő akkor így lesz a sorrend: motor, pia, én.

2013. ápr. 10. 18:27

Szevasztok!

Mi ujság veletek?

Mindenki jól van?

1172. bárányka (válaszként erre: 1171. - Szöszi71)
2013. ápr. 10. 16:49
Szöszi! Szurkolok, hogy igy legyen!:):)
1171. szöszi71 (válaszként erre: 1170. - 9a80544a9c)
2013. ápr. 10. 08:37
Az nyitotta fel a szemed mikor a feleséged elhagyott? Jó, hogy elmentél pszichológushoz és Ő küldött oda ahol melletted álltak és segítettek. Eltudom gondolni mennyire jó mióta nem iszol. A páromnál is az a baj, hogy ha elkezdi akkor még több és több kell neki. Volt úgy, hogy (néha még van is) egy nap 10 üveg sör, mellé feles és bor. Másnap semmi baja tőle. Tegnap szerencsére nem ivott egy kortyot sem és bízom benne, hogy ma hazafele jön és nem tér be megint a piás haverokhoz mint ahogy tegnapelőtt tette.
1170. 9a80544a9c (válaszként erre: 1169. - Szöszi71)
2013. ápr. 10. 08:10

hu, menniy krdes. koszonom az elismerest, nagy munka van benne. hogy volt nekem? a csalad nem segitett. a nejem alhatarolodik tolem, azt mondja, az az en ugyem, neki nincsen hozza semmi koze. el is hagyott. de jol tette, megmentette az eletemet vele. engem a pszihologus kuldott el az AA-ba, ok segitettek. illetve csak utat mutattak. szerencsere en nem jutottam el meg oda, hogy itallal kelljen a napot inditanom. nem midnen nap ittam, csak mikor belekezdtem, olyankor nem birtam megallni.

milyen erzes a 9 honap? eletemben nem ereztem magam ennyire jol. soha elotte. miota nem iszok onmagammal is rendben vagyok, nem gyulolom magamat, igy tudok foglalkozni az eletemmel. sajnos az ital nagyon megnyomoritja a beteget, testileg, lelkileg.

1169. szöszi71 (válaszként erre: 1168. - 9a80544a9c)
2013. ápr. 9. 14:18

Gratulálok, hogy letudtad tenni! :) Te legalább beismerted, hogy segítségre van szükséged, de a párom nem látja be. Tudja, hogy baj van vele, de nem kér segítséget. Én pedig szívesen segítenék neki, ezt már mondtam is.

Neked a család segített? Te kérted a segítséget, vagy ajánlották és elfogadtad?

Ehhez az egészhez tényleg hatalmas erő kell, hogy elfogadjam.

Milyen érzés 9 hónapja ital nélkül?

1168. 9a80544a9c (válaszként erre: 1166. - Szöszi71)
2013. ápr. 9. 13:45

Sajat erobol nem tudja a parod megoldani a jozansagot. Azert irtam, hogy a forum cime eleve hibas, mert legyozni - erobol - nem lehet az alkoholizmust. Segitsegre van szuksege. En megkaptam es 9 honapja jozanul elek. Egyedul nem tudtam volna megcsinalni.

Telejsen igazada van, kutyabol nem elsz szalonna, aki egyszer alkohol beteg lett, az orokre az is marad. De ehhez hatalmas ero kell, hogy ezt elfogadjuk. A tehetetlenseget...nagyon nehez.

1167. a94ac54e89 (válaszként erre: 1164. - Pista55)
2013. ápr. 9. 11:42

Én voltam, aki bántotta.

Pedig még véletlenül sem bántásnak szántam.

Csak gondoltam, az nem sok eredményre vezethet, ha egymás vállára borulva sírunk, meg nyavalygunk.

A csernusos teráoiában hiszek: ha valaki elszégyelli magát, az már fél eredmény.

Amúgy meg ki- be ugrált más - más nickneveken, ő maga sem tudta, mikor kinek mit válaszolt.

Sajnálom szegényt, de van az a mondás: ne halat adj, ha éhes, hanem tanítsd meg horgászni.

SENI nem érti ezt meg, amíg Ő MAGA nem akar változtatni, csak sajnáltatja magát.

1166. szöszi71
2013. ápr. 9. 11:01

Sziasztok!

Azt hiszem a múltkor elkiabáltam a dolgokat, hogy a párom egész héten nem iszik és hétvégén is keveset. Hát....tegnap megint később jött haza, megint sörözni volt a szokásos helyen. :((( Hát....eddig tartott???????????? Nem is tudom leírni mit érzek, de nagyon rossz. "Kutyából nem lesz szalonna." ???

1165. bárányka (válaszként erre: 1164. - Pista55)
2013. ápr. 9. 08:46
Nem, nem!:):)
1164. pista55 (válaszként erre: 1163. - Bárányka)
2013. ápr. 8. 21:55
Nem én bántottam tán meg? Ha így van elnézést kérek tőle, nem akartam!
❮❮ ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook