Hipofízis adenoma (beszélgetés)
Szia
Csak a kontrasztos.
Nekem rettentően magas volt a prolaktin szintem, inzulinrezisztencia is társul mindehhez.A prolaktin szintje a policisztás ovárium szindrómánál (PCOS) is magas, főleg a ciklus második felében - gyakran ez a típusú hormonzavar a PCOS első jele. Bromocriptint kaptam rá, 1000 ng/ml ról vitte le 2 hónap alatt 67,3 ng/ml-ra. Ez egyénenként,ki hogyan reagál rá, változik, valakinek pl emeli a prolaktin szintjét a gyógyszer.
A hormonszintet vérvételből határozzák meg, emellett az agyalapi mirigyet CT-vel vagy MRI-vel vizsgálják. Egyébként már terhes voltam, de nem tudtam róla, az is kiválthatja a magas prolaktin szintet (A terhesség alatt a megnövekedett ösztrogén- és progeszterontermelés a prolaktinszintet is akár 10- vagy 20-szorosára emelheti.), egyébként érdemes az okát kivizsgáltatni. Azért fontos, mert az agyalapi mirigy a látóideg mögött helyezkedik el, ha pedig nagyon megnagyobbodik, akkor elkezdi azt nyomni, ami vaksághoz vezet. Mivel az agyalapi mirigy a prolaktin mellett pajzsmirigyhormont, mellékvesehormont, nemi hormonokat is termel, ezeket a műtétet követően gyógyszeresen kell adagolni a betegeknek pl.Nekem merckformin (inzulinrezisztenciára szedett gyógyszer) mellett is 700 ng/ml volt mindig (3*500g). Most majd a szoptatás miatt le kellett állítani, viszonylag későn egyébként,majd 6 hónaposan (3.nál javasoljákaz elhagyást). Rosszullétekről annyit,hogy negyeddel kezdtem majd felet szedtem esténként és 12kg-t fogytam terhesség mellett nulla étvágy, és minden kijött amit megettem.
Most akartam írni, hogy van rá fórum, de láttam, hogy írtál oda is. Olvasd vissza, felesleges volt új fórumot nyitni.
Mérettől és a tünetektől függ, hogy műtik-e.
Gyógyszeres kezelés is van.
Bromocriptin az első, amivel próbálkoznak. Ha nem bírod (sokan nem bírják), akkor szakorvos felírja a Norprolac-ot. Ha ez sem válik be, akkor van egy 3. gyógyszer, de az engedélyeztetni kell évente.
Nekem enyhén emelkedett prolaktin szintem van/volt. Nem egyértelmű, hogy adenoma miatt van, de szedtem gyógyszert terhesség előtt/alatt.
Kinek van/volt ilyen betegsége?
És kinek milyen tüneteket okozott?
És csak műtét a megoldás rá ?