Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Házi sajt 2 recept

Házi sajt 2 recept

A Házi sajt 2 hozzávalói:
1 l tej
50 dkg túró
5 dkg vaj
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só


A Házi sajt 2 elkészítési módja:
A tejet keverjük össze a túróval és kezdjük melegíteni. Nem kell felforralni, csak addig melegítsük, amíg a tej összemegy és savóssá válik. Ekkor szűrjük le sűrű szitán. Itt az első és legfontosabb pont, hogy befolyásoljuk a végeredményt. Ha nagyon szárazra lecsöpögtetjük, akkor kemény sajtot kapunk. Pont ezért kell a tejes forralás is, mert a legtöbb túró önmagában túl száraz. Ha már nem forró, csak kézmeleg, olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a lecsöpögött túrót, a tojást, a sót és a szódabikarbónát. Közepes lángon melegítsük, közben szorgosan keverve, hogy le ne égjen. Látni fogjuk, ahogy a túró elolvad, eltűnnek a rögök és sűrűn folyós pempővé válik. Ez a szakasza megteszi napi erősítő edzésünk helyett is, mert alaposan meg kell kapaszkodni a fakanálban, hogy ezt a ragacsot kevergessük. Amikor már nem darabos a túró, vegyük le a tűzhelyről és ízesítsük. Töltsük folpackkal bélelt formába és hagyjuk kihűlni. Dolgozzunk fürgén, mert ahogy hűlni kezd, szilárdul és már nem bírjuk elkeverni benne az ízesítőket. A tojásról és a szódáról. A szóda lúgossága révén “olvad” simára a túró, veszíti el rögös szerkezetét. A tojás emulgálószerként működik (a sárgájában lecitin van), ez segít egynemű masszává alakítani a túrót, vajat, savót.


Kategória: Egytálételek receptjei


A házi sajt 2 elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook