Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Házasságkötés vagy élettársi kapcsolat? fórum

Házasságkötés vagy élettársi kapcsolat? (beszélgetős fórum)


1 2 3
2018. máj. 27. 07:39

..végül hogy döntöttetek?

Házasságkötés vagy élettársi kapcsolat lett?

63. Lajos39 (válaszként erre: 34. - Andi6020)
2017. febr. 18. 07:59

Nem élhetem bele magam mindenki helyzetébe. Az enyémnek messze nem viszi el a háromnegyedét, szép is lenne...

Aki nem elégedett a munkájával, az a természetes emberi panaszkodáson túl tegyen is valamit a helyzete javításáért. Nem a panaszkodással van gondom, hanem azzal ha mondjuk nyolc éve tart, de semmi sem változott.

62. adizy
2017. febr. 17. 12:18
házasságkötés
61. e36c6ad80e (válaszként erre: 58. - Forgatos)
2017. febr. 6. 07:57

Én is így gondolom. Nekem tökéletes volt az albérlet, bár most nem abban élek, de nem is saját tulajdonúban. Lakást egyelőre nem tudnék venni, viszont annyi összejön, hogy amikor már végleg le akarok telepedni valahol, akkor vegyek egy kis házat egy kisebb településen. Egyelőre azt sem tudom, hol maradok végleg, nem biztos, hogy itt, ahol most élek.

Több albiban laktam már, alacsony bérleti díjért és nagyon jó főbérlőim voltak, nem azért kellett kiköltöznöm, mert eladták a lakást vagy ők akarták, hogy költözzek.

60. forgatos (válaszként erre: 42. - Gribedli***)
2017. febr. 6. 00:59
Nagyjából így gondolom én is. Bár én még nem vennék lakást. Nem tudhatom, holnap hova fúj a szél. 😃
59. forgatos (válaszként erre: 37. - B598e4912b)
2017. febr. 6. 00:54
Azt sugallom, hogy a magasra felszaladt törlesztés miatt, amit esetleg nem tudok fizetni, nem veszítem el a lakásomat. Mert abban az esetben ugyanúgy nincs lakásod, mintha albérletben laknál, csak kicsit jobban fáj.
58. forgatos (válaszként erre: 39. - Globus)
2017. febr. 6. 00:52
Azt nem tudom, ki hogy gazdálkodik. Én 20 éve albérletben élek, és tudnék venni lakást, de nem teszem. (Majd nyugdíjas koromban veszek, mert akkor már nehéz lenne fenntartani egy albit.) Így megmarad a mobilitásom és nem fő a fejem a kazáncsere meg az egyéb ingatlannal felmerülő költségek miatt.
57. forgatos (válaszként erre: 38. - Globus)
2017. febr. 6. 00:46
Épp ezt írom, hogy ha saját lakásom van, arra költeni is kell (még a hitel mellett).
56. globus
2017. febr. 5. 10:31

"Főként az ingatlan befektetők körében merül fel: meddig tart még az ingatlanpiacon ez a tendencia? Ugyanis az utóbbi években két dolog volt megfigyelhető. Egyrészt az ingatlan árak folyamatosan, jó tempóban emelkedtek. Másrészt egyre nagyobb lett az igény a bérbe vehető lakások iránt. Meddig lesz ez így?

Először nézzük meg, mi a helyzet az áremelkedéssel.

Már rengetegszer elmondtam, Kosztolányi, a híres befektető példáját, a kutyasétáltatásról. Ha elmegyünk a kutyánkkal, akkor mi egyenletes tempóban haladunk. Néha a kutya előreszalad, néha meg lemarad, de hosszú távon ugyanoda érünk el. Az ingatlanpiacon a kutya az ingatlanok ára. A szakemberek a sétáltatót alapvetően az átlag életszínvonalnak - átlag keresetnek tartják.

Múlt héten az egyik portál szomorú cikket írt arról, hogy hiába emelkedtek a fizetések drasztikusan az elmúlt két évben, a lakás árak is ebben az arányban emelkedtek, így szegény fiatalok, pont olyan messze vannak az önálló lakás vételétől, mint pár éve. A cikk pontosan látja a lényeget, bár szubjektíven meg azt gondolom, hogy, aki saját lakást akar venni az állami támogatással, az simán összerakhatja a beugrót és a jelenlegi abszurdan alacsony hitelkamatok mellett nem nehéz kifizetni a maradékot. Így az elmúlt 20 évben most a legkönnyebb saját lakáshoz jutni.

Akkor meddig tart az áremelkedés? Addig, amíg a kutya utol nem éri a gazdit. Magyarország bérek tekintetében nagyon lemaradt a környező országokhoz képest. Gyakorlatilag Szerbián és Ukrajnán kívül minden határunkon kifelé buszoztatják a munkaerőt, jóval magasabb fizetésért. Ezért már tavaly is kemény fizetésemelések voltak, idén meg ez a tendencia folytatódik, amit például a minimálbér emelés jól jelez. Magyarul a kutyasétáltató belehúzott, a kutya meg elkezdett loholni utána. A magyar bérszínvonal minimum 20-30%-kal van lemaradva mondjuk a szlovákhoz képest, ezért ha kicsit is igyekszünk felzárkózni, akkor ez előbb- utóbb megjelenik majd az ingatlan árakban.

Nyilván ez nem egységes. Az Isten háta mögötti kis falvakban nem fognak az ingatlan árak emelkedni. Sőt. Az elvándorlás miatt még tovább fognak esni az árak. Az áremelkedés elsősorban Budapesten, az egyetemi városokban és az ipari centrumokban jelentkezik."

55. 3aa914ed63 (válaszként erre: 25. - E36c6ad80e)
2017. febr. 5. 10:31

Nem minden hitelt nyögnek, hanem minden évtizedekig.


Mi történik, ha elveszti a munkáját? Mi történne? Hitelfedezeti biztosítást kell kötni.

2017. febr. 5. 10:30
Szép, a pár számára kedves esküvőre költeni, gyűjteni, pont annyira pénzkidobás, mint karácsonyfára áldozni, ajándékra áldozni, elegáns ruhát vásárolni stb. Élni lehet ünnepek nélkül is, folyton melegítőben, mindig tökfőzeléken. Csak nem érdemes.
53. gribedli*** (válaszként erre: 51. - Globus)
2017. febr. 5. 10:29
Nem azt írtam, hogy kevesebb lesz, hanem azt, hogy olyat kell keresni.
52. gribedli*** (válaszként erre: 46. - E36c6ad80e)
2017. febr. 5. 10:27

Na igen, az is fontos, a legfontosabb, hogy olcsó albi, alacsony rezsi. Nem úgy kell elképzelni, hogy egy luxusalbérletet hasonlítunk össze egy olcsó lakással.


Jóhogy a luxusalbérlet mellett nem lehet annyit félretenni. Ezt senki sem mondta.

51. globus (válaszként erre: 44. - Gribedli***)
2017. febr. 5. 10:25
Miért lenne kevesebb albérletben rezsi? 100%-ban fizetni kell, sőt ha szemét a főbérlő, néha még többet is. + 80 ezer a bérleti díj (átlag szerint), adott esetben ez már havi 150-160 ezer Ft. Megélhetési, egyéb kiadások nélkül. Az átlagkeresetet hiába hozzák ki 300 ezerre, messze nem annyi.
50. andi6020 (válaszként erre: 49. - Gribedli***)
2017. febr. 5. 10:23
Ja. Nem lehet összehasonlítani.
49. gribedli*** (válaszként erre: 45. - Andi6020)
2017. febr. 5. 10:17

Nálunk az albérletek olcsóbbak ahhoz képest mint amennyi egy saját tulajdon törlesztőrészlete. Szóval az emberek azt csinálják, igen, hogy félretesznek és addig albiban vannak, és később vállalnak gyereket, vagy nem vállalnak. Mondom, hogy nem lehet összehasonlítani. Itt 10 éves kölcsönből az égvilágon senki nem vesz sajátot.


De ha félretesz 4%os kamatra, még mindig jobb évek múlva, mint felvenni 10%os kamatú hitelt, aminek a kamatai is csak nőnek, vagy változnak.

48. andi6020 (válaszként erre: 47. - Gribedli***)
2017. febr. 5. 10:15
Mondjuk könnyen beszélek, sosem vettem fel hitelt, vagy laktam albiban pénzhiány miatt.
47. gribedli*** (válaszként erre: 43. - E36c6ad80e)
2017. febr. 5. 10:11
Egyetértek veled. Nekünk is sajátunk van amúgy, de továbbra is tartom, hogy akinek nincs elég egy sajátra, az inkább várjon, gyűjtsön minthogy adósságba verje magát.
46. e36c6ad80e (válaszként erre: 39. - Globus)
2017. febr. 5. 10:11

Zsáknyi pénzük ha nem is marad, de azért valamennyinek maradnia kell egy normális fizetésből. Egyetértek az előttem szólóval, ha annyira rosszul keres, hogy havi néhány tízezret sem tud félretenni, akkor mire alapozná a hitelt?


Mindenhol ki lehet fogni szerényebb, olcsóbb albérletet, kis rezsivel. Több helyen laktam albiban, tapasztaltam. Nekem egy több milliós hitel olyan nagy stresszt jelentene, nem tudnék nyugodtan aludni, én nem merném bevállalni. Ha valaki be meri, tegye, de előtte mindenképpen gondolja át.


Egy ismerősöm most vett fel egyedül 9 milliót. Nagyon bátor.

45. andi6020 (válaszként erre: 42. - Gribedli***)
2017. febr. 5. 10:06

Átlag ember albi mellett félretesz (tud tenni) annyit, hogy önerőből lakást vegyen? :O


És gondolom abban a 30 évben, amíg albiban él és gyűjtöget, születik még 1-2 gyerek is.

44. gribedli*** (válaszként erre: 39. - Globus)
2017. febr. 5. 10:04

De aki olyan rosszul keres, hogy albi mellett sem tud félretenni, az egy az egyben gáz szitu vagyis ha csak úgy ér a hó végére, hogy elment az összes pénze albira, rezsire, akkor túl keveset keres, vagy kisebb, olcsóbb albiba menjen.


Meg felvetődik a kérdés, hogy ha ennyire rosszul keres, akkor egy hitel esetén mi történne vele, ha változik a hitel kamata vagy nem tudja fizetni, szóval egy az egyben ezek nagyon rizikós körülmények egy hitelhez, meggondolandó.


Mondjuk még mindig azt gondolom, hogy ha 10 éves hitelből tudnak a magyarok lakást venni, akkor ott nagyon olcsó az ingatlan, de akkor hogyhogy ahhoz képest meg olyan drága az albérlet, ahogy le van festve, hogy emellett képtelenség összegyűjteni sajátra?

43. e36c6ad80e (válaszként erre: 29. - Forgatos)
2017. febr. 5. 10:02

Én erre már kitaláltam a megoldást. Ebben a verzióban egyedül fogok élni nyugdíjas koromban. (Ha véletlenül valamikor férjhez mennék, akkor jön egy másik verzió, ez abban az esetben, ha nem megyek férjhez.) Itt, ahol élek, a környékbeli kisebb településeken (kisebb városok, nagyon közeli falvak) kevés pénzért szép kis tip-top házakat lehet kapni. Jelenleg nem albérletben lakom, de laktam abban is, és azért szerintem az ember ha akar, és dolgozik, akár két helyen is, tud spórolni. Szépen összegyűjtöm egy ilyen házikó árát. Ez az egyik.


A másik, hogy szívesen élnék hegyekben, és lenne munkalehetőség a közeljövőben egy olyan városban, ahol nagyon alacsonyak az ingatlanárak. És még ismerősöm is van ott.


De azért, hogy mindenáron itt legyen saját ingatlanom, biztos, hogy nem veszek fel hitelt, pasival meg pláne nem, szívtam én már eleget miattuk, és elég nekem a diákhitel.

42. gribedli*** (válaszként erre: 37. - B598e4912b)
2017. febr. 5. 09:58

Azt senki se mondta, hogy az albérletre kell hitelt felvenni. Meg kell keresni rá a pénzt. Az albérlet legfontosabb szempontja az olcsóság és az alacsony rezsi, és az, hogy egy csomó országban az emberek albiban élnek, nem azt jelenti, hogy mellette nem tesznek félre.


Olcsó albi+jó adag félretett pénz, késői lakásvásárlás, NO hitel.


Természetes, hogy akinek azonnal VAN lakásra való és hitel nélkül meg tudja venni, vagy pici hitellel (a lakás egynegyedére kell csak felvenni mert a 3/4-e már megvan), az hülye, ha azt a pénzt elkölti albira. Minek? Vehet belőle azonnal.


De akinek nincs egyik sem, nulláról indul és úgy vesz fel hitelt, hogy a lakás 80-90%-a a hitel, az vàlaszthat inkább albit és mellette félre kell tennie.


Mondjuk nem lehet összehasonlítani mert Magyarországon 10 éves lejáratú hitelek vannak (vagyis 10 év alatt kiperkálják a lakás árát), más országokban 30-40 éves lejáratú hitel kell egy lakàshoz, ezért az emberek olcsóbban kijönnek, ha 30 évig albiban élnek és addig gyűjtenek és utána puff meg is tudják venni önerőbôl a félretett pénzből.


Közben meg javításra nem kell költeni és mindig oda költöznek,ahol jobban lehet keresni.

2017. febr. 5. 09:31

nekem mindig fura, h ketten együtt terveznek jövőt, már gyerek is van és mégsincsenek összeházasodva.

mire várnak, sült galambra?

2017. febr. 5. 09:17

Mindennek van elônye és hátránya.

Az nem olyan nagy gond, ha az embernek 30-35 után van valami kis saját kuckója.

Addig meg szabad.

39. globus (válaszként erre: 36. - Forgatos)
2017. febr. 5. 08:13
Azért jellemzően az albérletben élők mondják, hogy nincs egy vasam se, pedig általad vázolt teória szerint zsáknyi pénzüknek meg kellene maradni.
38. globus (válaszként erre: 36. - Forgatos)
2017. febr. 5. 08:09
Sajátodat sem csinosítanád, újítanád fel szívesen? Meg vagyok lepve.
37. b598e4912b (válaszként erre: 36. - Forgatos)
2017. febr. 5. 08:04
elvenni se lehet semmit? ezzel mit sugalsz? vegyünk fel annyi hitelt amennyit csak lehet, baccuk el és amikor az utcán találjuk magunkat semmi nélkül a mínusz 20 fokos téli éjszakában, majd az egyiptomi nyaralás emléke fűt bennünket?
36. forgatos (válaszként erre: 35. - Globus)
2017. febr. 4. 23:19

Részben igaz. Ennyi idő alatt fel kell újítanod a lakást, festetni nem is egyszer kell 20 év alatt. Mellette valószínűleg le kell cserélned a kazánt, a csapokat, a vízmelegítő bojlert, esetleg a nyílászárókat, meg ki tudja még mit nem kell a lakásra költeni. Ezt az albérlő nem fizeti. Ha ezt is hozzászámolod, akkor már más a kép.

Az igaz, hogy tulajdonjog nincs, de így elvenni sem lehet az embertől semmit. ;)

35. globus (válaszként erre: 33. - Andi6020)
2017. febr. 4. 23:12
Kb. 15-20 év alatt simán kifizetnek albérletre egy lakás árát, végül mégsincs tulajdon.
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook