Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Apám hivatalosan élettársi kapcsolatban él, ha meghal kinek kell eltemettetni? fórum

Apám hivatalosan élettársi kapcsolatban él, ha meghal kinek kell eltemettetni? (tudásbázis kérdés)

1 2 3 4 5
129. bozsu55 (válaszként erre: 127. - Channa*)
jan. 7. 18:14

A bácsi halt meg hamarabb,a néni haszonélvezet kapott.

A bácsi első házasságából lévő lánya örökölt.

A néni gyerekei az ingóságot.Szörnyű,igazságtalan.

jan. 7. 17:01

20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:


a) aki a temetést szerződésben vállalta;


b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;


c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;


d) az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.


(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.


Forrás: 1999. évi XLIII. törvény

a temetőkről és a temetkezésről

127. Channa* (válaszként erre: 119. - Bozsu55)
jan. 7. 16:55

A házasság az más, nem? Persze a "hozott" gyerek nem örököl, de talán a házastárs igen, nem?

Bár valami olyasmit is olvastam, hogy ha pl. nekem van egy lakásom és nincs gyerekem, de férjem van és meghalok, akkor a testvér örököl és nem a férj...

126. Channa* (válaszként erre: 117. - Gribedli***)
jan. 7. 16:52
Ház igen...:)
125. bozsu55 (válaszként erre: 124. - Bozsu55)
jan. 7. 16:14
... energiád erre
124. bozsu55
jan. 7. 16:14

Száz szónak egy a vége apukád élhet még simán húsz évet.

Majd akkor kell azonnal ügyvédhez fordulni,addig még bármi lehet!

Ne pazarold az energiáderre

123. Emili85 (válaszként erre: 122. - Gribedli***)
jan. 7. 16:08

Ez az én problémám és nem a tiéd.

Nem lett volna kötelező a kérdésemre válaszolnod majd indok nélkül támadnod.

Inkább örülj a családodnak.

122. gribedli*** (válaszként erre: 121. - Emili85)
jan. 7. 16:01

Szerintem meg te vagy fura. Én speciel 100 évet kívánok a szüleimnek. Ők is elváltak és azóta találtak mást, akikkel nemcsak én vagyok jóban de még mindketten jóban vannak egymás új párjával is.


Nem èrzed, hogy mennyire kicsinyes dolog most a temetésen gondolkodni és gyűlölködni,ha még javában él? Már többen is írták, amikor eljön az idő,lemondasz az örökségről (már ami marad belőle) és nem kell a temetèssel foglalkozni. Vagy nem mondasz le az örökségről de kifizeted a temetés rád eső részét. Mindezt úgy is meg lehet csinálni, hogy közben nem gyűlölködik senki. Normáliséknál ez jelenetek és marakodás nélkül is megy.

121. Emili85 (válaszként erre: 120. - Gribedli***)
jan. 7. 15:46

Gribedli,ne haragudj de te annyira furán tudsz gondolkodni,hogy az hihetetlen.


Nem csak a gyermekkor létezik.

Voltam az idő alatt tinédzser,majd fiatal felnőtt,majd anya.Ember 20 év alatt annyit nem bántott mint az a nő.A szó veszélyes fegyver és arzenállal várt minden alkalommal.Apám meg csak ült és soha egy szót sem mondott.Sírhattam,könyöröghettem hogy haza akarok menni annál rosszabb lett.

Csoda,hogy 8 éve a lábam be nem teszem?

120. gribedli*** (válaszként erre: 118. - Emili85)
jan. 7. 15:41

Úgy írtad le korábban mintha apukád rád se nézett volna, otthagyott és kész. Kèthetente láthatás azért ennél egy kicsit több. Nem sok. Ezalatt kislány fejjel nem nagyon lehet kiismerni egy akkor még gondolom, 20 éves nőt, aki azóta biztos sokat változott.


Nem minden házasság tart örökké és minden elromlott házasságban mindkèt fél hibás, nemcsak az egyik. Szerinted mit kellett volna tennie apukádnak? És pláne, mit kellett volna tennie a nőnek? Ilyenkor egy gyerek lelkivilâga annyira meg tud borulni, hogy bármit tett volna, neked ő akkor is csak egy mostoha, meg boszorkány lehet. Most felnőtt vagy, rakd le ezt az egészet.

119. bozsu55 (válaszként erre: 113. - Channa*)
jan. 7. 14:46
A szomszéd néni 3 gyereke így nem örökölt semmit,pedig 35 évig házasok voltak!Vaskalapos öreget nem tudták rávenni hogy rendelkezzen!Pedig a néni nem az a fajta volt aki csak üldögélt.
118. Emili85 (válaszként erre: 115. - Gribedli***)
jan. 7. 14:45

Honnan gondolod,hogy nem ismerem?

Kislányként láthatási hétvégeken éveken keresztül szerinted kiknél voltam?

117. gribedli*** (válaszként erre: 113. - Channa*)
jan. 7. 14:40
És erről jut eszembe, hogy mindig mondják az emberek, hogy a házasság "csak egy papír". Hát igen, ennyit a papírokról:DDD
116. gribedli*** (válaszként erre: 113. - Channa*)
jan. 7. 14:37
Jogos, azzal nem. Csak ha bizonyítani tudja, hogy mi abból az övé. De itt a leírt történetben már eleve közös, vagyis a fórumindítónak sincs semmi köze az élettárs házrészéhez, ahogy az élettársnak semmi köze a fórumindító részéhez, de ő amúgy is le akar róla mondani, mert utálja az apját.
115. gribedli*** (válaszként erre: 111. - Emili85)
jan. 7. 14:34

Pedig azt az energiát más, jobb dolgokba is feccölhetnéd, mint utálni valakit, akit nem is ismersz, de ennyi ideje kölcsönösen gondját viselik egymásnak apáddal. Persze, a te dolgod, de szerintem nem éri meg ezen dühöngeni, csak magadnak ártasz, közben ők meg tojnak az egészre.


Mire jó a gyűlölet?

114. hópihe14 (válaszként erre: 113. - Channa*)
jan. 7. 14:33
Valóban az öröklésről beszéltem, és nem rész tulajdonosról, akárhogyan, akármikor is került a nevére, az a rész már az övé, azt már nem tudja örökölni.
113. Channa* (válaszként erre: 112. - Gribedli***)
jan. 7. 14:27
Nem is erről beszéltünk, hanem egy olyan esetről, amikor mondjuk a pasié a ház pl., az élettárs ott lakik, de nem tulajdonos, és ha meghal a pasi, akkor elvileg az élettárs nem örököl, azaz nem válik örökössé azzal, hogy 20 éve élettársa valakinek.
112. gribedli*** (válaszként erre: 110. - Hópihe14)
jan. 7. 14:23

Ez igaz, de ami az övé,az az övé, élettársi kapcsolatban is ugye nem az van, hogy a nő minden pénzt a pasi tulajdonára költene, hiszen ha külön vannak anyagilag, akkor külön vannak és mindenkinek megvan a maga tulajdona, azt nem veszi el senki. Úgy èrtem, ha közös a házuk, az közös, nincs mit örökölni rajta egy élettársnak mert félig az övé.


Mellesleg meg senki sem tiltja, hogy élettársi kapcsolatban valaki ráírassa a tulajdonát a másikra. Ha végrendelet ezt korlátoznâ, hát megteszi még életében.

111. Emili85 (válaszként erre: 107. - Gribedli***)
jan. 7. 13:52
Hidd el,minden okom meg van arra,hogy szívből gyűlöljem!
110. hópihe14 (válaszként erre: 108. - Channa*)
jan. 7. 13:51

Egy-két hónappal ezelőtt én is valami ilyesmit olvastam a net-en, hogy az élettárs függetlenül attól, mennyi ideje éltek együtt, nem örököl semmit a magyar jog szerint. Mondjuk eléggé meg is ütköztem rajta, de mivel személy szerint nem érint, nem is foglalkoztam vele különösképp.

Az is igaz, hogy amit olvastam, ott nem részletezte, hogy bejegyzett élettársi kapcsolat esetén sem, csak úgy símán írta, hogy élettársi kapcsolatban élőknél...

109. Emili85 (válaszként erre: 108. - Channa*)
jan. 7. 13:51
Nem!Fele arány.
108. Channa* (válaszként erre: 98. - Emili85)
jan. 7. 13:44

Ez azt jelenti, hogy csak apukád a tulajdonosa az ingatlannak?

Mert ez esetben csak te örökölsz. Az élettárs és annak gyerekei tudomásom szerint nem örökölnek. Ha csak nem változott az idekapcsolódó jogszabály....

107. gribedli*** (válaszként erre: 106. - Emili85)
jan. 7. 13:04

Érezni a mondandódból, hogy utálod a mostani élettársát. De apukád döntött úgy, hogy otthagy benneteket, nem a nő. Apukád döntött úgy, hogy vele akar élni. És 20 év alatt a nő is sokat tett a közösbe, és nem hiszem, hogy valaki együtt marad valakivel 20 évig, akiről a háta mögött úgy beszél, hogy ki akarja tenni az utcára. Ha annyira utálnák egymást, nem lennének együtt, van ebben apukádnak gyakorlata, hogy hogy kell kiszállni valamiből, egyszer már megtette. Úgyhogy szerintem olyat vetítesz ki a nőre, amihez neki nem sok köze van, ez a ti rossz viszonyotokról szól, nem róla.


És természetesen ami jogos, az jogos, de te azzal indítasz, hogy nem kell semmi, akkor meg? Majd ők elitézik, nem?

106. Emili85 (válaszként erre: 105. - Gribedli***)
jan. 7. 12:51

Eddig sem ellenőriztem,nem hiszem hogy ezek után bármikor is megtenném.

Csupán egy kérdést tettem fel,nem gondoltam,hogy ebből ez fog következni.

jan. 7. 12:49
Most pl 71 év az átlagéletkor a magyaroknál férfiaknak. Ha ez rá is illene, most az elkövetkező 10 évet azzal fogod tölteni,hogy ellenőrzöd, hogy mikor íratta a nőre a vagyonât?
104. gribedli*** (válaszként erre: 101. - Emili85)
jan. 7. 12:45

Lehet, hogy mire odaèrsz az életben, már másképp fogod gondolni, végülis simán elélhet 80 éves koráig is, ha nincsenek eü problémái, nem mindenki hal meg egyik napról a másikra és nem mindenkire igaz egy adott ország átlagéletkora,addigra meg több mint 50 éves leszel, szóval ezen most így még 20 évet tanakodni, hogy mi lesz, hülyeség. Más az, hogy mindenki tegyen meg, amit lehet a jövője érdekében, pl mi lenne,ha a házastársát elveszíti, ezek konkrétabb elővigyázatosságot kèrnek mint az, hogy 20 év múlva (vagy 15 vagy 25) kinek kell állnia a temetèst meg mit örököl.


Koncentrálj inkább a jelenedre, a saját életedre!

103. Emili85 (válaszként erre: 102. - Papája)
jan. 7. 12:30
Köszönöm a támogatást és a bíztató kedves szavakat!
102. papája
jan. 7. 11:59
Ne mondj le semmiről Emili ! Ha már apát nem kaptál a sorstól, talán még örökség juthat. Egy temetés ára, vagy csak a fél temetésé csak kevesebb mi egy fél ház ára ? Csak sejted mennyi lehet az ingatlan értéke ? Tudom ezek a csúnya anyagiak, DE senki ne szóljon meg Tégedet ezért ! Nélkülöztél egy apát, netán anyagiakat is. Úgyhogy igenis elő a kardot ! Lehet, hogy apád már bánja azt amit Veled tett, de szégyelli bevallani. Lehet, hogy jobban is közelítene az unokához, de nem mer. Talán megérne egy próbát, apró lépésekkel közelíteni egymás felé. Nem megfogalmazva elvárásokat és kívánságokat - egyenlőre. A gyerekek nagyon szeretetre méltóak. Az unokák meg egyszerűen elhozzák a szívünkbe (nagyszülői szívünkbe) újra a szerelmet, mert annyira lehet Őket szeretni. Még Ő is megváltozhat, akár szerető nagyapa is lehet. Adj Neki esélyt, talán megéri. Beszélj Vele és ha veszi a lapot még jóra is fordulhatnak a dolgok. Ha nem, akkor harcolj a jussodért.
101. Emili85 (válaszként erre: 100. - Gizus58)
jan. 7. 11:35

Igen,ezt tudom.


Csak kettősség van bennem.

100. gizus58
jan. 7. 11:33
Ha az örökséget elfogadod, akkor a temetés rád eső részét is el kell fogadnod.Az úgy nem működik hogy csak az kell ami pozitív, de a negatív része már nem! Ha örökölsz,akkor az örökség részedből levonják a temetés rád eső részét!Ha nem értesítenek, te megkeresheted a jegyzőt, hogy létezel.Ha később jut tudomásodra a haláleset,akkor 5 éven belül megtámadhatod polgári peres úton a végrendeletet, ha van, mert a köteles rész akkor is jár neked!Ez pedig az örökrész 33 % ,lenne.
1 2 3 4 5

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook