Hány éves kortól lehet külön szobába "költöztetni" a gyerekeket? (tudásbázis)
Talán, ha egy picit nagyobb lenne a levegő páratartalma nem száradna ki a torka és fel sem kelne. De az is lehet, hogy tényleg szomjas. A másik lehetőség, hogy rászokott. A páratartalmon viszonylag könnyen tudsz változtatni, ha ki akarod próbálni.
Egyszer éjjel meg úgyis átmennél egy darabig meglesni, hogy minden ok vele, ha eddig még nem aludt egyedül.
Ez nyilvánvaló, de attól még hason marad. Csak azért kérdeztem, mert a hasonalvás is a listán van.
Ez kb. 10 évente változik, mármint, hogy hason vagy háton "kell" altatni a babákat. Holott a picik sokszor maguk döntik el. Aztán sokan ajánlják az oldalfekvést, csak azt felejtik el mondani, hogy ilyenkor a baba csípője kötötté válhat, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a hasonfektetésre, kimozgatásra.
Nagyon összetett dolgok ezek, részinformációkat csepegtetve sokszor a legnagyobb jóindulat mellett is többet árt, mint használ az ember.
:))) Tudod, hány tankönyvet láttam már, aminek a hitelességében nem kételkedve teljes ellentmondásba keverednél?
Egyébként nem azt mondtam, hogy nem hiteles, hanem azt, hogy nem egy faktor okozza és ezt a boncolások eredménye bizonyítja, mert Magyarországon (sok országgal ellentétben) hirtelen halálkor minden esetben boncolnak.
Biztosan hallottál már hasonalvó csecsemőkről. Velük mit kellene csinálni?
AAP ajánlása
Hason-oldalt se feküdjön!
Ágy kemény, szellős ruha, egyedül
Anyatej jó, de nem véd ezen esetben
Cumi használat megengedett, de gombás fertőzés esélye nő, otitis rizikó is nő
Dohányzás, túlfűtés tilos
Fejforma deformitást előzzük meg változatos pozicionálással, autóban ne ültessük sokáig
Koraszülés , drogfogyasztás megelőzés
Szülő(k) ne aludjanak a csecsemővel egy ágyban!!!!!
Immunizáció nem emeli a rizikót
Légzésfigyelő – ajánlását átgondolni!
A bölcsőhalálrol (bár nem ez volt a kiindulási téma): Védőnő hallgato vagyok.
A bölcsőhalál definíciója
Előzőleg egészséges csecsemőt az ágyban (rendszerint hajnalban) halva találnak.
Előfordulás: Mo. 10 éve 2 ezrelék
USA 1992 1,2 ezrelék, 2001 0,56 ezrelék
Magas: Anglia (védőnők munkája ott is felére csökkentette
Rizikónövelő tényezők
Hason fekvés - aspirál
Puha ágy, sok puha játék, párna
Ágyban többen alszanak (más csecsemővel/ anyával/ szülőkkel együtt
Túlfűtés
Anyai dohányzás várandós és szülés után
Alacsony iskolázottság, rossz szociális helyzet
„Réteghez” tartozás , pl. fekete lakosság
Koraszülött, nagyon alacsony szül. súly
Arythmia hajlam
Szerintem, ha valaki ettől fél, az úgyse alszik együtt a gyerekkel.
Ha meg valaki együtt alszik, az úgyis tudja, hogy nem fog a gyerekre feküdni, mert hamarabb tanul meg az ágy élén egyensúlyozva aludni, minthogy ráfeküdjön.
Szintén így tudom.
Talán arra célozhatott, hogy túlmelegszik a csecsemő, vagy hogy nem kap rendesen levegőt, mert mondjuk bekerül a feje véletlenül a takaró alá? Csak tippek..
A bölcsőhalállal kapcsolatban pontosítanék. Azoknál a népeknél, ahol sokan alszanak együtt, szinte ismeretlen a bölcsőhalál. Az együttalvás nem kockázati tényező. Sőt!
Engem egyébként megnyugtatott, hogy éjjel hallottam a szuszogását, nyögdécselését, el sem tudtam volna képzelni, hogy ne legyen mellettem. 1 évesen mikor külön szobába került, rendesen hiányzott.
További ajánlott fórumok:
- Mikortól érdemes a gyerekeket úszásoktatásra vinni?
- Hány hónapos kortól lehet a gyerekeket óvodába adni?
- Mikor tudtátok egy szobában elaltatni a gyerekeket? 2, 5 év lesz a korkülönbség
- Kinek mikortol alszik a baby masik szobaba?
- Budapesten hány éves kórtól engedjük a gyerekeket EGYEDÜL iskolába menni, ha járműre is kell szállni, mert gyalog messze lenne a suli?
- Mikortól szoktassuk a gyerekeket külön szobába?