Ha valakinek a macskája védett madarat öl le, a gazdi felelősségre vonható? (tudásbázis)
Azt nem hiszem, hogy ha egy macska rendszeresen dézsmálja a védett madarakat, akkor a hatóság azt fogja rá mondani, hogy hát nincs mit tenni, szabadnak született... Ez nem úgy hangzik, mint ami jellemző egy hatóságra :)
Inkább az lehet a helyzet, hogy kevés esetben van feljelentés, meg kevés a bizonyítható eset.
A mi házunknál rengeteg feketerigó, kevesebb veréb, vadgalamb van. A macska halálra zabálja magát, rengeteg ennivalót kap. Mégis vadássza a madarakat.
Mert ő ragadozó. Benne van a génjeiben.
Akkor minden macskatulajdonost meg lehetne büntetni akinek a macskája nincs szigorúan a lakásba zárva.
Mert mint tudjuk a veréb is madár, sőt védett madár.
Kötve hiszem, hogy akinek kijár a macskája az nem kap néha-néha "ajándékba" egy-két verebet.
De szeritnem ez itt emeberre vonatkozik, nem az ember macskájára....
De lehet rosszul godnolom.
80. § (1) Aki tevékenységével vagy mulasztásával
a) a természet védelmét szolgáló jogszabály, illetve egyedi határozat előírásait megsérti;
b) a védett természeti értéket jogellenesen veszélyezteti, károsítja, elpusztítja, vagy védett természeti terület állapotát, minőségét jogellenesen veszélyezteti, rongálja, abban kárt okoz;
[...]
d) a védett élő szervezet, életközösség élőhelyét, illetőleg élettevékenységét jelentős mértékben zavarja;
[...]
természetvédelmi bírságot köteles fizetni.
[...]
(3) A bírság kiszabására a természetvédelmi hatóságnak az (1) bekezdésben meghatározott cselekményről való tudomásszerzésétől számított 1 éven túl nincs lehetősége. Az elkövetésétől számított öt éven túl nem szabható ki bírság, kivéve, ha a cselekmény jogszerűtlen állapot fenntartásával valósul meg. Ebben az esetben az elévülés mindaddig nem kezdődik meg, amíg a jogszerűtlen állapot fennáll.
Akkor elég kis süsük a madarak, ha oda repülnek a macshoz vacsinak....
Attól mert félig megeszi, nem biztos, hogy éhes.
Csak megízleli.
Hát akkor a madarak igzán megtanulhatták volna, hogy vigyázzanak a környéken.. vagy annyira jó vadász a cica, hogy nincsenek túlélők akik figyelmeztessék a többieket :)
Nemtóm.. nemtóm mi a megoldás ilyen esetben.. lehet ki kéne vágni a fát?! :) De hát az is élőlény :)
Ez nem így van, a macska nem azért vadászik mert éhes hanem mert benne van az ösztön.. ragadozó. az enyém is vadászik pedig reggel este kap enni és a kettő között van a tálkájában száraz táp. Ettől még bele van kódolva a vadászat, elkapja és megöli a madarat, egeret stb.. majd otthagyja. Nem eszi meg, mert arra nincs rászorulva.
De a madár szempontjából ez tökmindegy.. ő elpusztul így is.
Amúgy muris a kérdés felvetése pedig tény, hogy hát a kutya dolgaiért felelősségre vonják a gazdát.. de a macska az tök más.. azt nem lehet úgy nevelni :)) Nemtóm.. :))
Igen tudom, sosem értettem az a fajta "sétáltatás" aki csak szélnek ereszti a kutyát. Mindig a frász kerülget ha látok ilyet.
Viszont volt egy kollegám, aki akár mit csinált a kutya kiszökött, felmászott a 2,5 m magas kerítésen is...Csak a zárt box lehetett a megoldás neki.
Ez nem féltételn igaz. Ez ösztön náluk. A dagi cica is vadászik. Ráadás könnyű préda az etetett madár.
Nálunk nem járnak ki a macskák és nem kicsit vann jó húsban, de ha meglát egy madarar elszállni az ablak előtt, vagy a fán ülni, rögtön lapít és mekeg a madárnak. Szóval nem feltéten függ össze.
Én még mindig azt mondom, hogy nem szabad ott eteni a madarakat. Mert nem véletlen szoktak oda.
Hogy az alvó madárra ivadászik? Erre nem tudok mit mondani, nem láttam még ilyet.
Nos, a felleős állattartás része, hogy a kutyát biztos helyen tartják, hogy ne szökjön el, ez a kutya érdeke is.
Amiről írsz ,az kegyetlenség... szörnyű, hogy vannak ilyen emberek.
Tök jó, hogy az autós esetleg megöli a kutyádat és még fizeted az autójában a kárt...
Persze a kutya nem futkoshat csak úgy az utcán, de láttam én már autóst aki ráhúzta a kormány az út szélén sétáló kutyára, macskára.....
Értem. De ezzel sajna nem hiszem, hogy lehet mit tenni. Gondolom nem szeretnéd megöletni a macskát?
Már az elég kegyetlen dolog lenne. Hisz úgymond nem direkt csinálja.
Gondolom a gazdája nem akarja a házban tartani.
Nem hiszem, hogy kifizetné a kárt, meg az nem hozza vissza a madarakat sem.
Nem egyszerű, mert gondolom a madarakat sem lehet csak úgy áttelepíteni biztonságos helyre.
Ne etesd a védett madarat a kertedben. Hozzászokik, hogy van ott éltel, nem figyel, a macska levadássza.
20 madár? Jó nagy vadász lehet a macska...Tök egyedül gondolom a környéken és mindről video, meg ott ülsz és nézed?
Sajnálom a madarakat, de ha ott eteted őket a kertedben, akkor Te is hozzájárultál a halálukhoz.
Könnyű prédát nem hagy ki a macska, ezek ösztönök.
További ajánlott fórumok:
- Vállalom a felelősséget az életemért
- Fogbaleset - kinek a felelőssége szerintetek?
- Kisgyermekes anyák másképp - belépés csak saját felelősségre
- Leányanya, avagy a felelősségtelen anya?
- Kinek a felelőssége ez ilyen helyzetben? Részletek lent.
- 16 éves lány titokban tetováltatott. Felelősségre vonható a tetováló ha nem volt szülői bele egyezés?