Ha a süteményrecept vajat ír a tésztába vagy a krémbe, akkor lehet margarinnal helyettesíteni szerintetek? (tudásbázis)
Kedves vegyész!Gondolom a margariniparban tevékenykedsz.
Átmentem a szomszédba margarinért.Nem enni akarom,csak tanulmányozni.A legelterjedtebb fajtájú hátoldalán írva vagyon,hogy 3 féle növényi "olajjal" készült!A benne felsorolt emulgálószerekhez Te jobban értesz,meg a tartósítókhoz,aromához is.
Kíváncsi voltam,ugyan mi lehet az én sima,tea névre hallgató vajamban?Láss csodát!Semmi más,csak édestejszín.
Kedves VegyÉsz!
Most komolyan: Te melyiket fogyasztod? Vajat, vagy margarint, vagy egyiket sem?
Mert engem ÉRDEKEL a szakember válasza!
S ha lehetne egy kicsit magyarázd meg miért, de úgy hogy én is megértsem. Nem vagyok vegyész, s sosem érdekelt a kémia. De erre a kérdésre választ szeretnék kapni. Előre is köszi.
"valahogy más "módon" van vegyülve a víztartalommal, mint a margarinban."
Megint feltételezel valamit aminek semmi köze a valósághoz, nekem meg ez a szakmám.
Tudod, Ottokar, a kioktató stílusod helyett, inkább mindannyiunk épülésére és tudásának bővítésére elmesélhetnéd, miket tudsz ezekről az említett élelmiszerekről.
Jobban járnánk mindannyian, ha az alaphangulat harmonikus lenne.
ostoba kérdés.
én így tudom, hogy egészségtelen.
olvastam róla többször.
miért írok valótlant? egyrészt, mert én ezt eddig így tudtam, nem pedig azért, hogy jól keresztbetegyek mindenkinek.
másrészt nem vagyok arról meggyőződve, hogy hülyeséget írtam volna.
A tejnek is van zsírtartalma, tudjuk, csak valahogy más "módon" van vegyülve a víztartalommal, mint a margarinban.
Hozzáteszem, preventíve:
SZERINTEM:
"A margarinban valahogy mégis benne van. Ez csak vegyi anyagokkal sikerülhet"
Miért írsz valótlant? A margarinhoz azért emulgálnak vízet hogy kenhető legyen elsősorban. Másodszor azért hogy a vízben oldódó vitaminok is oldatban legyenek. A tehénből kijövő tejben is van zsír ami nagy mennyiségű vízben van emulgálódva.
csak annyit gondolj át:
a margarin elég nagy mennyiségben tartalmaz vizet.
A víz köztudottan nem oldódik zsíradékban.
A margarinban valahogy mégis benne van. Ez csak vegyi anyagokkal sikerülhet.
Ezen a vaj-margarin dolgon sem nagyon lehet kiigazodni.
Van,aki állítja,hogy a margarin fogyasztása egészségesebb,mint a vaj fogyasztása.
Ki tud itt igazságot tenni?
szerintem a margarin nem alkalmas emberi fogyasztásra.
tök egészségtelen
Csak úgy,általában.
Azért tettem fel a kérdést,mert a vaj elég drága,gondoltam,Rama margarinnal jól lehet helyettesíteni.
ne tedd!
Főleg, ha a krémbe kell a vaj!
Ha a tésztába kell, akkor még csak-csak helyettesíthető, de krémben semmiképp nem ajánlom.
Én semmihez sem használok margarint, mert szerintem gusztustalan.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek ha nem lehet kapni BL80-as lisztet, akkor azt lehet helyettesíteni rendes sima BL55 liszttel?
- Szerintetek a pizza és a melegszendvics helyettesítheti a meleg ételt (pl főzelék, tésztafélék, pörkölt stb...) a mindennapokban?
- Kürtőskalács sütőhengerét mivel lehet helyettesíteni?
- Kalóriaszámólós fogyókúránál szed valaki fehérje port? Vacsora helyettesítésére jó?
- Süteményreceptben vaj/zsír helyettesíthető-e ugyanannyi mennyiségű margarinnal?
- Mivel tudom helyettesíteni a kecskesajtot egy leveles tésztában?