Ha a baba kihagy mozgásfejlődési lépcsőket, pl. kúszás akkor az később helyesírási problémákat okoz! Szerintetek igaz? (tudásbázis)
Anyukám szerint nem kúsztam, se nem másztam, mégsincs egyetlen részképességzavarom. A lányom és a fiam viszont mindent, mégis diszgráfiások.
Ez szerintem nem ettől függ!
A most kilenc éves fiam nem mászott, csak 11 hónaposan elindult.
Elsőben "rossz" tanuló volt, mindíg behívtak fogadóórára. Besokalltam, mert a gyerek annyira igyekezett. A nevelési tanácsadóban foglalkoztak vele néhány hétig. Kiderült, hogy az iq-ja lényegesen magasabb, nagyon jó a logikája. CSAK DISZGRÁFIÁS! Egy évig próbálta leplezni, hol ezzel, hol azzal a többiek előtt.
Sokat javult, közben fejlesztésre jár. És nem rossz tanuló már a tanárai előtt sem.
A lényeg, a problémát a kimaradt mászásra vezették vissza...
A nagyobbik lányom 2,5 éves, a kicsi 18 hónapos. Mondhatnám, hogy a nagyobb 2 éves kora után kezdett igazán beszélni (azóta egyfolytában mondja, még éjszaka is:)), viszont a kicsinek már 10 hónaposan be nem állt a szája. Tehát a beszéd kilőve!
A mozgásuk teljesen ideális volt a gyógytornász szerint, bár csak a nagyobbik lányomat hordtam 12 alkalommal hozzá, a kicsit csak 3x.
Elképzelhető, hogy majd később lesz valami hátrányuk?
De most írok egy ellenpéldát. Anyu azt mondja, hogy én anno nem másztam, nem kúsztam, sőt 1 éves koromig járókában voltam és nem éreztem (a tanáraim sem)hogy bármi hátrányom lett volna a suliban...(a fősuliig 4,6-os átlagom volt). Hacsak annyi nem, hogy balkezes vagyok, viszont első osztályban átszoktattak a jobbos írásra...ezen kívül mindent ballal csinálok.:)
Ezekben a könyvekben az agyféltekék összehangolt működésére vannak gyakorlatok.
Fejleszti az olvasási, írási és olvasási készségeket.
A kúszás, mászás a mozgás összerendezése miatt is fontos. És az agyféltekék összehangolására, hogy ne csak az egyik agyféltekét használják, hanem mind a kettőt.Ez az eredményes tanulás feltétele.
Én a gyerekeimnek vettem ilyen könyvet régen,igaz csak érdekességként, de szerették.
Észkapcsoló agytorna a címe.
Bármilyen korban hatásos gyakorlatok vannak benne és van 2. része is.Észkerékkapcsoló a címe.
Személyes tapasztalatom még nincs, mivel a nagyobbik lányom is csak 2,5 éves, de Dévény-tornára hordtam és ott a gyógytornász szerint nem szerencsés, ha akár a kúszás, akár a mászás (vagy bármely mozgásforma) kimarad.
Megjegyzem, egyik lányom sem kúszott, viszont 6,5 hónaposan quattro olyan gyorsan közlekedtek, hogy alig értük őket utól.:)
Én úgy tudtam, hogy a mászásnál a jobb/bal koordináció a lényeg, ez okozhat pl. diszlexiát! A kúszás szerintem - bár nagyon laikus vagyok - ugyanezt jelenti az agynak - nagyjából, a mászásnál még erőnlét szükséges! Rosszul gondolom?
Félek ugyanis, hogy a kislányom inkább csak mászni fog majd, kúszni nem annyira, mivel most azt csinálja, hogy négykézlábra támaszkodik s így hintáztatja magát, majd "szökdécsel " előre, ha el akar érni valmait!
Szerintete, aggódjak? Bár Dévény Annnához járunk!
elbeszélünk itt egymás mellet:
az 53. hsz-t mégegyszer olvassátok el.
Csatlakozom:)
Az én Fiam sem kúszott,mégis nagyon nagyon jó a helyesírása.
Mondjuk Neki a hallása is nagyon jó,zongorázott,most gitározik,szöveget ír....azt mondják ez is összefügg.
A laikusok összekeverik a rossz helyesírást a diszlexiával, pedig nem azonos fogalmak!!
A diszlexia részképességzavar és egészen más alapokon nyugszik, mint a rossz helyesírás.
Részképességzavarokat nagyon nagymértékben okozhat mozgásfejlődésbeli késés, kimaradó fejlődési szakaszok.
Az óvodák nagycsoportjaiban működik diszlexia-veszélyeztetettséget előjelző szűrés. A védőnők végeznek hallásvizsgálatot. A logopédusok végeznek beszédhallásvizsgálatot és beszédészlelési, -megértési tesztet.
Érdeklődjetek az ovikban.
Az óvónők pedig a tornafoglalkozások tapasztalataiból el tudják mondani, ki az a gyermek, akinek a mozgáskoordinációja, egyensúlya, mozgásszervezése problémás.
Ezeket a gyerekeket meg kell vizsgáltatni!