Főzés munka mellett (beszélgetés)
Nagyon sok mindent meg lehet csinálni előre
2 kg húsból pörköltet és több felé elosztani:
pörkölt, rizseshús, gulyásleves, főzelékekre,
Fejeskáposztát lepiritani: káposztástészta, palacsintába, lángosba, kelttésztába,
főtt tojásból: rakottkrumplit, tojássalátákba,
kaszinótojást, stb
egybesülthúsokat is sok félekép lehet fel használni hús saláta, fözelékekre stb
Andika!
Sűrű bocsánat,ha úgy érzed,hogy off esete forog fenn!:)
Nem,nem!
Az a süti a csali,hogy jelentkezzenek titkos naplóolvasásra!
Bár,semmi különös nincs benne,de olyan izgi!XDD
(Már úgy hívnak,hogy a "sütis csaj"!)XDDD
Na,ez a süti is megvan 1 óra alatt cakom-pakom!:)))
ez jó kis összeállítás, ezek az alapkategóriák, és ezekbe lehet beírni a többi, esetleg új ételt, én mostanában csináltam először, nem ismeretlen étel, csak nálunk soha nem volt a Kijevi csirkemell (ez a kis vajas-petrezselymes-szerecsendiós kis töltelék ja és a sajt feldobja a natúr rántott csirkemellet
vagy én még ezt sem csináltam, baconba betekerni a csirkehúst és úgy kisütni
nálunk a legmenőbb a tészta ételek, abból is a szószos, mondjuk én inkább hús (sült vagy rántott)+ zöldségek+krumpli amit a legjobban megeszek.
Igen, szerintem is ez a legoptimálisabb főzés.
És még egy „trükk”: tessék bevonni a gyerekeket a munkába!
A fiaim pici koruktól fogva segítettek nekem. Először csak a palacsintatésztát, grízt kevergették, utána a rántotta készítésnél a hagymát (persze ott álltam a tűzhely mellett, nehogy baj legyen!), rakott krumpli készítésnél a burgonyát, tojást hámozták. Nagyobb korukban megtanultak zöldséget tisztítani; s hagymát aprítanom azóta sem kell. :) De nem is panaszkodik a majdnem menyem, hogy a fiam kerüli a házimunkát!
Te Ili! Nem cserélnéd le az adatlapodról azt a nyálelválasztást beindító sütis képet? :D
Én csak a főtt ételeket tervezem meg előre, és ha csak a hétköznapokat nézzük, akkor mindig van 1 rizses, 1 főzelék, 1 krumplis, meg 1tésztás.A maradék 1 napra valami vegyes, vagy még 1 tésztás, mert az a legvariálhatóbb.
Főzelék pl. tök-, borsó-, zöldbab-, lencse, kelkáposzta-, sóska-, spenót-.
Tészta: krumplis-, grízes-, káposztás-, bolognai szószos, sajtos-tejfölös-, túrós-.
Krumpli: paprikás krumpli, rakott krumpli, krumplifőzelék, sült krumpli+ hús(na ebből van mindig a legkevesebb ötlet nálunk..)
Rizses: rakott húsos rizs, kínai édes-savanyú csirkemell rizzsel, vagy csak bármilyen hússzelet kisütve, zöldséges rizzsel, az a leggyorsabb.
Egyéb: pl. valamilyen leves+ palacsinta/gombóc/derelye/rétes:
* gulyásleves+ lekváros/kakós palacsinta
* borsóleves+ túrós derelye
* bableves (én kuktában főzöm, kb. 30-40perc alatt kész)+ szilvás gombóc (akkor gyors, ha mirelitet főzöl ki)
* zöldbableves+ tejberizs.
Vegyes kategória: töltött paprika, lebbencs borsóval, tarhonya (ahogy szeretitek), gombapörkölt, fokhagymás-tejszínes csirkemell (lehet tésztával vagy rizzsel, mi tésztával szeretjük, gyorsan kész), lasagne stb.
Igazából az a lényeg, hogy amiket szerettek, egyszer írjátok össze, és azokat már be lehet osztani.
Jó reggelt!
Homokóra: nagyon korán van az a fél öt, de ha bírtad és ezt így megszoktad utána biztos ment.
Próbálom összeírni a menüsort, mi az ami hétköznap elkészíthető étel kb. 1 óra alatt, a levesek nagy része biztos.
Én sem főzöm elő!
Csak megtöltöm a paprikát,felöntöm vízzel,hogy ellepje.
Felforr,meg még egy félórát takarékon,csendesen.Közben megcsinálom a a rántást,felöntöm paradicsommal,befűszerezem,egyet rottyan,és kész.
Na,úgy is csináltam már,hogy ezt a szószt hozzáöntöttem a paprikához,összeforralom,elzárom,és lefedem,hagy dagadjon,egy 20 percet,
Másfél óra alatt minden kész van.Nem értem minek a két óra?
Gondolom,ha csak paradicsomba fő,akkor nehezebb a rizsnek felszívni belőle a vizet.
Én inkább dagasztom a rizst,mint főzöm. A káposztánál is.
köszi a meghívást de holnapra pizzát terveztem mert férjemnek nem lesz mit ennie , nekünk meg a lánnnyal ott a zöldségleves meg a borsófőzelék :)
de imádom most azon gondolkozom hog lehet keverek bele legközelebb ha csinálok borsót, répát meg kukoricát is és a főtt tojást is beleteszem és úgy sütöm meg:) így nem kell mellé zöldség már
Holnap azt csinálok.
Gyere!:)))
Én is vízben főzöm,és külön csinálom a szószt hozzá!
Így tanultam én is,mint anyósod!:)))
Szerintem jó,így is,meg úgy is!
Viszont amit anyósod csinál,azt lehet fagyasztani,mert a szósz külön van.A paradicsom szósz nem jó fagyasztva!
De így is segítség,mert ha kivesszük,amíg megmelegszik kész a friss pariszósz is .
Hogyne!
A tészták nagyon jól bírják !
A milánóit,meg egyenesen jobban szeretjük a fagyóból!:))
Pl ha szilvás gombócot csinálok,a fele gombócot nyersen lefagyasztom,mennyivel gyorsabb ha már csak főzni kell,meg egy kis darát pirítani hozzá!
Vagy a pirított káposzta is nagyon jól bírja a fagyót!
Sokszor nem is kapunk olyan kis fejet,ami egy tésztára kell!
Az egészet megpirítom,és a fele mehet a fagyóba!
Legközelebb könnyebb lesz a dolgom.
Ha már fasírtot csinálok ,igazán mindegy,hogy mennyit kavarok be.Kigombócolva rakom egy tálcára ,és úgy fagyasztom.Ha megfagy,lehet zacskózni.
Nem lesz sok gond a feltéttel.
De a pörkölteket is úgy lefagyasztom,hogy van tésztával is,meg olyan is amit feltétnek szántam egy akármilyen főzelékhez.
Nem jó az olyan főzeléket fagyasztani,amiben tej,vagy tejföl van,mert kiolvasztáskor csomósodik a tejféle!Nem jó a krumpli se!Víz ízű lesz!A nagyon paradicsomos is kicsapódik, Pl;káposzta
De nagyon jók a babgulyás,székely,töltött káposzta,levesek,a rakott káposzta,rakott kel,pörkölt félék,és a sütemények!
Gondolom,hogy nem kritizálni szeretnél,de sajnos nekem nincs más lehetőségem!
Hiába főzök sokat,maximum csak kétszer esznek belőle!
A rosszabb az,hogy a hideg kajákat sem igazán szeretik!
Egy darabig hordtam egy olcsó helyről,de fél éven belül kétszer emelték az árat,így Majdnem a duplája lett! Már nem éri meg!
Nyilván,hogy a frissen főzött kaja finomabb,de itta kérdés az volt,hogy mi hogyan oldjuk meg.
Hát én így!
További ajánlott fórumok:
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Gyes melletti munkavégzés
- Mennyi munkaidőt vállalnátok havi bruttó 105.000 /nettó 75.000 Ft bérért? Napi 2x 1 óra utazási idő mellett?
- Stresszes munka mellett max.hány hónapig dolgoznál terhesen?
- Hogyan van mindenkinek ideje a munka mellett a családra és a háztart.-ra is rendesen?Vagy csak nekem nem megy?
- Tudja valaki, hogy érintik-e a változások a gyes melletti munkavégzést?