Flódni torta recept

A Flódni torta hozzávalói:
A tésztához

50 dkg finomliszt
10 dkg cukor
26 dkg vaj
6 dkg libazsír
2 db tojássárgája
30 ml fehérbor
1 csipet só

A máktöltelékhez

20 dkg darált mák
2 dl édes fehérbor
3 dkg vaj
20 dkg cukor
1 marék mazsola
1 narancsból nyert reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szegfűszeg

A diótöltelékhez

25 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 db tojássárgája
2 dl édes fehérbor
1 marék mazsola

Az almatöltelékhez

4 nagy db alma
10 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
1 dl édes fehérbor

A lekváros réteghez

20 dkg házi szilvalekvár


A Flódni torta elkészítési módja:
elkészítés Tészta összeállítása: A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, ezután késes robotgépben a vajjal és a zsírral morzsalékos állagúra dolgoztatjuk. (Természetesen a kétkezi módszer is követhető, de én a gombnyomásossal jobb eredményt szoktam elérni:) Ezután tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd fóliába csomagolva megy a hűtőbe. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket. Töltelék elkészítése: A mák, illetve diótöltelékhez dukáló bort és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd fele-fele arányban a mákra, illetve a dióra öntjük. Belerakjuk mindkettőbe a többi hozzávalót is, és hűtjük. A diótöltelékbe a tojássárgáját csak akkor keverjük bele, ha már langyosra hűlt. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a borban megpároljuk a cukorral, fahéjjal együtt, majd ezt is kihűtjük. Összeállítás: Az eltelt idő elég a tésztánknak, amit a hűtőből kivéve öt részre osztunk, és lisztezett deszkán tortaforma méretűre nyújtunk. Nem egyszerű művelet, kicsit szakadozhat is a tésztánk, legyünk óvatosak vele! Kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában sütjük. Beletesszük az első tésztalapot, erre rákenjük a diókrémet. Beterítjük a 2. lappal, amire jön a máktöltelék. Jön a 3. lap, amire az almát halmozzuk, majd a 4. lap. Itt jön az összeállítás egyik legkényesebb része szerintem, a lekvár. Mivel a jó szilvalekvár igen sűrű, ezért én ezt is szoktam kevés borral higítani, hogy kenhető legyen. Ne sajnáljuk belőle, igen finom, pikáns ízt kölcsönöz. Záróakkordként beterítjük az 5. lappal, amit egy hústűvel több helyen átszúrkálunk, sőt az egész tortánkat, az aljáig. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, kb. 1 órán keresztül. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és itt jön a legnehezebb része, csak másnap vesszük le róla a tortakarikát, és ekkor szeleteljük!


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A flódni torta elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook