Fiatal háztáji gazdálkodók (beszélgetős fórum)
Sziasztok, szép napos időt kívánok! Nálunk száz ágra süt, nagyon szép! :)
Figyeljetek, én sehol sem találom az "Ili a tanyán" blogot. Hogyan keressem?
szabot.88 : az egész kert gyönyörű füves, nem szeretném felásni, csak a kertre szánt területet, de köszi a tippet, jól hangzik egyébként. Most éppen komposztálok :D Gyűjtöm a kávézaccot, a naracshéjat és a tojások héját egy nagy vödörbe. Idén nem ültetek fákat, majd jövőre hagyom. Most van egy régi diófám, mogyoróbokraim (4db) és hársfám, na meg rengeteg szőlőm. Inkább majd bokrokat szeretnék tavasszal, pl. csipkebogyót, málnát, ilyesmiket.
Köszönöm a hozzászólásokat! :)
Kedves b-zs, neked is köszönöm a tippeket és az erősítő szavakat! Én is így gondolkozom, ahogyan Te...nekem a világon a legfontosabb a lányom és már megismertem annyira (1.5 éves), hogy tudom, ő fogja szeretni a tanyasi életet és ahogyan a Te gyermekeid is, Ő is élvezni fogja a kertet, az állatokat. Próbálom betartani a fokozatosság elvét, de eléggé nehezen megy! :) Bálint gazda oldalán azt olvastam, hogy most ideális felásni a kertnek azt a részét ahová majd tavasszal ültetni szeretnék. Ez igaz?
A másik kérdésem, hogy egészen pontosan mit jelent a magaságyás? Hogyan kell elkészíteni? :) Elnézést kérek, ha bődületes nagy bolondságokat kérdezek, de muszáj! :D
nézd, én bennem akkor tudatosult ez az egész, hogy igenis kell, és igenis fontos csinálni, mikor a szomszédban egy kislány (12 éves), aki épp vendégségben volt, nem tudta megkülönböztetni a burgonyát a paradicsomtól..
A lányommal rendszeresen együtt veteményezünk, az első dolga, mikor hazajön az oviból, hogy rohan ki a kertbe, szedi az epret, cseresznyét, hagymát, stb, mikor mi terem.. hétvégén pl. szó nélkül hozza be a petrezselyemzöldet, vagy a frissen kihajtott hagymát:)A fiúk meg imádják a csirkéket etetni, a nagyszülőknél meg a tojást összeszedni:) Hétvégente pedig lovardába visszük a két nagyobbikat, imádják, alig várják, hogy lovagoljanak, mondhatom, hogy életük részévé vált már, igazi szerelem ez
Szia!
Jól döntöttél:) Mi is falun lakunk, na jó, én falun nőttem fel, de lakást vettünk egy kisvárosban, majd mikor megszületett a lányunk, el is adtuk és falura költöztünk:)
Javaslom, hogy lépésről lépésre haladj, mert minden egyszerre nem fog menni. Ha kérdésed van, szívesen segítek.
Konyhakertem van, anyuékhoz tyukokat rendeztem, idén pedig már saját nevelésű húshibrid csirkéink is vannak:D
Nem kevés munka van a kertel, baromfival, de nekem minden fáradtságot megér, mert tudom, hogy mit esznek a gyerekek. Se gyomírtót, se bogárölőt, semmilyen vegyszert nem használunk, és épp 2-3 hete egyik délután vettem észre, hogy hihetetlen mennyiségű katicabogarunk lett:)
Tojótápot(pulykatápot is lehet) és napraforgót kell nekik adni hogy jól tojjanak.
Mi tavasszal vettünk 25 db-ot. És idáig mindennap 10-18 között hoztunk be tojást.Persze mikor elfogyott a táp és a napra akkor csak búzát kaptak meglátszott mert akkor 10 alatt hoztunk be.
Amúgy ilyenkor tényleg nem tojnak olyan jól.Befagy a fenekük azt szokta mondani mamám.
Mi is mindent magunknak csinálunk amit tudunk.Befőttek, fagyasztani,zöldség, néha mikor veszünk sok házi tejet akkor túrót vajat sajtot(gomolya)
Anyámék keltetőgéppel keltetnek csirkét.Malacot birkát tartanak.
A környéken élő idősebbeket kell megkérdezni, hogy ők mit tanácsolnak, mert a föld minősége nagyon befolyásolja a termést. Az én kertemben kb. fél kilós vöröshagymák lettek nagyjából jó a krumpli, de ebben a kertben még sose sikerült normális foghagymát termelni. Szóval érdeklődj.
Ahol felnőttem, ott április közepéig el lehet vetni a krumplit, ahol most élek, nem éri meg április vége előtt, mert nehezebben melegszik a föld és a levegő a hegyek közelsége miatt. Ilyesmire is figyelni kell.
Gratulálok az elhatározásodhoz! Még ha szélmalomharc is néha, szerintem jobban megéri. Legalább tudod, miből készül az ebéd!
Egy apróság: az apám mondása szerint "Ha a paraszt nem sz@rik, az úr nem eszik!"
Ha csak kiskertet szeretnél, akkor ajánlom a magaságyások létesítését. Rengeteg munkától megkímél, nem kell kapálni-gyomlálni sem állandóan, sőt. Kényelmesebb, szebb dolgozni így. A terméshozam is nagyobb tud lenni a vegyeskultúráknak köszönhetően.
Ajánlom a Biokertészkedés enciklopédiáját illetve az Ili a tanyán blogot.
Kicsi koromban teljesen természetes volt számomra, hogy anya-apa a háztáji kertet csinálják, nagyszülők pedig "nagyban", így magától értetődő számomra, hogy inkább megtermelem, mintsem megvegyem. Idén Urammal belecsaptunk a lecsóba, és kis segítséggel fél hektáron fűszerpaprikát termeltünk, de a fokhagyma, vöröshagyma, répa és petrezselyem meg zöldborsó a saját kútfőnkből lett elvetve, csupán néhány tanácsot kaptunk hozzá.
Sok helyen olvasom itt a hoxán, hogy nem éri meg, mert annyi vesződés van vele, de a vetőmagon kívül nem kellett plusz pénzt beleölnünk, csak folytonos odafigyelést igényelt, az meg ugye nem nyűg, szeretünk ezzel foglalkozni (főként az emberem). Borsóból meg fokhagymából ráadásul annyi termett, hogy még haszon is volt rajta, ismerősöknek sikerült a felesleget eladogatni.
Szóval kitartás kell hozzá, meg lelkesedés, és persze jó, ha van pár idősebb, sokat látott néni-bácsi, aki jó tanácsokkal tud ellátni.
Akkor nem messzire tőlünk :-)
Szolnok mellett lakunk, Tiszakécske felé az első faluban :-)
A párom azt mondta, megeszik a tojásokat!
Én meg majd a tyúkokat, csirkéket, ha így haladnak...