Ez jó edzésterv kezdőként? (tudásbázis)
Kinizsi 100, az igen. Én már soha nem jutok el oda szerintem. 15-16 évesen ment volna, persze az is benne van, hogy akkoriban főleg gyalog közlekedtem, most meg... 50 km azért menne szerintem (Gerecse 50), de mostanában max. 35 km-ig jutottam. Lábaimon azért érzem, hogy többet kellene gyalogolnom/futnom. Hegyeket simán "megmászom", gyorsabb is vagyok az átlagnál. A pulzusnak bőven van ideje helyrállni hegy után.
Ha magamból indulok ki havonta egy-két alkalommal kellene egy 20-30 km gyalogtúra, az lenne a legnagyobb segítség tt-re.
Nálam az edzés heti 3 futás+1-2 kerékpár, most eü. okokból csak 4-5 kerékpár. Korábban inkább csak kerékpároztam, de most szerelmes vagyok a futásba:) Súlyzózás csak ritkán, azt nem szeretem, pedig nagyon kellene a karjaimnak:( Emellett kerékpárral járok munkába, ami napi 12 km-t jelent. Ezt kellene gyalog megtennem néha:)
Igen, olvastam. Úgy gondtam, hogy annak is neki kezdek, hogy azzal lassabban haladok. Mondjuk az első szinten nem is érzem hatását, de nyilván a többi húzósabb lesz.
Amit tudok, hogy nehéz a hasizom, sosem ment, plusz még csont dolgok is akadályoznak benne.
Túlsúlyról nincs szó, inkább csak lustaságról :D.
A úgy 3x10ről kezdtem, aztán emeltem először alkalmanként 5-el, de most inkább úgy csinálom, hogy heti szinten emelek csak.
Tavaly csináltam egy futó tervet, amivel sikerült a 6. hét végére a 30 perc alatt 5 km megállás nélkül, életembe korábban még 10 perc se ment, szóval idén is ennek akarok neki kezdeni. Tavaly a nagy meleg miatt hagytam abba, de most szerintem majd hajnalan futok.
Természetjárás alatt a teljesítménytúrákat értem, a cél mondjuk a kinizsi 100 lenne, de ez csak álom :D .. tavaly sík terepen még ment a 40 km 8 órán belül, de azóta egyszer sem voltam.
Magyarán nagyon ellustultam az elmúlt egy évben, és kezdem érezni ,hogy nem jó ez így.
Amúgy olyan erőt szeretnék, ami a mindennapi életben is jól jön, pl ha egy nagy táskát kell a vonaton feldobni, meg ilyenek. Illetve bushcratos ténykedésnél is jól jönne.
Nem tudom, olvastad-e a könyvet, de ott ki van hangsúlyozva, hogy a hídba akkor szabad belekezdeni, ha már erősítetted a hát és csípő izmait. Nem mondom, hogy feltétlen ki kell várni a guggolás és lábemelés 6. szintjét, de azért a kezdetek kezdetén belevágni nem biztos, hogy a legjobb ötlet.
Én is szemeztem vele, hogy elkezdem a többivel, de ebben hallgatok a könyvre. :)
Ha nem vagy jó kondiban lehet sok lesz kezdetnek a 30. 5x10 jobban hangzik.
Futás remélem olyan edzésterv, ami futás-séta felváltva kezdetben. Ha esetleg nagy a túlsúly lehet tempósabb gyaloglás. A kerékpár kevésbé terhelő, mint a futás.
A természetjáráshoz nem kell túl nagy erőnlét. Persze akad egy-egy emelkedő:)
szerintem elkezded, és meglátod:)
a lényeg, hogy azért adj neki egy hónapot, hogy meglásd, tudsz-e benne fejlődni. (gondolom, ha valamelyik gyakorlat könnyen megy, akkor azt közben nehezíted)
ha nem válik be, akkor nézz másik edzésterv után.
Fegyencedzésnek kezdtem neki, az alap szinten vagyok, heti szinten emelem az ismétlésszámot 10-el, kivéve a lábfelhúzást, azt csak 5-el.
Ehhez el akarok kezdeni egy futás edzéstervet is.
A hetem így nézne ki:
Hétfő: Fekvő (most falfekvő) 3x30
Lábemelés (most széken ülve lábfelhúzás) 3x20
Híd (ez is kezdeti) 3x30
húzódzkodás (most csak falnál)3x30
Guggolás (ez is könnyített) 3x30
Kedd: futás
Szerda: a hétfői nap
Csütörtök: futás
Péntek: a hétfői
szombat: semmi
Vasárnap: futás
A futás egy edzéstervet takar, ami heti 3 edzésnapot kíván meg.
Ez nem túl megterhelő kezdésnek? Nem mondanám, hogy túl jó kondiban lennék jelenleg. mi a véleményetek? Nem nagyon értek hozzá.
Általános erőnlét elérése a célom, ami pl természetjáráshoz, túrázáshoz, túléléshez elengedhetetlen. Még érdemes lenne mással is kombinálnom?
További ajánlott fórumok:
- Babatervezés 2021-2022 kezdőként
- Hogyan fussunk le 5 km-t?! Hathetes edzésterv kezdőknek. Fogyjatok velem május 2-től!!
- Milyen könyvekből tudnék megtanulni rajzolni teljesen kezdőként?
- Meditáció szorongás és pánikbetegség mellett kezdőként. Tudnátok tanácsokat adni?
- Diéta és edzésterv
- Milyen autót vásárolnátok kezdőként?