Ételek babból.... (beszélgetés)
Anya szokta készíteni én még nem próbáltam:
a lapockát kicsit elősüti, természetesen fűszerezi, majd a sütőben összesüti a babbal, amit csak jó félig kell megsütni. Készítte már úgy, hogy rétegezte, de tekerve is.
Chilis bab sajtot tekercsel: 1 fej hagymát és 50 dkg darált húst megpirítok kevés olajon, erre teszek 2 tasak Mexikói chilis bab alapport, 2 vörösbab konzervet és 1 kukorica konzervet. Ezt összefőzöm.
1 élesztőt felfuttatok kevés cukros tejben,ezt 50 dkg liszthez adom,hozzá só,1 kicsi kefir,1 ek. olaj. Ezt kidagasztom,hagyom kelni egy órát. Érdemes ezzel kezdeni a főzést. Kinyújtom,olvasztott vajjal megkenem,sok reszelt sajtot szórok rá,feltekerem mint a beiglit,1 cm-es darabokra szeletelem,és egy tepsit kőrbe rakok vele. Lekenem tejjel a tetejét. Középre beborítom a kész chilis babot,és így sütöm össze. Kicsit macerás,de megéri.:-)
mi chilis babot szoktunk csinálni konzervből,szalonnával,hagymával...
a hagymát összevágom hosszúkásra,megpirítom,hozzáadom a kockára vágott szalonnát,mikor meg dinsztelődött,akkor teszek rá paprikát,egy kis sót,borsot,hozzáöntöm a bab konzervet,összefőzöm és kész...szoktam csinálni chilis baból is és simából...nagyon finom...a kukorica sem rontja el.:)
Éretem, akkor megnézem, hátha akad de addig:
Babos rizs
20 dkg rizs elkészítek, 1 doboz feketebabkonzervet leszűrök majd, 2 ek olajon
pirítom. 4-5 perc után hozzáadom az elkészített rizst és összekeverem, pici fűszer. Köretnek néha nap elmegy.
Köszi,ezeket én is ismerem.
Lényegében azokra a babételekre gondoltam,amik kissé különlegesek,szokatlanabbak.
És persze,a receptjüket is szeretném kérni.
Pl.nekem van egy hasonló receptem,a "Babos rakottkel"
Biztos tudtok sokféle ételt,ami babból készül.
Örömmel venném,ha megosztanátok velem és másokkal ezeket a recepteket.