Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Helyes. :-)
Én kicsit kattant vagyok.
Egyrészt látom, mekkora meló - ezer hála (vajon nekem kell ezt mondanom?, de mindegy is) minden közreműködőnek - keteshető és összevetésre alkalmas rendszerbe foglalni a középsulis felvételi infókat amiatt, mert ennyire szerteágazóan változatos. És központilag erre nem fordítanak figyelmet/energiát. És enélkül még nehezebb jól tajolni.
Masreszt a közvetlen családomban van még 6 közoktatásban résztvevö diák. Olyan szülőkkel, akiknek kell a segítség.
(Időnként erősebben érzem, hogy a középsulis felvételi mizéria is leginkább Bp-i probléma. Vidéken is inkább a motiváltabbaké.)
Én már nem is tudom, mit gondoljak. Inkább a gyakorlati részére koncentráltunk ma. Vettünk egy raklapnyi füzetet. Aztán majd lesz valahogy, olyan még sose volt, hogy sehogyse lett volna.
Azért Levia téged kicsit irigyellek, mert már csak "érdeklődve" követed a fejleményeket, hiszen a lányodat ezek egyáltalán nem érintik, még az sem, ha az egyetemek dolgain csavarnak egyet-kettőt.
Így igaz.
El nem tudom képzelni, hogyan fogja ezt az abszolút vegyesfelvágottat kezelni a felvi oldala.
Vsz a 400 pontra fog koncentrálni elsősorban, az is elég cifra lesz. A plusz 100, ha az intézmények csak tizede variál, beláthatatlan feladat.
Nem véletlen, hogy középsulis hivatalos számolós, segítő oldal nincs is.
De ahogy írtad is lejjebb, ez is elsősorban a kiemelt egyetemekre törekvők problémája.
Persze, igazad van, ezzel már beérnénk.
A felelős és kissé tájékozottabb szülő/gyere azonban megalapozottan gyanakszik. És ez személyesen is elkeserít. A családban van még közoktatásban részt vevő, ez az ő bőrükre is megy.
Hasonlóan, mint a magas szóbeli behívási küszöbű, és valójában a szóbeli (ami szubjektív és nem visszaellenőrizhető) teljesitmény alapján felvételi döntést hozó "elit"gimik.
Elég jól belelátok, mennyire nehezen érthető az érintettek többségenek és szinte összevethetetlen a középsulis felvételi rendszer.
Ugyanez vár a felsöoktatási rendszerre is.
Lesz dolga a felvi.hu pontszámító kalkulátorának programozójának...
Ezt nem lenne szabad hagyni. Ezt az egyik napról a másikra ötletelést.
Egy mondat elég lenne:
A 2022/23 tanév felvételijében nem lesz változás.
Vagy ez és ez a változás lesz.
Ötletelni mi is tudunk, de itt diákok, szülők, tanárok, intézmények bizonytalanságát növeljük. Persze, lehet, hogy ez a cél.
Igen, igazad van. Tehát megint ott vagyunk, hogy ez is elsősorban a bűnös fővárosiakat érinti.
Ha pedig igen magas a ponthatár, akkor remekül lehet azzal a 20%-kal szűrni, kit is engedünk be.
Ki tudja, hogy marad-e.
Egyik napról másnapra ötletelés zajlik.
Persze értem, aki csak magyarul tud=nem igénye legalább angolul megtanulni kicsit, az kiszolgáltatott marad.
Igen, ez a probléma.
Az nem bej, hogy változtatnak. De egyértelművé kellene tenni a dolgokat.
2 napja még 2024-től nem kell nyelvvizsga a diplomához.
Másnap reggel már aki végzett, annak sem.
De lehet, hogy kell, de azt a suli dönti el.
Ma már lehet, egyes felsőoktatási felvételihez is kell.
És ugye az idei 2022/2023) felvételi még marad a régi? Vagy majd dec.18-án kiderül?
Így van.
Érdemes perspektívát váltani, hogy az ember jobban átlássa a hozott intézkedések mögötti mozgatórugókat.
A többségnek nem az orvosi, állatorvosi, jogi és sztárközgazdász egyetemek a cél. Ahogy nem fáj a nagy tömegeknek az MCC kistrafírozása meg az egyetemek alapítványosítása sem.
Mióta érdekli azokat ott fenn, hogy mi van itt lent?
De különben ez csak egy "törpe minoritást" érint. Gondolom, kikalkulálták, hogy rengetegen megkönnyebbülnek, hogy így könnyebb lesz bekerülni a gyereknek az egyetemre.
(A bentmaradás más tészta, de arra nem sokan gondolnak ilyenkor)
Ez érdekes: "Másrészt hogy a hozott pontok közül melyek azok a tantárgyak, amik lényegesek"
Azaz nem lesz meg a kötelező matek, magyar, töri, idegen nyelv, termtud tárgy, hanem az egyetemek válogatják meg, mely tárgyakból tevődjenek össze a vitt pontok?
Legalábbis akár így is lehet értelmezni.
Vajon az emeltre majd ekkor nem jár pluszpont (pont az orvosin), hanem előírhatják, mert csak, de pluszpontot nem adnak rá, azt másra szánják?
Mi lesz az OKTV-s pluszpontokkal? Azok hova kerülnek?
Vagy lesz 100 vitt, 200 alap érettségis és 100 az emeltekre potenciálisan?
Nagy katyvasz az egész úgy, ahogy van.
A keresett egyetemek majd megint felvételiztetnek abból, amiből akarnak. Emlékszem, anno nyelvszakra az adott nyelvek kultúrtörijét és irodalmát kérdezték szóbelin, amit sima heti 3-4 órás tanításnál sehol nem vesznek komolyan, max. tagozaton. Az irodalmat meg leginkább magyarból lehetett tudni.
Az OKTV beszámított szóbeli maxnak, ha olyan volt a helyezés. A nyelvvizsga pedig kiváltotta a sima nyelvi érettségit (a felvételit nem). Ez akkor könnyítés volt, diáknak, tanárnak egyaránt. Ennyi erővel ezt is visszahozhatnák.
Eddig nem az egyetemek döntötték el hogy milyen tárgyakból lehet felvételizni az adott intézménybe?
Nekünk volt anno szóbeli felvételi is a központi mellé (Sőt egyszer még szóbeli bizottsági tag is voltam), szubjektív volt, csakúgy mint minden szóbeli vizsga. Nem volt magyarázat, reklamációs lehetőség, annyi lett amennyi.
Ha a SOTE maximális pontot ad majd az angol felsőfokra azzal meg is oldotta a nyelvvizsga-kérdést. Nem kell nyelvi tanszék, plusz tanárok, stb.
Oldja meg a diák hogy legyen. Középsulinak nem dolga hogy felkészítsen, és így az egyetemnek se.
Mint az közepsulus felvételin, előny lesz, ha kitűnő valaki. Ugyebár a mögötte levő teljesítmény nem ugyanaz, intézményenként és tanáronként változik, mire kap jelest a diák.
Nyelvvizsgákat szerezni még fontosabb lesz, hisz ki tudja, hova megy a jelölt, de nagy eséllyel pontot fog érni.
Most jó lehetőség az emelt érettsegivel ingyen B2-ni. Vajon 2 év múlva is így lesz? Szabad addig várni?
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az új felvételi rendszer segít majd a legkiválóbbak kiválasztásában. Az RTL Híradónak elmondta:
Egyrészt mi választhatjuk ki, hogy az érettségin milyen tantárgy, hogyan fog beszámítani emelt szinten. Másrészt hogy a hozott pontok közül melyek azok a tantárgyak, amik lényegesek. És van az általunk pluszban adható 100 pont, ami pedig lehetőséget nyújt arra, hogy például az angol felsőfokú ismeretéért a legmagasabb pontszámot adjuk, és ugyancsak alkalmas arra, hogy egy szóbeli vizsgán meghallgassuk a jelentkezőt, az alkalmasságát, a motiváltságát fölmérjük.
Nem tudom, a 2022-23- ban felvételizőknél mi lesz, de utána káosz.
Mimdkét időpontra van a családból felvételiző. Minden bizonytalan. Speciel nyelvvizsgájuk van.
Ahogy írtam is, a bizalmat hosszú időe telik felépíteni és könnyű gyorsan elveszíteni.
Nekem nem maradt. Természetesen nem csak csókos és mikutyánkkölyke fog bekerülni. Csak ők nagyobb arányban, mint eddig (Stipi immár 3 éves válogatási tapasztalat).
Nyelvvizsga téma dettó. Inkább leveszik a belépési küszöböt, semmint befektetnének az oktatásba. Volt rá idő, kerülhetett volna rá forrás, ahogy sok másra került.
A bemenéti nyelvvizsgakötelezettség élesítése előtt volt egy kétségbeesett tötyörgés. Nem merték meglépni azt, amire 6 éven át készült mindenki. Húzták az időt. Aztán amikor mar tényleg nem volt hova, eltörölték.
Nekem itt veszett el a bizalmam. Elveszett, mert számomra nyilvanvalóan hatalompolitikai lépés volt. Nem az egyetemi színvonal növelese volt a cél.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!