Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Egy gyermek mennyi szemetet termel az eldobható pelenkával, amig szobatiszta nem lesz? fórum

Egy gyermek mennyi szemetet termel az eldobható pelenkával, amig szobatiszta nem lesz? (tudásbázis kérdés)


1 2
39. badonyimariaeva (válaszként erre: 33. - Dorka29)
2010. febr. 26. 20:26

A tv- ben láttam én is és megdöbbentett az eredmény.

Csak gondoljunk bele...

2008. okt. 31. 10:47
A második gyerkőcömnél én is nekiálltam nagy lelkesen a textilpelusozásnak, de nem jött be. Rendszeresen piros volt a popsija a lányomnak, többször lett herpeszes pedig kidobtam az első alkalom után az összeset, újakat vettem, a herpesz visszajött. Átváltottunk az eldobhatóra és többet nyomát se láttuk a piros, kifakadó fájó pöttyöknek.
37. badonyimariaeva (válaszként erre: 34. - Drnéni)
2008. okt. 20. 15:58

Hát én igen,mostam a pelusokat annak idején.

De tudod akkor még nem nagyon volt eldobható pelus.

Ha lett volna,biztos,hogy azt használtam volna!

Az én két gyermekem közt 16 hónap van,gondolj bele,hogy mennyit mostam,főztem a pelusokat.

36. diagonalt (válaszként erre: 34. - Drnéni)
2008. szept. 18. 09:24

Hűha,mit számoltál?

3*365*1=1095=1 tonna 95 kilógramm.

3 év, egy év 365 nap és a napi 5 20 dekás pelus az naponta egy kiló.

Amúgy ha azt vesszük,h mennyi idő kell a lebomlásnak.Az első eldobható pelenkák még a szeméttelepeken vannak

2008. szept. 13. 18:16
ks=kg
2008. szept. 13. 18:16

A pelenkamennyiségről: ha egygyerek 3 évesen lesz szobatiszta, napi 5 db 20 dkg-os pelust termel, az a szobatisztaság eléréséig 220 ks koszos pelenka, ami rengeteg, de azért nem több tonna.

Én környezettudatosságból és spórolási szándékkal kipróbáltam a mosható pelenkát az akkor egy éves lányomnál, de egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy használjam. A bugyor hatalmas volt, és 2 óra alatt nehéz volta pisitől, nedves volt a bőre, (ami eldobhatóval soha nem fordul elő), és a gumibugyi mosás után is pisiszagú maradt.

Úgyhogy bár elméletben nagyon tetszik a megoldás, de gyakorlatban nekem nem vált be. Talán ha újszülött korától használtam volna...

De minden elismerésem azé, aki végigcsinálja a moshatóval! Hajrá!

2008. szept. 13. 14:04

Nemrég volt egy műsor a Spektrumon, ahol ez is szóba került, majd "demonstrálták" is, hogy mekkora helyet foglalknak a pelusok. Sajnos nem emlékszem a számra, de valami brutálisan sok volt, egy egész udvart megtöltöttek vele.


A műsor nem a környezetvédelemről szólt, hanem arról, hogy az ember életében miből, mennyit fogyaszt el (Pl. tejből, ha jól emlékszem 4000 liter..:)


Biztos fogják ismételni, majd figyelek és beszámolok róla.:)

32. diagonalt (válaszként erre: 21. - Berta.magdolna)
2008. szept. 13. 13:59
Szerencsés vagy.A hugom,akit eldobhatóba pelenkáztak majdnem 3 éves volt mikor szobatiszta lett.A másik 2,5.Én már 2 éves korom előtt az voltam nappal.
31. diagonalt (válaszként erre: 19. - Berta.magdolna)
2008. szept. 13. 13:54

Sokba?Komoly 5200 Ftot hagytam ott 16 db tetrapelenkáért..Egy liberó megapack többe kerül.Ugye arról nem is beszéltünk,h a papírpelenkák előállításakor mennyire szennyezik a környezetet.

Öblítő helyett ecetet kell használni,h jobb legyen a nedvszívása.

30. diagonalt (válaszként erre: 29. - Arben)
2008. szept. 13. 13:45
Nagyjából 1 tonna szemetet termel az eldobható pelenkával.Illetve a mosható akár 10 hónappal is lerövidítheti a pelenkázási időszakot.
29. arben
2008. szept. 13. 13:34

Nekem most fog érkezni a baba,de màr a pelenkàval nem vagyok tisztàban!

A legolcsobb pelenka is nagyon dràga(eldobhato)viszont nem tudom mennyire praktikusabb a textil...

Sokat költeni se akaraok,de valahogy ugy érzem a babànak jobb ,könyelmesebb az eldobhato........

Lehet veszek elöször egy csomag eldobhatot,meg néhàny textilpelust,és kiprobàlom,hogy melyikkel tudok jobban dolgozni..........

2007. dec. 29. 22:00

Sziasztok!


Mi is moshatót használunk,mi a monapelt, és csak 30.000 Ft volt a beruházás. Nincs pelenkakiütésünk, és az a zselés izé igenis árt a babáknak. Az egy agresszív vegyszer, ami arra szolgál, hogy a lehető legtöbb nedvességet magába szívja a pelenka. És ezt szintatikusan állítják elő, míg a textil mégiscsak természetres anyag. Én is jobban szeretem a pamut fehérnaműt, mint a műanyagot.

De egyet ne felejtsen ki senki az árkalkulációból, meg a "macera" dologból, mégpedig a környezetszennyezést. És azt, hogy az eldobott pelenka nehezen lebomló, veszélyes és fertőző hulladék.És az előállításuk során is veszélyes anyagok keletkeznek. És ha felnőnek a gyerekeink, még mindig megtalálnák a szemáttelepeken a pelenkáikat. És igenis nem csak a popsiáért, de a jövőjéért is felelős vagy! Mit tennél, ha tudnád, hogy a házatok mögött előbb-utóbb szemét telep lenne? Mit tennél, ha megtudnád, hogy milyen veszélyes anyagok szabadulnak fel a nem szakszerűen működtetett hulladék égetőkben?

Mit tennél, ha megfertőződne a gyereked a szél által szállított fertőző anyagoktól, amiket a hulladék telepen kapott fel a szél?

Megéri szerinted a kényelem a kockázatot?

Vagy csak humbuk az egész, és nyugottan szemeteljük?

A lakásod tiszta? Akkor a környezetedet mért szemeteled össze?

Vannak bizonyos hulladékok, amit még nem tudunk kiküszöbölni, de amit lehet, azt szerintem kötelességünk.

Az a baj, hogy a mai családoknál jön a kukásautó, és elviszi a szemetet, utánna jó sokáig nem látod, egészen addig, míg nem kirándulsz valamerre, ahol van szemétlerakó. Sajnos így nagyon könnyű elfelejteni, hogy mit termelünk.

Mégis mindenkinek szíve joga, hogy döntsön a pelenkája felől. Csak legalább azokat ne beszéljük le, akik ezt szeretnék választani. Légyszi!

27. kostyi79 (válaszként erre: 26. - Mooncup)
2007. okt. 15. 17:03
Köszi, erről írtam! Csupa jó visszajelzést olvastam róla. Kíváncsi vagyok, hogy milyen?!
26. Mooncup (válaszként erre: 17. - Kostyi79)
2007. okt. 15. 06:45

Egyébként a Mooncup már kapható Magyarországon is:

[link]

2007. okt. 5. 20:31
Köszönjük! Újszülöttön még nem teszteltük a pelenkákat, majd ha időm engedi, megírom a tapasztalatokat.:)
24. berta.magdolna (válaszként erre: 23. - Kostyi79)
2007. okt. 5. 18:27
Jó egészséget nektek!!!
2007. okt. 5. 15:22
Hát igen. Mi Angliában élünk, és itt bizony a pelenka nem olcsó. Mi hetente költöttünk 3000 Ft-ot pelenkára, és a második gyerkőcöt még csak most várjuk. (T.képpen már bármikor jöhet.) Így két pelenkással nekünk nagyon megérte beruházni a mosható pelusokba. Ráadáaul a mai mosható pelenkákat nem csak tisztítani, de használni sem bonyolultabb, mint az eldobhatókat. (Még a férjemnek is sikerült elsőre.)
2007. okt. 5. 15:08
Még annyit,hogy nekem a legkisebb is 5 éves,a nagy meg 14. Hol voltak akkor ilyenek?? :))
2007. okt. 5. 15:04
Na jó,nem vitatkozom,de nekem havi 5000ft.-ba került a pelus,és 1-1,5-éves korára mind a négy szobatiszta volt.
20. kostyi79 (válaszként erre: 19. - Berta.magdolna)
2007. okt. 4. 16:59

Ahhoz, amit mi használunk nem szabad se fertőtlenítőt, se pedig öblítőt használni, mert tönkre teszi a pelust. Bambuszból készítik, ami nem csak antibakteriális, de sokkal jobb a nedszívóképessége, mint ami a régi textilpelenkáké volt. Fertőtlenítésként 5-5 csepp levendula- és teafaolajat rakok az áztatóvízbe. Mosóporból is csak az ajánlott adag felét kell a mosógépbe rakni.

Nálunk nincs csapvíz, tisztított kútvizet használunk, ami használat után egy tisztító berendezésen megy át, és így kerül vissza a patakba, ami a kertünk végében van. Tehát mindössze a elektromos áram maradt, ami költségként felmerül.

A pelenkák ára kb. 148 000 Ft volt, ami két pelenkás gyerekkel 6 hónap alatt visszajön. (Nem a legolcsóbb eldobható pelenkával számoltam, mi korábban Huggiest használtunk.)

Azt nem is számoltam bele, hogy kevesebb szemétdíjat fizetünk. Nálunk az ugyanis elég sokba kerül.

Nekünk nagyon bevált, sokat megspóroltunk vele (és még fogunk is), és szemetet is sokkal kevesebbet termelünk. Természetesen utazáskor mi is eldobhatót használunk, azért annyira megszállott nem vagyok!

2007. okt. 4. 16:21

Na és a mosópor,öblítő,fertőtlenítő,villany,víz,?

Még egy gyereknél,talán,de akinek nagy családja van?

Meg a ruhapelus is nagyon sokba kerül.

18. lindike (válaszként erre: 5. - Rosewood)
2007. okt. 2. 18:04

Rengeteg szemét van.főleg nálunk az átfedés miatt , a kétévesnek még kellett pelus és az újszülöttnek is.

egyébként vannak még vidéki kórházak ahol az újszülöttekre mosható pelust használnak.ott nem választhatsz ráadnád-e.higéniai szempontból nincs vele semmi gond.inkább az merül fel, hogy annyira fertőtlenítős,hogy hallottam már csecsemőről, akinek amiatt lett bőrbetegsége.

17. kostyi79 (válaszként erre: 16. - Berta.magdolna)
2007. okt. 2. 17:24

Külföldön a nőknek is gyártanak mosható betéteket, sőt a tamponnak is van egy mosható variációja, mooncup-nak hívják. Most terhes vagyok, és nincs rá szükségem, de később mindenképpen szeretném kipróbálni.

Még melltartóbetétből is lehet moshatót kapni! Azt már meg is rendeltem. Lilypadz a márkája.

Mi mosható nadrágpelenkát használunk (Tots bots bamboozle), és SOHA nem volt pelenkakiütése a fiamnak. Viszont amíg eldobhatót használtunk, sokszor tapasztaltam, hogy v.milyen zselés anyag maradt a popsiján, ami nem hiszem, hogy jót tesz. Ráadásul a fiam sokat pisil, így a legtöbb típus szivárgott is.

A popsija mindig száraz, mert a pelenkába egy vékony, fleece anyagból készült betétet teszek. Lehet kapni papír változatot is belőle, amit egyszerűen a kakival együtt lehúzhatsz a WC-n.

2007. aug. 31. 08:04

Hát nekem mind a négynek azonnal kimarta a bőrét,ha egy kicsit később cseréltem.

Az elsőnél még csak betétet lehetett kapni.Állandóan piros volt a popsija.Második már nadrágpelust kapott,akkor már volt.

En soha nem tennék rá ruhapelenkát.

A jó pelusban még a sokadik pisinél is száraz a bőre.

15. syria (válaszként erre: 14. - Berta.magdolna)
2007. aug. 30. 18:29
Szerintem az eldobhatóban is pisiben van a bőre, és a textilt is lehet gyakran cserélni. Az enyémeknek soha semmi bajuk nem volt a bőrükkel a textilpelenka miatt.
2007. aug. 30. 18:05

Szerintem ne a kisbaba bőrén spóroljunk,hisz mint alább írtam,mi sem mosható intimbetétet használunk.

A ruhába csak egyszer pisil bele, és a bőre onnantól áll a pisiben.

Aki úgy gondolja hogy az jó, előbb saját magán próbálja ki!

13. syria (válaszként erre: 12. - Petrikek)
2007. aug. 30. 17:54
Nem volna olcsóbb és környezetkímélőbb a hagyományos pelenka? Én a két fiamat hagyományossal neveltem. Jó, lehet mondani, hogy a mosás-vasalás is pénzbe kerül, meg persze időbe. Nekem az volt a trükköm, hogy csak 6 hetes korukig vasaltam, utána megelégedtem a főzőprogrammal.
2007. aug. 30. 06:12

Kb. 150.000,-200.000,-Ft-ot egy évben pelenkaártól függően.

Ennél olcsóbban nem ússzuk meg.

11. badonyimariaeva (válaszként erre: 10. - Tengericsillag)
2007. aug. 27. 21:52

Nagyon sokat!

Számold ki!

Majd én is megpróbálom kiszámolni.

Majd a lányommal összedugjuk a fejünket és kiszámoljuk.Most volt 6 hónapos a kisebbik unokám.

2007. aug. 18. 20:42
Mennyit költünk pelusra?
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook