Csevegjünk erről- arról, ami Neked éppen problémát jelent, és lássuk új szemszögből a kérdésed. (beszélgetés)
nem nagy ügy, ha egyszer megcsinálod, utána többször is kell, mert sokan megszeretik. :)
amikor gyerek voltam akkor sem ettünk minden nap húst, nem is lehetett kapni, meg hát ha volt nehezen lehetett hozzájutni.
Nagyi praktikusan kitalálta, mit lehet készíteni és ugyanakkor jóllakni.
Egyik héten kedd, csütörtök, főzelék, valamilyen feltéttel, másik héten ugyanekkor tészta, és nem is kevés főtt tésztát lehet készíteni, sokféle van, de hát ma már nem is kezdenek hozzá az emberek :)
egyszer én sem tudtam hirtelen mit feladni vacsorára, mert nem gondoltam, hogy hétvégén megesznek mindent, úgy számoltam marad, de nem :(
törtem az agyam, majd kerestem nagy szemű krumplikat és megtöltöttem egy kevés májkrémes tojás, meg egyéb fűszer keverékével, azóta is szoktam csinálni, még töltött gombát és hasonlókat is :)
Neked is,
fekszenek az unokák, menni kell a maminak is :(
azaz!
sokkal keményebbre kell főzni a grízt, kiönteni a deszkára, olyan vastagságban, ahogy szeretnénk, majd hagyni hűlni és utána kockára vágni, majd rendesen, ahogy a húst kell bundázni.
Kisütni és utána fahéja, vagy vaniliás porcukorral megszórni.
Egy gazdagabb leves után, csuda finom tud lenni :))
ezt ki kéne probálni, jól hangzik...::))
szalonánk még kerül.. annélkül én nem élek meg...
A múltkor olvastam azt hiszem itt a Hoxán a rántott tejbegrízt. Az ugyanaz?
Bizony amikor nehezebb napok jönnek az emberre, én is tudok olyan leleményes lenni, hogy csak lesnétek! Na de a pénz nagy úr, s ha éppen nincs, a családnak akkor is jól kell laknia.
Nagymamámtól azt hallottam mindig, ha nincs is pénze az embernek mindenre, elő kell venni a praktikusabb megoldásokat és gondolkodni, mert sok mindennel jól lehet lakatni a családot, hiszen a háború alatt sem volt tele a bolt soha.
no és rántott grízt ki szereti?
ezzel én is így vagyok, mert nem mindig főzök ugyanazt, így ritkán kerül sor sok ételre, inkább megnézem, mert biztos ami biztos :)
Bár régebben csak hétvégéken főztem, az utóbbi években minden nap, így belejöttem, mint kiskutya az ugatásba :)))
nekem is vannak régi szakácskönyveim..még az anyukám idejéből..sokszor ma is azokban nézek meg egy -két dolgot...
ha a hozzávalókat mind nem is tudom beletenni egy ételbe..legalább a munka menetet követem..
szia,
vannak ám olyan jó szakácskönyvek, egy ilyet dobott ki a férjem az anyukájánál, hogy még a takarítás menetét is leírja, meg mit kell előkészíteni, mikorra és hogyan, befőzési tanácsok, stb.
Ilyet szeretnék még majd egyszer.
Priviben a két könyv címét megadnád, mert itt utána néznék.
Sziasztok! Már azzal jól laktam amit olvastam.
Nekem van 1 szakácskönyvem 1932-ben az Athenaum Rt. adta ki 2200 recept van benne. nos abban vannak érdekes dolgok. Van egy amit a II. világháború után adtak ki abban viszont olyan érdekességek vannak mit mivel lehet helyettesíteni, nem is gondoltam a szárazbabból mennyi sütenényt lehet készíteni, "gesztenye pürét" is.
na ezt ....
még nem ettem és nem is hallottam ilyet :DD
de jó, hogy mondod :)) kipróbálom
igazán finom lehet :)
Erdélyországban még mindig esznek sok olyan régi ételt, amiről az itteni fiatalok már nem is tudják, hogy létezik :( sajnos.
amúgy az első receptet már fel is raktam magamnak, de ezt is fogom azonnal :)
persze, úgy még finomabb lenne..csak mi nem töltsük ezzel az időt, s főleg nem fogyasszuk a gázt! s több időbe telik, íg a sütő kimelegedik..
mi is esszük hideg tejjel, vagy édessel...vagy savanyútejjel..ez az első fogás+...))
a második a túrós!
a túróst falun csinálják még feltürve is..kiteritik egy nylondarabra (fóliára?) a puliszkát..megszórják túróval..s feltürik..majd szeletelik..s olyan réteges..
Ebben a rohanó világban,,már nem csináljuk mi így... kinek van ideje pipizálni?
s ha megmarad másnapra, mi is kisüssük olajban..s úgy még jobban szeretem..
akkor örülök, hogy sikeres napod volt ismét :)
az eső hol előjött és nézelődött, hogy essen, ne essen, végül is a ne, maradt,kisütött a nap, kellemes meleg volt, eddig.
Most meg fúúúj a szél :( fúúúú nem szeretem:(
állítólag a hétvégén szép és meleg idő lesz
köszönöm, el is teszem magamnak a naplómba, mert szeretjük a puliszkát, csak nem sok formában fogyasztjuk.
Főzni szoktam és utána a párom hideg tejjel eszi, vagyis mély tányérba teszi és leönti a tejjel, hogy ellepje.
Szoktam még szaggatni és forró olajban kisütni, utána sós tejföllel leönteni, ez sütés nélkül éppen jó egy kis pörkölt mellé, főleg ha az marha :)
már a pörkölt marha :)))
namost ha sütőbe teszem, az jó lenne szerinted?
szia !
nálunk ma gyönyörü szép idő volt...meleg, le voltam vetkezve épp eleget..
Így be tudtuk fejezni a munkát, a Gazda meg volt elégedve..mi is..ma már a hajtás se volt akkora mint a tegnap s a tegnapelőtt...
most estére nálunk is fú a szél..osztán hogy hoz-evalamit azt nem tudom..
holnap és vasárnap ugyse számítottam menni..mert nagyon ki vagyok fáradva..
Hát nem is, de olyan, mint egy gyerek :(
ha jobban érzi magát, az ágy tetején ugrál, utána rosszul van, akkor meg bedől az ágyba, :(
tiszta keresztfiam, csak az 3-4 évesen csinálta, akkor még az anyját kaptam le, de Nuci lányát csak nem szidhatom össze? :(
báááár, ki tudja ebben a mai világban :))
tehát...megfőzzük a puliszkát, vagyis a kukoricadarát...majd egy lábos aljára teszünk egy kevés olajat..., egy réteg puliszkát teszünk, majd túró, s ezt ismételjük..még egyszer , kétszer..tejföl jár a tetejére,..de nem muszáj, van amikor csak túrót teszünk, vagy savanyútejet...
A lábost odatesszük kislángra, hogy olvadjon el a túró, s az alja egy kissé piruljon meg..
Te főztél eddig puliszkát?
szia, ideértem végre :)
ma tudtál dolgozni, vagy ott is zuhog, esik vagy ilyesmi? :D
hogy is mondod ezt pontosan? :(
ha mégegyszer megismételnéd