Családi adókedvezmény, hogyan is működik? (tudásbázis)
Sziasztok. :)
Kinek érdemes az adókedvezményt megigénylenie? Akinek nagyobb a jövedelme??
Annyira hülye vagyok ezekhez. :S
És annyit megtudtam a munkaügyesemtől, hogy a magzatra is már meg kell igényelni, még ha nincs is 91 napos. De a nyomtatványon nem látom azt, hogy hová kell beírni, hogy mikor tölti be... :S nem értem... az orvosi igazolást meg nem kérik (mondjuk az nem baj).
Sziasztok! Tud nekem valaki segíteni?
Nekem jár a családi adókedvezmény, de én adóbevalláskor egy összegben szeretném felvenni. A munkahelyemen azt mondták, hogy akkor ne töltsem ki a papírt, és majd adóbevalláskor automatikusan figyelembe veszik. De az APEH honnan tudja majd automatikusan, hogy nekem van egy gyerekem? Mert ha bonyolult lesz, akkor inkább kérem havonta. Előre is köszi!
Üdv Nektek!
Nagyobbik gyerekem 18 lesz májusban, de még középiskolába jár, sőt idén még nem is érettségizik. A munkáltatóm azt mondta, hogy Ő utána csak az első 4 hónapban jár a családi adókedvezmény. Ha betölti a 18-at, akkor már nem. Igaz ez?
Sajnálok mindenkit, mert én TB ü.i-ként dolgoztam, de még sokszor nekem sem tiszta.
Ezért az a legjobb, ha a munkáltatónál leadjátok a nyilatkozatot, úgyis csak annyi kedvezményt adnak, amennyi adót kell fizetni. Bezavar még az adójóváírás is, mert még pluszba az is jár.
Egy gyerek esetében minimum bruttó ll0.000 Ft, két gyerek esetében minmum bruttó 154.000 Ft, három gyerek esetében bruttó 487.000 Ft fizetésnek kell lenni, hogy a családi kedvezmény érvényesíthető legyen.
Ok. Köszönöm a segítséget!
Nagyon rendes vagy! :)
Csak azt nem értem, ha valaki nem ért ehhez az egészhez akkor hogy tudja kiszámítani, hogy mennyi pénzre jogosult??
Ezt olvastam:
nyilatkozatban foglaltakért felelős vagy ezért természetesen azt a valós állapotnak megfelelően kell kitöltened. Amennyiben nyilatkozattételkor fennálló körülmények ellenére a családi kedvezmény érvényesítését jogalap nélkül kérted, és ennek következtében az adóbevallásod alapján 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet mutatkozik, a befizetési különbözet 12 százalékát különbözetibírságként kell megfizetned. Szintén a te felelősséged, ha a nyilatkozatban foglalt tények tekintetében változás állna be ezt új nyilatkozat tételével illetve az eredeti nyilatkozat visszavonásával jelezd munkáltatód felé ugyancsak két példányban. A munkáltatód által aláírt nyilatkozatod egy példányát vissza kell kapnod és meg kell őrizned az elévülési idő végéig.
Ezt hogy érted??
Mit jelent, hogy jogalap nélkül?
További ajánlott fórumok:
- Van itt olyan, akinél apuka igényli a családi adókedvezményt magzat után?
- Családi adókedvezmény a magzat után - hogyan lehet igényelni?
- Családi adókedvezmény 2013-ban 2 gyerek és egy magzat esetén hogyan alakul?
- Hogyan kell kitölteni a családi adókedvezmény 2012. érvényesítéséről a nyilatkozatot?
- Családi adókedvezményt utólag hogyan lehet visszaigénylni?
- Hogyan kell a családi adókedvezményt feltüntetni az adóbevallásban két gyerek esetén?